Kohalikud elanikud pelgavad Piirsallu rajatava sõjaväebaasi tekitatavat müra ja piiranguid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Kohalikud elanikud sooviksid, et Piirsalu endise raketibaasi alale rajatava õppebaasi lasketiiru ohuala kaitsevall oleks kõrgem, et kuulid ei satuks looduskaunisse Mustjärve rappa.

Kaitseministeeriumi plaani järgi saab Piirsalu endisest raketibaasist kaitseväe ja kaitseliidu õppebaas. Edaspidi võivad Piirsallu tulla ka kaitseväe varustuse laod. Sõjaväeõppuste paigana on ala kasutatud juba 1961. aastast. Õppebaasi detailplaneeringu koostaja Sweko Projekt ASi esindaja Mati Puusepp ütles, et 670 ha alal suuri muudatusi ei planeerita. Ka lasketiiru ohuala ei suurene, kuid tähistatakse looduses püsivalt, et see oleks inimestele hästi nähtav. Praegu ohualal püsitähistust ei ole.

Lasketiiru kasutuskoormuseks jääb 100 päeva aastas, nagu on olnud ka seni.

Rabas käimine tuleb planeerida

Eile detailplaneeringu eskiisi avalikul arutelul muretsesid kohalikud elanikud, et lasketiiru kasutamise ajal võivad kuulid sattuda Natura 2000 võrgustikku kuuluva ja loodusliku puhkekohana kasutatava Mustjärve raba peale. Raba jääb lasketiiru kokku üle 3 kilomeetri pikkusesse ohualasse. Kuulide sattumist raba peale peaks takistama 5–6 meetri kõrgune renoveeritav kaitsevall. Sellise kõrgusega vall aga püüab kinni vaid tulekoonuse, mitte rikošetid.
„Kui kaitsevall oleks kõrgem, kas see lühendaks ohuala, nii et see ei ulatuks Mustjärve rabani?” küsis avalikul arutelul Lääne maleva pealiku abi Neeme Suur.

Kaitseministeeriumi hinnangul lühendaks kõrgem vall ohuala ehk kilomeetri võrra, kuid see ulatuks ikkagi Mustjärve raba peale. Kõrgem vall kitsendaks ka lasketiiru kasutusvõimalusi. Kokkuvõttes läheks see kallimaks, mis tähendaks muu hulgas, et lasketiiru kasutataks tihedamini kui sada päeva aastas.

Kaitseministeerium näeb lahendust selles, et inimesed jätaksid oma rabakülastuse ajale, mil laskmist ei ole, sest laskegraafik on kuu aega ette teada.

Metsatöödes tuleb kokku leppida

Et ohuala ulatub ka eramaadele, küsis maaomanike esindaja Aivar Onemar, kuidas on maaomanikul üldse võimalik oma metsa pääseda. Metsise püsielupaiga tõttu ei tohi maaomanik oma metsas nagunii kuude kaupa liikuda. Nüüd lisandub veel sada päeva, mil on lasketiirus õppused ega tohi ohualal viibida.

Kaitseministeerium pakkus sel juhul kokkulepet: kui metsaomanik teavitab kuus kuud ette, millal ta soovib metsatöid teha, siis selleks ajaks õppust ei planeerita.

Kohalikke elanikke teeb murelikuks ka müra. Piirsalu külaseltsi juhi Lea Laia sõnul klirisevad baasi lähemais majapidamistes aknad. Kui see juhtub igal nädalavahetusel, ei saa üldse rahu.

Lähim küla Piirsalu jääb baasist 1,3 km kaugusele, lähemad majapidamised on lähemal kui kilomeeter.
Et nädalavahetustel peavad õppusi peamiselt kaitseliitlased, vastas Lääne maleva pealik Mehis Born, et igal nädalavahetusel kaitseliitlased õppusi ei pea.

Kaitseministeeriumi esindajad lubasid kõik kohalike ettepanekud arvesse võtta ja küsimustele ka kirjalikult vastata.


Piirsalu vana raketibaas

Mullu detsembris alanud nõukogudeaegsete hoonete lammutus on lõppenud.

Planeeritav 670 ha suurune ala on jagatud kolmeks: lasketiir, väljaõppeala ja linnak, kuhu võivad tulla kaitseväe laod ja labor, sh 80 m kõrgune raadiomast.

Üldse võib linnakusse tulla 60 uut või renoveeritud hoonet.

Millal linnaku ehitus algab, pole teada. Samuti pole teada, mida hakatakse linnakus ladustama.
 


Fotod: Arvo Tarmula

Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (1) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (2) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (3) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (4) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (5) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (6) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (7) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (8) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (10) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (11) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (12) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (13) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (14) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (15) Piirsalu vbaasi arutelu arvo tarmuöa (16)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
isa
9 aastat tagasi

Huvitav, kui puutin Eestimaast lasketiiru teeb, palju siis vastuhakkajaid on?

loomulikult
9 aastat tagasi

et kui muidu nutt ja hala ei toimu miskit raffas lahkub,egas tegelt ise ei taha ka et miskit muutuks

kunn
9 aastat tagasi

Mis need tibid seal on kaitseministeeriumist või?

kohlik
9 aastat tagasi

minu käest pole keegi küsinud kas ma tahan seda baasi sinna,paar kohaliku aktivisti lihtsalt ei taha

Hüva nõu.
9 aastat tagasi

Lähiajal võiks kohaliku rahva jälle kokku kutsuda ja lasta oskajal seletada, mida akendega ette võtta, et klaasid ei kliriseks – ise kittisin nad uuesti.

kena kevadet

Mask
9 aastat tagasi

Kuu aega enne teatamine pole mingi ettekääne. Kõik elanikud ja turistid ei pruugi neid teateid lugeda ning juhuslikud metsloomad ja -linnud ei tule kunagi kellelegi meelde enne, kui ohvrid taga.

Hakkab pihta
9 aastat tagasi

üks jauramine. Elage siis edasi seal kolkas ja ärge vinguge, et teile elu ei jõua.

Juhani Putkinen
9 aastat tagasi

Las omad harjutavad – siis on väiksem tõenäolisus, et venelased tulevad harjutama.