Eesti muuseuminõukogu esimeheks valiti Anton Pärn

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Anton Pärn

Piiskopilinnud Merilin kaustel lehemets (2) anton pärnMuuseuminõukogu esimees Anton Pärn. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Muuseuminõukogu uus koosseis pidas oma esimese koosoleku läinud nädalal Tartus. Muuseuminõukogu esimeheks valiti SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhatuse liige Anton Pärn, aseesimeheks Tartu Ülikooli muuseumi direktor Mariann Raisma.

„Muuseuminõukogu on Kultuuriministeeriumile muuseumivaldkonnas üks olulisemaid partnereid, sest koondab valdkonna asjatundjaid,“ märkis ministeeriumi muuseuminõunik Marju Reismaa.

Reismaa sõnul on nõukogu viimane koosseis olnud aktiivne seadusloomes kaasarääkimisel, osaledes nii muuseumiseaduse kui ka kultuuripoliitika põhialuste muuseumipeatüki koostamises. „Lisaks on tehtud mitmeid uusi algatusi – viis aastat on toimunud populaarne muuseumipedagoogide suvekool, korraldatud on temaatilisi ümarlaudu muuseumiarenduse ja -turunduse alal ja palju muud,“ ütles Marju Reismaa.

Muuseuminõukogu eelmine koosseis on Anton Pärna sõnul teinud head tööd. Midagi revolutsioonilist Pärn uue nõukoguga ei plaani. „Tegeleme eelmise nõukogu algatuste viimistlemisega,“ nentis Pärn.

Muuseuminõukogu peab kogunema vähemalt neli korda aastas. „Üks oluline teema, millega nõukogu tegeleb, on muuseumide kogumispõhimõtetele arvamuse andmine,“ selgitas Pärn.

Teine nõukogu tegevussuund on Pärna sõnul teemakomisjonid. „Igasse komisjoni kuulub kaks nõukogu liiget, kuid muuseumidest kaasatakse sinna ka eksperte, seega töötab komisjonis tegelikult 8-9 inimest,“ ütles Pärn ja lisas, et väljaspoolt kaasatavaid asjatundjaid on poolesaja ringis.

Uute teemakomisjonide moodustamine parasjagu käib. „Reedeks peaks uued koosseisud teada olema,“ nentis Pärn.

Muuseuminõukogu kuus teemakomisjoni tegelevad igaüks konkreetse alavaldkonnaga: kogumis- ja säilitustöö komisjon, muinsuskaitse komisjon, muuseumiarenduse ja turunduse komisjon, muuseumihariduse komisjon, näituste komisjon ja teadustöö komisjon.

Kogumis- ja säilitustöö komisjon andnud eksperdihinnanguid ning koostanud juhendeid muuseumikogude korraldamiseks, muuseumiarenduse ja turunduse komisjon on korraldanud temaatilisi ümarlauaarutelusid.

Teadustöö komisjon algatas Eesti muuseumide ühise kogumis- ja uurimisprojekti „Eesti 1987–2000: murdekoht või lahtihüpe“, mille tulemusena toimub Eesti juubeliaastal 2018 koostöönäitus.

Anton Pärn ütles, et tema nõukogu esimehena ühtegi teemakomisjoni ei kuulu. „Pean olema kursis kõigi komisjonide tööga,“ lausus Pärn.

Komisjonide üks põhilisemad ülesandeid on olnud oma kategoorias silmapaistvamate muuseumitöötajate ja ettevõtmiste väljaselgitamine ning neile aastaauhindade andmine.

„Peame tegelema auhindamise ajakohastamisega, üle vaatama hindamiskriteeriumid,“ ütles Pärn ja lisas, et näitused peaksid olema ka jätkusuutlikud.

„Kogumispõhimõtted on üks märksõna, olulised on ka muuseumipedagoogika ja turundus,“ ütles muuseuminõukogu esimees Anton Pärn. „Tähtis on ka Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks valmistumine.“

Muuseuminõukogu on Kultuuriministeeriumi juures tegutsev nõuandev kogu, kuhu kuuluvad muuseumide valdkonna asjatundjad. Nõukogu teeb ettepanekuid ja avaldab arvamusi muuseumiseadust puudutavate küsimuste kohta, näiteks vaatab üle muuseumide kogumispõhimõtteid.

Muuseuminõukogu koosseis

Nõukogu uude koosseisu kuuluvad ametikoha järgi

  • Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis
  • Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme
  • Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas
  • Muinsuskaitseameti peadirektor (alates 6.04 Siim Raie)

Lisaks kuuluvad nõukokku

  • Anton Pärn – nõukogu esimees (SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhatuse liige)
  • Mariann Raisma – nõukogu aseesimees (Tartu Ülikooli muuseumi direktor, Eesti Muuseumiühingu juhatuse liige)
  • Urmas Dresen (Eesti Meremuuseumi direktor)
  • Kaie Jeeser (Tartu Linnamuuseumi peavarahoidja, ICOM Eesti Rahvuskomitee juhatuse liige)
  • Ants Leemets (SA Virumaa Muuseumid juhatuse liige)
  • Priit Pirsko (riigiarhivaar)
  • Raivo Ruusalepp (Eesti Rahvusraamatukogu arendusjuht)
  • Andres Toode (SA Narva Muuseum juhatuse liige)
  • Maarja Vaino (A. H. Tammsaare Muuseumi juhataja, Eesti Muuseumiühingu aseesimees)
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments