Looma hooletusse jätmise tõttu tuleb teha üldkasulikku tööd

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Möödunud aasta lõpul ülikõhnana surnud Martna valla Väädi talu hobuse omanikule määrati kriminaalmenetlusega 60 tundi üldkasulikku tööd looma hooletusse jätmise eest.

Kriminaalmenetluse kohaselt ei täitnud omanik endale võetud kohustusi. Loomakaitse seadusest tulenevalt peab loomapidaja võimaldama loomale tema liigi ja ea kohaselt piisavas koguses joogivett ja sööta, sobiva hoolduse ja muu looma heaoluks vajaliku. Looma tervist tuleb kontrollida nii sagedasti, kui on vaja välditavate kannatuste ärahoidmiseks.

Kriminaalmenetluse järgi kohtles hobuste omanik Anita Linnik pikalt ja julmal viisil hobust, kes hiljem suri. Sellega näitas ta üles hoolimatust looma tervise ja heaolu suhtes, kuigi oli omanikuna teadlik, et suguluspaaritusest põlvneval arenguhäirega hobusel on terviseprobleemid, mille tõttu loom kõhnus. Linnikule pannakse süüks, et ta ei pöördunud veterinaari poole, ei andnud loomale piisavalt sööta ega joogivett.
20. detsembri Lääne Elus ilmunud loos väitis Linnik, et on loomi toitnud ja kui ta päev enne hobuse surma Soome läks, oli loomaga kõik korras.

25. novembri hommikul ei tõusnud hobune enam jalule. Kohapeale kutsutud veterinaar tuvastas, et ilmselt põhjustasid hobusel üle mitme nädala saadud hein ja kaerad koolikud. Looma südametegevus ja hingamine oli sagenenud ning loomal oli refluks. Veterinaar hukkas looma.

Kuna Linniku süü ei olnud suur ja avalik menetlushuvi puudus, pääses loomaomanik kohtust ja sai karistuseks 60 tundi üldkasulikku tööd, mille peab tegema 15. septembriks. Menetluskulusid ei olnud.

Peale avaliku huvi puudumise vähendas Linniku süüd ka asjaolu, et loom ei kannatanud mitte omaniku tegevuse, vaid tegevusetuse tõttu ja tegemist on varem kriminaalkorras karistamata ning raske puudega invaliidsuspensionäriga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments