Galerii: Topi talus sündisid kaksikud varsad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Lõuna-Läänemaal Rootsi külas Topi talus tõi Tori tõugu mära Päike kaks nädalat tagasi ilmale kaksikud varsad.

Sündmus on nii erakordne, et Topi noorperemees Andres Vaan ei uskunud oma kõrvu, kui vanaperemees Aldo talle 7. märtsi varahommikul helistas, et tead, meil on varsad.

Talu hobustest oli tiine vaid üks, Päike, nii et kaht varssa ei saanud kuidagimoodi olla. Nii pidaski noorperemees kuuldut lihtsalt naljaks, kuni jõudis boksi juurde ja nägi kaksikuid tittesid oma silmaga.

Hobustega on nii, et kaksikud varsad on ikka väga haruldane sündmus ja suur erand, ütleb Andres Vaan. Eesti maaülikooli andmeil sündisid Tori tõugu märal elusad kaksikud viimati 1984. aastal. Viimase 30 aasta jooksul teatakse Eestis üldse kolme paari hobukaksikuid. Vaan on internetist lugenud, et hobukaksikute sünnisagedus kogu maailmas on üks 10 000 sünni kohta.

Nii et esiteks, hobustel kaksikuid ei sünni, ja teiseks ei saagi sündida. Tiinuse alguses vaatab veterinaar mära üle. Kui on näha, et on tulemas kaksikud, siis segab inimene vahele ja teine loode „näpistatakse” ära. „Tõenäosus, et kaksikud sünnivad elusalt, on äärmiselt väike. Hobusele on loodud üks varss,” ütleb Vaan.

Selle järgi on Topi talu hobukaksikutel oma lühikese elu jooksul kõvasti õnne olnud, et neid varem ei avastatud. Kui oleks avastatud, sündinuks kaksikute asemel üksik. Aga kui veterinaar Topil 11aastase kaks kuud tiine Päikese üle vaatas, tegi ta kindlaks vaid selle, et mära on tiine. Nii ei olnudki kellelgi kaksikutest 7. märtsi varahommikuni õrna aimugi. „Hea investeering. Saime kaks ühe hinnaga,” märgib Andres Vaan tagantjärele.

Õnne aga oli kaksikutel juba ka selles asjas, et Päikese paaritamine üleüldse ette võeti. „Hobuste hinnad on maas ja väga suureks ei taha karja ajada. Majanduslikku mõtet sellel ei ole,” ütleb Andres Vaan.

Hobuseid on Topil kasvatatud 1990. aastast. Kui alguses oligi hobusekasvatus ehk ka tuluallikas, siis nüüd enam mitte. See on hobi, millele maksab talu peale. Topi talu karjas on 24 hobust, üks neist Eesti tõugu, üks trakeen, ülejäänud Tori hobused. Nii kaalutigi paaritamist pikalt, aga lõpuks võeti otsus vastu ja sõideti Viljandisse. Selle asemel et Päike mõneks päevaks täku juurde jätta, nagu hobuste puhul tavaks, sõidutas Vaan mära juba samal õhtul koju tagasi, aga sellest hoolimata läks õnneks.

Vaan ütleb, et esimene asi pärast kaksikute sündi oli hoolt kanda, et tited saaks ternespiima, mis annab vajalikud antikehad ja immuunsuse. Suurem kaksik, poisike, oli ternespiima juba iseseisvalt kätte saanud, väiksem tüdruk aga ei tõusnud jalgele.

„Aitasime ta püsti, aga imema ei saanud. Siis lüpsime mära ja jootsime titte lutiga,” meenutab Vaan.

Päike, kellel tänavune oli kolmas kord varssuda, ei saanud esialgu aru, miks on tal korraga ühe asemel kaks last. Esialgu pooldas hämmeldunud Päike suuremat ja tugevamat varssa, sest loodus on kord juba nii seadnud, et hoida tuleb tugevamat, aga võttis üsna pea omaks ka poole pisema lapse.

Sündinud varssu Andres Vaan ei kaalunud, aga kümnepäevaselt kaalus pisike 37 kilo, suurem üle 60 kilo.

„Suurt oli juba päris raske süles hoida,” ütleb Vaan.

Praegu on varssade põhiline elu süüa, magada ja mängida nagu lastel ikka. Kasvanud ja kosunud on nad esimese kahe nädalaga tublisti. Pisem saab piimapulbrist tehtud lisapiima lutipudelist juurde ka. Kohe-kohe tulevad varsagraanulid, lisasööt, mida varsad hakkavad saama siis, kui neil tekib graanulite vastu huvi.

Varsad käivad emaga iga päev natuke õues, et värsket õhku võtta ja ammutada päikesest D-vitamiini. Oma 12. elupäeval, kui Lääne Elu kaksikuid vaatamas käis, kepslesid õde-venda kevadises päikesepaistes rõõmsalt ringi. Emast suurt kaugemale minna ei juletud, aga jalad tahtsid joosta ja tited kappasid ümber mamma ringiratast. Suurem ja julgem täkupoiss tegi ka mõned pikemad väljasööstud.

„Nagu poisid ikka,” muheleb Vaan. Tundub, et täkupoiss on krutskeid täis: ise tuleb küll juurde, aga kui ise tema juurde minna, siis jookseb eest ära. Kui saba poolt katsuda, siis võib müksata. Pisiõde on tagasihoidlikum. „Eks ta tunne ennast siin maailmas veel natuke ebakindlalt,” ütleb Vaan. See-eest aga on õeke vennast tükk maad jutukam.

Sugupuu järgi võib kaksikuid oodata ees suur tulevik. Nende ema Päike on Topi talu üks paremaid sugumärasid: hinnatud Tori noorhobuste üleriigilistel katsetel kümnepalliskaalas kaheksa ja üheksaga. Isa Peron on trakeeni tõugu täkk: viimastel aastatel takistussõidus üks silmapaistvamaid Eestis sündinud hobuseid. Andres Vaan ütleb, et emalt peaksid kaksikud olema saanud dünaamilisust, universaalsust, head liikumist ja iseloomu.

„Isa poolt loodame väga häid sportlikke eeldusi,” ütleb Vaan.

Fotod: Arvo Tarmula

Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (2) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (3) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (4) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (5) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (6) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (7) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (8) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (9) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (10) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (11) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (12) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (13) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (14) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (15) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (16) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (17) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (18) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (19) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (20) Topi talu kaksikud varsad arvo tarmula (21)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
toivo
9 aastat tagasi

Selliste loomade vaatamine loob hea tuju ja tõstab suunurgad kõrgemale!

triin
9 aastat tagasi

Kahekordne rõõm, väga lahe. Palju õnne perele
🙂