Kiur Klippberg: Soovitusi algavaks jalgrattahooajaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Käes on kevad ja ilmad lähevad järjest ilusamaks. Soov sõita jalgratta on kõigil kaherattaliste sõprade südames. Usutavasti on pika sügise ja talvega ära ununed nii mõnigi reegel, mille järgimine tänaval on turvaliseks liiklemiseks vajalik, kirjutab Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Kiur Klippberg.

Jalgratast võib iseseisvalt sõiduteel juhtida vähemalt 10aastane laps, kes on läbinud jalgrattakursused ning kaasas tuleb kanda jalgrattajuhiluba. Juhiluba peab kaasas kandma kuni 16aastaseks saamiseni. Koos täiskasvanuga võib sõiduteel jalgratast juhtida vähemalt 8aastane laps.

Kui veel ei ole jalgrattajuhiluba ja soov ning kohustus seda omada, siis peab kindlasti pöörduma sooviga oma kooli poole. Samuti, kui koolis ei ole võimalik sooritada jalgrattajuhiloa eksamit või kukkusite eksamilt läbi, siis tuleb minna internetis liikluskasvatuse kodulehele ja sealt valida jalgratturite eksamineerijad ning kus tuleb ennast registreerida Läänemaa liiklusbüroos eksami sooritamiseks.

Alla 16aastastel on jalgrattaga sõites kiivri kandmine kohustuslik. Kindlasti ei peaks kinni jääma sõnasse „kohustuslik“, sest kiiver kaitseb õnnetuse juhtudes reaalselt kandja elu. Kiiver ei ole kindlasti liiast ka täiskasvanutel.

Lisaks eelnevalt loetletud reeglitele tuleb tähelepanu pöörata kindlasti ka rataste tehnilisele olukorrale. Kontrollige enne sõitu üle kas rattal on ikka pidurid töökorras, kas rattal on olemas kõik vajalikud helkurid (ees valge helkur, taga punane ja mõlema rattaküljel kollane helkur)? Kas signaalkell on kinnitatud? Kas pimedal või halva nähtavuse korral on mu sõiduvahendil ees valge tuli ja taga punane? Jalgrattaga sõitmisel kehtib nii nagu teistegi liiklejate puhul põhimõte: näe ja ole nähtav. See tähendab, et tuleb teha kõik endast olenev, et end nähtavaks teha, eelkõige ei tohiks seda unustada liigeldes pimedal ajal või sajuse ilmaga.

Lisaks sellele, et kõigi loetletud reeglitega arvestada, on vaja arvestada ka teiste liiklejatega, sest üksteisega arvestamine on ohutuks liiklemiseks oluline.

Kõnniteel võib sõita ainult alla 13aastane jalgrattur ja tema kuni kaks saatjat ning väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur ja jalgrattur kui sõiduteel sõitmine tee seisukorra tõttu on oluliselt raskendatud.

Kindlasti olete kohanud liikluses noori, kes uhkelt, käed risti rinnal rattaga sõidavad või esiratas õhus, tagarattal tasakaalu katsetavad Nii on nad ohtlikud mitte ainult kaasliiklejatele vaid ka iseendale ja selline käitumine on lubamatu. Igasugune trikitamine jäägu siiski rulaparki või mõnda muusse trikitamiseks kohandatud kohta.

Tänava- ja maanteepildist jääb silma, et tihti kasutatakse kaherattalisi ka veomasinatena. Kes veab raamile kinnitatud laudu, kes pakiraamil või juhtraual sõpra. Nagu juba pakiraami nimigi ütleb, on tegemist pakkide vedamiseks mõeldud alusega. Juhtraamil kellegi sõidutamine võib olla ebaturvaline nii juhile kui ka niinimetatud kaassõitjale. Ärge vedage esemeid, mis takistavad juhtimist või tekitavad ohtu teile endale ja teistele liiklejatele.

Sõidutada võite ainult sõitjat, kes istub spetsiaalselt selleks ettenähtud istmel ja kannab kinnirihmatud nõuetekohast kiivrit. See tähendab väikelapse sõidutamist talle ohutul moel.

Jalgrattaga võib sõita ülekäigurajal, kuid sellel juhul ei ole jalgratturil eesõigust sõidukijuhi suhtes. Soovitus on siiski sebrat ületada jalgratas käekõrval, et autojuhil oleks aega reageerida ja peatuda. Ootamatult ülekäigurajale sõitev jalgrattur paneb ohtu nii enda kui ka tekitab ohtliku olukorra äkkpidurdavale autole.

Jalgratas maksab palju, mistõttu kindlasti peaks mõtlema ka oma kaherattalise sõbra turvalisusele sel ajal, kui kaherattaline on omaniku tähelepanu alt väljas ja järelevalveta. Oma tähelepanekute põhjal saan väita, et poodide ja koolide juures on paljud jalgrattad lukustamata, kuigi mõnedel neist on lukud küljes. Jalgrataste vargused pole maapiirkonnas küll sagedased ja igapäevased, kuid alati on parem karta kui kahetseda.

Kui neid reegleid jälgida, tuletada meelde nii endale kui ka selgitada oma lastele, siis on jalgratta sõit turvaline ja nauditav.

Kiur Klippberg, Haapsalu politseijaoskond, piirkonnapolitseinik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K
9 aastat tagasi

Päris tobe on peale pidu tänitama kukkuda, täiskasvanud inimene võib ju vahel napsu võtta? Hea et veel mõnda pilti kusagile fb ei toppinud.

kohalik
9 aastat tagasi

Kuule kodanik,kas vabal ajal ei või siis ka politseinik end mõnikord vabal tunda.

kodanik
9 aastat tagasi

Küsin. Kas hr on endale ka selgeks teinud, et purjus peaga Noarootsi kõrtsus ringi tuikudes pole eetiline…kiurliine)))

tean
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

seda klouni,imestama paneb see ,et maksumaksjana pean toetama selliseid ahve

osaleja
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kui vabal ajal ja veel kõrtsis, siis milles probleem on? Kõrts selleks ongi!

jah
9 aastat tagasi
Reply to  osaleja

aga siis peaks piiri pidama natuke joogiga,ja mitte ajama paska välja suust,tean millest räägin,olen seda klouni seal kohanud.