Andres Ammas: me ei lähe koalitsiooni sellega, kes venitab riigireformiga

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Lääne-Eesti valimisringkonnas 1862 häält saanud Andres Ammas on sel nädalavahetusel Vikerraadios viimast korda hommikune ärataja. Siis on raadiotööga kõik, temast saab riigikogu liige.

Ammas ütles, et tema isiklik valimistulemus oli üllatav, sest Lääne-Eesti on keeruline ringkond: saarlased hääletavad saarlasi, läänlased läänlasi, hiidlased hiidlasi.

Vabaerakonna tulemus Ammast ei üllatanud, ainult et mõnest inimesest oli kahju. Näiteks üle 2000 hääle saanud Neeme Kuningast, kes jäi ringkonnamandaadist napilt ilma.

Kõik Vabaerakonnast riigikokku pääsenud kaheksa inimest on lubanud ka riigikokku minna. Nende seas on kolm naist, viis meest.

Ammast pani mõtlema Reformierakonna fenomen. „Kuidas saab Reformierakond kokku rohkem hääli kui IRL ja sotsid kokku?” küsis Ammas. „Miks saavad Reformierakonnas isegi tundmatud ministrid 3000-4000 häält?”

Läänlaste valimistulemusi kommenteerides ütles Ammas, et Reformierakonna sisekonkurents oli tugev, kõik ei saa eesotsas olla ja sellest ka Haapsalu linnapea Urmas Suklese tagasihoidlik tulemus. Hiiumaal massiivse valimiskampaania korraldanud Tarmo Männil on ehk asendusliikmena võimalik riigikokku saada.

„Ma ei arva, et olen siinkandis kolm korda populaarsem kui Sukles, aga praegusel hetkel nähti minus uue hingamise toojat ja pandi mulle see kohustus,” ütles Ammas.

Ammas ütles, et kõik valijad ja toetajad võivad talle iga kell tuletada meelde nende valimisloosungit, kui midagi hakkab väga viltu kiskuma – „Aru pähe!”

Koalitsiooni kohta ütles Ammas, et erakond on valmis oma mõtteid ellu viima, aga ei ole valmis oma põhimõtetest loobuma. Erakonna juhatus koguneb teisipäeva hommikul, siis formuleeritakse veel kord põhimõtted, millest läbirääkimistel ei taganeta ja mis peavad koalitsioonilepingus olema.

„Kui ei sobi, ega me väga hädas ole,” ütles Ammas. „Võib-olla meil kui noorel erakonnal ongi kasulik opositsioonis olla, et me ei kordaks varasemate seltskondade vigu, kus [riigikogu] fraktsioon ja ülejäänud erakond teineteisest kiiresti kaugenevad.”

Kindlasti ei lähe me koalitsiooni sellega, kes venitab riigireformiga, ütles Ammas ja nimetas veel iseseisvat piirivalvet ning vajadust muuta poliitilist kultuuri.

„Mina ei usu Reformierakonna kiiresse ümbersündi neis küsimustes,” lisas ta. Ammase meelest võiksid sotside juhitavas koalitsioonis olla veel IRL, Vabaerakond ja eestimeelne osa Keskerakonnast. „Aga see on uitmõte, mille teostumine on vähetõenäoline.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ellle
9 aastat tagasi

Loodame et teed midagi ka Läänlaste heaks ,anna endast kõik ,et me ei pea pettuma sinus.

Ivar Kamarik
9 aastat tagasi

tänane Foorum tõestas, et uues parlamendis on erakondi, kellel on riigimehelikku selgroogu, poliitikule vajalikku teravust, mõtteselgust ja ka (enese)irooniat. Jõudu tööle!

jaa
9 aastat tagasi

IRLi,vabaerakonna,sotside ja keski koalitsioon oleks mõistlik.
Arvan samuti,et oravad võiks vahelduseks opositsiooni jääda, jahtuvad ehk maha.

to jaa
9 aastat tagasi
Reply to  jaa

Nõus!

Mart
9 aastat tagasi

Suur hulk normaalseid inimesi on piltlikult öeldes Savisaare vangis. Poolte keskidage kannataks vabalt koalitsiooni teha.

maali
9 aastat tagasi

Kui poliitikud omavahel veel kaua solvunuid mängivad ja koalitsiooni moodustamise osas tingimusi esitavad tulevad rohelised mehikesed ja teevad nende eest ära riigireformi, haldusreformi, haridusreformi ja rahareformi nagu juhtus 39-al. Siis on meil jälle oblastid, täitevkomiteed, venekeelne haridus ja rubla ning palju solvunud poliitikuid. Võib-olla isegi raudtee ja küüditamisvalmis vagunid.

oh ja
9 aastat tagasi
Reply to  maali

ole hea ja ära enam täna peale võta siis ei näe ka hallutsinatsioone mingitest rohelistest mehikestest. Venemaale pole tarvis EL dotatsioonidega üllalpeetavat väikest riigikest koos rahvaga neil oma rahaga ilmselt targematki teha

kaugemalt
9 aastat tagasi

Õigus muidigi aga kas venitate seni,kuni ref ja kesk koalitsiooni teevad?

aru pähe
9 aastat tagasi

hakata võimu jagama sohu vedava refiga – aru pähe