Valimiste valvurite kuues autahvel: nädala suurimad hea valimistava rikkumised

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Screenshot 2015-02-27 14.44.58Viimasel autahvlil hõivas esikoha ajaleht Pealinn. Foto: Pealinna veebilehe ekraanitõmmis

Loodetavasti on valvurite tegevusest kasu olnud, sest vaatamata suurele arvule kaebustele jäi ka viimane nädal kardetud rikkumistelaviinita. Jätsime kõrvale madalate skooridega rikkumised ning toome välja kolm suurimat.

Koht number 3: Mihhail Korb Hopneri majas

HINNE: 2,7

Valimiste valvurid on nädalast nädalasse toonud välja kandidaatide avalikke etteasteid, mille ajastus või avalike vahendite rakendamine tekitab küsimusi. Kord on olnud tegu Reformierakonna poliitikutega koolides, kord IRL-i kandidaadiga eakate ees. Aktiveerunud on ka Keskerakond. Tallinna linna hallatavas Hopneri majas toimuvatel Kesklinna Seeniorite Ülikooli loengutel on vahetult enne valimisi üles astunud linnaosavanem Alar Nääme teemal "Geneetika" ning endine linnaosavanem Mihhail Korb teemal "Eesti majandusareng: Saavutused ja perspektiivid".

"Kui teistel hariduslikel üritustel esinemas käinud ja valvurite autahvlitele jõudnud kandidaadid on enamasti poliitilistest teemadest hoidunud, siis mittepoliitilist majandusperspektiivide loengut on keeruline ette kujutada," kommenteeris Anna Karolin. "Mihhail Korbil piisanuks vaid nädala võrra hiljem esineda, et tegu poleks järjekordse kirsiga Keskerakonna rikkumiste hiigeltordil."

Koht number 2: IRL-i valimisreklaam

HINNE: 2,8

IRL-i valimisreklaamid, mille näitena jõudsid valvurite lauale Andres Ergma flaierid, on paistnud silma kooseluseaduse-teemaliste vastandumistega. Hellast teemast silmapaistvamgi on valija kaudne äraostmine, lubades talle 50 euro võitmist. Kohatu on ka Andres Ergma enesereklaam tema juhitava Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu Facebooki lehe kaudu.

"Väheusutav, et MTÜ ligi 30 000 liiget on ühe kandidaadi selja taga," kommenteeris Alari Rammo. Valvurite sellekohasele küsimusele Facebookis Ergma ei vastanud, vaid kustutas küsimuse enda.

Sarnase valija häälte kaudse ostmisega on möödunud nädalatel silma paistnud veel reformierakondlane Kalev Lillo, kes lubab Beebikeskuse kinkekaarte ning sotsiaaldemokraat Evely Purre, kes annab heategevuseks auto ning toetajaile puhkuse ja samuti kinkekaarte.

Koht number 1: Ajaleht Pealinn

HINNE: 4,0

Keskerakond on paistnud terve kampaania jooksul silma Tallinna linnameedia valimiskampaaniaks kasutamisega. Suureks osaks sellest on olnud linnaleht Pealinn, mille kõik viimaste nädalate numbrid kiidavad linna valitseva erakonna kandidaate, linnakodanike rahulolevust ning kritiseerivad teisi. Selle nädala numbris on välja toodud ka spordijuhtide ühine toetusavaldus linnavalitsusele, milleks koos rahastuslepingutega allkirjade küsimine on koha leidnud ka autahvlil.

"Avaliku raha eest välja antav meedia peab tagama kandidaatidele võrdsed võimalused oma vaadete tutvustamiseks. Tallinna Linnavalitsuse rahastatud Pealinn pakub selliseid võimalusi eksklusiivselt keskerakondlastele," kommenteeris Anna Karolin.

"Keskerakonna ees müts maha. Mulle meeldib nende arusaam "neutraalsest ajakirjandusest"," lisas Dannar Leitmaa. "Aga ma parem ei ütle midagi, kuna üks Pealinna ajakirjanik ütles juba mulle korra, et ma ei vinguks kogu aeg. Saan ka sealsetest ajakirjanikest aru, kuna tavaliselt on Pealinna minek ikkagi sinu viimane peatus ajakirjandusmaailmas, sest teised kohad on juba kinni, aga ümbruskonnas on jäänud ainult suletud aknad, lõhkipekstud laternad ja nii tulebki kambas haukuda, mida ülaltpoolt öeldakse. Mul on teist kahju, niinimetatud kolleegid."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Edga Rollo
9 aastat tagasi

Valvuritel on kahe silma vahele jäänud E.Savisaare toidukorvi loosimised Lasnamäe LiPo poes.Need on toimunud vahetult enne valimisi 8 korral,
a 15 toidukorvi.Linnarahva raha eest on “ostetud” vähemalt 120 häält.