Juhtkiri: Uus kool Haapsallu?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Haapsallu kavandatakse uut kooli, erakooli, mis lähtub küll riiklikust õppekavast, kuid mis rakendab seda teisiti. Eks siin kandis ole varemgi kuuldud ideid luua teistsugune, alternatiivne kool. Mitu aastat on räägitud Waldorfi kooli asutamisest, kuid jutust kaugemale pole asi nihkunud.

Ometi näitab Uuemõisa algkooli näide – seal sai esimese klassi nimekiri täis pelgalt päevaga –, et vajadus on väikese kooli järele. Lapsevanemad eelistavad neid suurtele, mitme paralleeliga n-ö kombinaat-koolidele.
Loomulikult saab väikeses koolis tegelda rohkem individuaalse õppega, märgata paremini õpilase nõrku kohti või andeid. Eriti kui kool ehitatakse üles just lastest lähtudes.

Ometi tekib siingi küsimus, kas kohalikel lapsevanemail, kes küll eelistavad väikesi koole, tundide lõimumist ja mängulist õpet, jääb igas kuus üle nii palju raha, et saab tasuda erakoolile oma lapse õpetamise eest. Eriti kui kool on täiesti uus, kui pole teada, mida sealt oodata, kui alguses tulebki laps panna kooli, mida pole olemas.

Just maksujõuliste elanike puudumise taha jäi ka Asukülas Waldorfi kool, kus olid küll tulihingelised eestvedajad, kuid millega ei läinud kogukond kaasa. Kas polnud huvi või takerus huvi majanduslike võimaluste taha. Kuidas läheb Haapsalu Maria kooliga, näitab aeg.

Et hea idee ei sumbuks, peavadki tulevaste koolilaste vanemad koostööd tegema ja oma ideaalide kohase kooli rajama, sest nemad on praegu ainus takistus, mis võib uue kooli rajamisel ette tulla.

See on võimalus, milles saavad lapsevanemad ise Haapsalus haridusreformi teha, mitte ei pea kuulama, kuidas tehti haridusreform ära nii, et sisult jäi kõik samaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lugenu
9 aastat tagasi

Siin külas sõltub õppekava rakendamine “haridusnõuniku” suvast, samuti ka tegevusluba! Jõudu võitluses!

usu
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

ükskord me võidame niikuinii!

naine
9 aastat tagasi

kuigi väga palju isasid käib soomes ehitamas,ei usu ma ikkagi,et leidub piisavalt vanemaid,kes on valmis iga kuu pea kakssada eurot õppekulusid maksma.

häid mõtteid
9 aastat tagasi

saan aru, et kõik need teemad on idee arutelul juba laual? Ilmselt ei käigi kooli loomine ühe päevaga, ideel peab olema aega settida ja vajalik on mitmest kandist kaaluda.

Merle
9 aastat tagasi

Erakool Haapsallu on väga hea mõte, kuid enne on vaja 1. kaardistada vajadus: mitmendasse klassi täituks klassikomplekt (mis on erakooli õpilaste piirarv?), ainult ühe esimese klassiga ei majandata ennast ära. Kindlasti ei tohi uue kooli loomise põhjuseks olla pelgalt fakt, et Haapsalus ei ole erakooli. 2. leida ruumid, pigem isegi hoone: lapsevanema jaoks kooli valikul on paratamatul ka see väga oluline. Võib mõelda, et Nikolai Kool lõpetab varsti tegevuse, oleks kooliruumid, pluss staadion lähedal, ideaalsed. Kuid selle kooli remontimine selliseks, et tekitada hea ja lapsesõbralik õpikeskkond, vajab meeletut investeeringut! Vastasel korral saame sellise humanitaarabikooli. Aga eesmärk võiks olla ikka kõrgem.… Loe rohkem »

?
9 aastat tagasi

Kuidas jäi samaks? Üks türann nimetati kõrgepalgaliseks nõunikuks ju!