Jaanus Karilad: Tahtsin Haapsalus kuldmedalit, aga sain hõbeda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

 

Keskerakonna kandidaat riigikokku Jaanus Karilaid kogus valimistel 1057 häält, mis ei taga talle riigikokku pääsu. Samas on ta erakonna esimene  asendusliige üldnimekirjas Edgar Savisaare järel. Kui Savisaar peaks linnapeana jätkama, läheb parlamenti Karilaid.

Keskerakonna Saare-, Lääne- ja Hiiumaa valimisringkonnast pääses riigikokku vaid ringkonna esinumber Enn Eesmaa. Eesmaa häältesaagist (2217 häält) oli Karilaiu häältesaak üle poole väiksem.

Valimistejärgsel hommikul ütles Karilaid, et tunne on tugev, sest Keskerakond sai ühe mandaadi juurde, mis tervikuna on hea tulemus. Varem oli erakonnal parlamendis 26 kohta, nüüd 27 kohta.

“See on nagu spordis: viis sentimeetrit kaugemale on hea. Ja arvestades Reformierakonna Kremli-meelset valimiseelset terrorit, et kohe tulevad tankid, kui Keskerakond võidab, oli Keskerakond tugev ja tuli raskest olukorrast välja,” ütles Karilaid.

Karilaid ise kogus eelmiste valimistega võrreldes hääli vähem. Kui neli aastat tagasi sai ta 1 416 häält, siis nüüd 1 057 häält.

“Eks ma ootasin rohkem. Tahtsin võita Haapsalus, sain auväärse hõbemedali, aga  lootsin kulda,” ütles Karilaid.

Karilaid kogus Haapsalus 456 häält Andres Ammase järel, kes kogus Haapsalus 766 häält.

“Nüüd tuleb peeglisse vaadata ja mõelda, mida paremini teha. Samas jäid Haapsalus minust tahapoole väga tugevad nimed nagu Tõnis Palts, Urmas Sukles ja Lauri Luik,” ütles Karilaid.

Karilaid ütles, et Keskerakond alahindas ühiskondlikku protestivaimu nelja suure erakonna vastu, mis soosis uute erakondade parlamenti pääsu.

“EKRE ja Vabaerakonna tulek oli tingitud kriitikalainest nelja suure erakonna vastu. Nüüd tuleb hakata tööle ja valijaid tagasi võitma,” ütles Karilaid.

Hea meel on Karilaiul selle üle, et Reformierakonna positsioon riigi valitsemisel nõrgenes. 33 koha asemel on neil parlamendis edaspidi 30 kohta.

“Kuna Keskerakonnaga koalitsioon on välistatud, on neil võimalik teha kolmikliit, mis tasakaalustab valitsemist. Ühiskond tervikuna võitis, sest nelja asemel on parlamendis kuus erakonda. See tähendab seda, et keegi ei saa minna ülbeks ega kehtestada end teerullipoliitikaga. Õnne tahaksin soovida Andres Ammasele, kelle valimistulemus üllatas kõiki,” ütles Karilaid.

Ammas kogus Vabaerakonna esinumbrina Saare-, Lääne- ja Hiiumaal kokku 1862 häält.

Riigikokku pääsemise kohta Edgar Savisaare asendusliikmena ütles Karilaid, et selgus peaks saabuma nädala-poolteise pärast.

“Kõik sõltub sellest, kas Edgar Savisaar läheb parlamenti või jätkab linnapeana,” ütles Jaanus Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.....
9 aastat tagasi

Savisaar ise ka tunnistas,et tegi vea nendel kordadel,kui ei kandideerinud-muidu oleks Karilaid juba varem saanud.

tort
9 aastat tagasi

segane soiumine

Kas meeldib
9 aastat tagasi

….või mitte,aga kesk sai ÜKSI 33 % häältest. Ja saab ka edaspidi,kuni Edgar elus on. Õigusega. Peale seda, kui kommunist Ansip tahtis jõuga ainult Eestis kehtestada ACTA (maakeeli iga arvuti allalaadimise maksustamise) , vihkan ma refi…

Jaanus....
9 aastat tagasi

Lollilt haige jutt!!!

?
9 aastat tagasi
Reply to  Jaanus....

ei ütleks, asjad kokku võetud nii nagu on ja haiglast ei ole seal midagi.

Egon
9 aastat tagasi

töö siin või toompeal,
ilma raudteeta ära tagasi tule!

minek
9 aastat tagasi

Loomulikult jätkab Savisaar linnapeana.

Sass
9 aastat tagasi

Mine suurt saama, jämedad jägama, viimaks peenike pihus!

eputrilla
9 aastat tagasi

kardulast medali said. Kus Haapsalust lahkumise pidu toimub, tuleks ka lilledega.