Piret Seire: Kodu tuleohutuks – omaksvõetud ohtudel võivad olla traagilised tagajärjed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eelmisel aastal külastasid päästjad ligi 8000 Eesti kodu, Hiiumaal üle 200 majapidamise. Selgi aastal on oodata paljudesse majapidamistesse päästjaid, kokku plaanitakse aasta jooksul külastada vähemalt 15 000 Eesti kodu. Päästjate kodukülastused on mõeldud kõigile, kes soovivad oma kodu tuleohutumaks muuta, kirjutab Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja Piret Seire (pildil).

Piret SeireKodukülastuste eesmärgiks on juhtida inimeste tähelepanu tuleohutusele ning jagada tuleohutusalaseid nõuandeid. Varasemate külaskäikude põhjal on juba rõõm tõdeda, et järjest enam saadakse koduse tuleohutuse olulisusest väga hästi aru ning mõistetakse, et eelkõige saab ohutus alguse meist endist.

Siiski on mitmeid selliseid pisiasju, – ohte, millega ollakse harjutud elama. Näiteks täiesti tavapärane on näha ajalehekorvi küttekolde ava ees, kaitsmata ja ämblikuvõrke täis harukarpe, tühja patareiga suitsuandurit riiulil. Need on vaid mõned näited, mis päästjatele kodukülastustel silma jäävad, sest neil on kõrvaltvaataja pilk ning lisaks teavad nad väga hästi, tänu oma igapäeva tööle, kui vähe on vahel selleks vaja, et inimeste vara, halvemal juhul ka elu, häviks.

Soovitan igal lugejal enda kodus ringi vaadata ja proovida seda teha just kõrvalseisja pilguga. Kui leiate midagi, mis viitab ohule, tuleb see kõrvaldada kohe, mitte järgmisel või ülejärgmisel korral, kui meelde tuleb. Ja kui kogunebki ohuallikaid liiga palju, siis koostage nimekiri ja hakake ohtusid kõrvaldama ükshaaval. See on oluliselt parem mõtlemisest, et kõik see võtab väga palju raha. Vahel piisab alustuseks vaid ahju äärest riidehunniku eemale tõstmisest, tolmu pühkimisest suitsuandurilt või elektrijuhtmetelt.

Ja ärge unustage siinjuures oma lähedasi. Vaadake üle ka oma vanavanemate, sugulaste ja sõprade kodud. Kas neil on seal ikka ohutu? Paha ei tee ka see, kui annate päästeala infotelefonile 1524 või kohalikule omavalitsusele teada abivajavast kodust. Kindlasti ei tohi ilmselgeid ohumärke – napsitamine ja toas suitsetamine, katkised küttekolded, anduri puudumine- ignoreerida. Ohust teatamine ei ole pealekaebamine vaid hoopiski abistamine ning hoolimine!

Turvalist kevadeootust kõigile!

Piret Seire, Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja

Soovitused kodukülastuste mõlemapoolseks õnnestumiseks:

  • Kodukülastusi läbiviivad kutselised päästjad ja päästeteenistujad kannavad Päästeameti eraldusmärkidega riietust ja esitavad töötõendi. Ka vabatahtlikel päästjatel on vabatahtliku tunnistus.
  • Kodukülastuse läbiviija töötõendi ehtsust saab kontrollida helistades päästeala infotelefonile 1524.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments