Merle Mäesalu: Valimised võitis poliittehnoloogia

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

 

IRLi ridades kandideerinud Merle Mäesalu sai valimistel 289 häält, mis jättis ta ringkonna nimekirjas viiendaks. Riigikokku pääses IRLi nimekirjast Hiiu-, Lääne- ja Saaremaalt vaid üks kandidaat: Raivo Aeg 2 003 häälega.

“Oli kaks stsenaariumi ja madalam realiseerus. Lootsime, et parlamenti saab ka Tõnis Palts,” märkis Mäesalu.

Palts kogus Aegist poole vähem hääli.

“Kui varem on arvatud, et hea tulemus on proportsioonis kampaaniasse pandud raha hulgaga, siis nüüd oli näha, et see ei vasta tõele,” ütles Mäesalu.

Paltsi valimiskampaania läks maksma 20 000-30 000 eurot.

Merle Mäesalu ütles, et tema eesmärk riigikogu valimistel oli saada enam-vähem sama palju hääli kui viimastel kohalike omavalitsuste valimistel, ja nii ka läks. Toona kogus Mäesalu 391 häält.

Kokku sai IRL seekordsetel valimistel Hiiu-, Lääne- ja Saaremaalt 4939 häält (14,7 protsenti) ja jäi Reformierakonna ning SDE järel kolmandaks. Kogu Eesti häältesaak oli madalam: IRL jäi Reformierakonna, Keskerakonna ja SDE järel neljandaks, IRLi poolt hääletas 13,7 protsenti (riigikogu eelmistel valimistel 20,5 protsenti).

“Äsjased valimised oli tagasilöök, aga võimalusi kasvada on. Tuleb restart teha. IRL vajab sisekaemuslikku analüüsi. Tuleb järele mõelda, mis on suures plaanis meie põhiolemus, ja seda me hakkamegi tegema,” ütles Mäesalu.

Tulevase koalitsiooni kohta ütles Mäesalu, et koalitsiooni peaks tahtma Eesti elu paremaks teha, mitte pelgalt võimul püsida.

“Praegused valimised võitis poliittehnoloogia,” ütles Mäesalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
üldiselt
9 aastat tagasi

üldiselt on headel kandidaatidel ikkagi kordades rohkem hääli riigikogu valmistel. Ehk siis samal inimesel on KOV valimistel tükk maad vähem hääli, kuna piirkond väiksem (vaid üks omavalitsus) ja kandideerijaid ka tavaliselt tükk maad rohkem. KOV valimistel on tubli tulemus juba 100 häält, riigikogu valmistel võiks head tulemust hakata arvestama alates 500st mitte alla selle.

Nõus Aarnega
9 aastat tagasi

me mäletame Partsi ämbreid, ära võta isiklikult. Lihtsalt kurb kui erakonna kaaslased seda ei mäleta ! See kohutav raha raiskamine meedijas, midagi ei ole ju muutunud ( ei uskunud enam tühje lubadusi).

Huvitav,kas
9 aastat tagasi

…nii ilusa naise mees oma naist enne valimisi voodis ka näeb ?? Peale valimisi vaevalt….

einoh,
9 aastat tagasi
Reply to  Huvitav,kas

mida huvitav mees muletsed, see pole teema

Arne Veske
9 aastat tagasi

Pakute Partsi peaministriks, Tarandit presidendiks ja siis imestate, miks hääled ei tule? Estonian Airi, elektrituru avanemist, Eesti Energia välisafääre ja mitmeid teisi Partsi vägitegusid kõik inimesed võibolla tõesti enam ei mäleta, kuid “kodukulusid alla” tuletab postkasti potsatav arve kord kuus kenasti meelde. Indrek Tarandil on eesti rahvale jätkuvalt edastada üks ja ainus sõnum – kõik peale minu on lollid. Vähe nagu?

Karla
9 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

Arne tuline õigus ja neid Partsi ministriks oleku aegseid “raha tuulde loopimisi” on veel teisigi nn Tero Taskila ulmepalgad Estonian Airis ja tulemuseks riigi maksumaksja poolt kinnimakstud Estonian Airi mega kahjum. Kas keegi miljonite eurode tuulde lennutamise eest ka vastutas? ILR-i põrumise põhjust tuleks otsida erakonna sisetülidest, mis põhjustas nn “kamsunite” erakonnast lahkumise.

?
9 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

Kas ise parem

einoh,
9 aastat tagasi

kõvad poliittehnoloogid olid Respublika mehed, kes imbusid IRL-i, aga kuhu nüüd nende oskused kadusid, ah

rahvas
9 aastat tagasi

Keskerakonna võimul olles olid neil arvatavasti samad hädad,mis praegu reformikatel.Nüüd-“Meie ei mängi keskiga” ja sotsid:”Meie ei mängi konservatiividega.”Viimased tõid ebaausate võtetega seaduseelnõu kavasse,ja nüüd on veel uhked ka?Ei-nad k a r d a v a d…..,rahavahääletust ilmselt.Ojulandi.parteist on kahju,ka nemad võiksid ühegi inimese ju riigikogusse saada.Valimiste pearõhk oli turvalisuse rõhutamisel,järelikult jälle võimalus rahavast pügada,sest enamus rahast ahnitsevad hoopis bossid oma tasku.Ja sittagi meid üldse see võidurelvastumine ka ei päästa…..

Eks elus
9 aastat tagasi

…on ikka tõuse-mõõnu. Refi aitas tegelikult võimule hirmutamiskampaania, mäletate- Ref on ainus partei,mis suudab keskile vastu hakata. Nii et võitsid refi kampaaniategijad. Mis on aga tõeliselt nõme,on kaubamaja ees püüda mõne õhupalli või kommiga nädal enne valimisi inimesi ära osta või lubada taastada raudteed,mis ennast kunagi ära ei tasu….

nimi
9 aastat tagasi

Mitte lihtsalt poliittehnoloogia vaid parem poliittehnoloogia kui IRLi oma.

?
9 aastat tagasi

Kas e-hääletuse tulemused olid ausad?Miks ikkagi ei lastud sisse seda erapooletut kontrolli?

Larry L
9 aastat tagasi

Nyyd kallis Merle on aeg tööle hakata sest….mitte 4 kuud enne valimisi pole aeg häält teha vaid kõik see 4 aastat tuleb tegutseda!