Vormsi katlamaja vajab väljavahetamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tanel Viks 3Vormsi vallavanem Tanel Viks. Foto: Arvo Tarmula

Vormsi vald loodab euroraha abil rajada elektrit ja keskkütet andva koostootmisjaama.

Vormsi praegune katlamaja ei ole kõige paremas seisus ja vallarahvas peab hakkama mõtlema, mida ja kuidas tulevikus ette võtta, et ka edaspidi talvel tuba soe oleks. „See katlamaja meil siin Hullos on pehmelt öeldes amortiseerunud,” lausus Vormsi vallavanem Tanel Viks.

Üheks lahenduseks võiks olla koostootmisjaama rajamine, mis toodaks nii elektrit kui ka sooja. „Nüüd on küsimus, kas renoveerida ja taastada see vana katlamaja või maksta pisut rohkem ja saada ägedam ja tõsisem asi. See on arutluskoht,” lausus Viks. Sõltuvalt sellest, kui võimas jaam rajatakse, kõigub projekti hind vahemikus 200 000–400 000 eurot. Niivõrd mahuka investeeringu puhul pole vallal muud valikut, kui loota Euroopa Liidu toetusrahale.

Soome eeskuju

Jaama asukohast ja täpsest võimsusest on Viksi sõnul veel vara rääkida, sest kaalumisel on mitu varianti. Valiku peab omavalitsus tegema selle aasta lõpuks, sest 2015 on aasta, mis on mõeldud koostööjaama rajamise kava väljatöötamiseks. „Kui see asi areneb, siis ma arvan, et 2016–2017,” ütles Viks selle kohta, millal võiks jaama ehitada.

„Ega seal iseenesest palju projekteerida ei ole. Jutt on ühest-kahest konteinerist, mis tuuakse kohale ja pannakse püsti,” lausus ta.

„Oleme käinud analoogset kootootmisjaama Soomes vaatamas,” lausus Viks.

Kütusena kasutab see jaam hakkpuitu. Soomes nähtuga täpselt sarnast, Vormsi-taolisele väikesele omavalitsusele mõeldud analoogi Eestis veel ei ole. Samas ütles Viks, et midagi kindlat selles osas, kelle käest jaam tellida, pole veel siiski otsustatud. Vormsi on avatud võimalikule koostööle ka mõne Eesti partneriga, kui nende pakutav lahendus peaks osutuma sobivamaks.

Soome ettevõtte Volter kasuks räägib fakt, et sarnaseid jaamu on põhjanaabrid müünud ka teistesse Eestiga sarnaste kliimatingimustega maadesse nagu Soome, Norra ja Kanada. Vastavalt sellele, kui võimsa jaama kasuks Vormsi otsutab, saaks tellida Volteri käest vajamineva arvu energiat tootvaid seadmeid.

Koostootmisjaam võiks täita enam-vähem kogu Vormsi elektrivajaduse, aga sellega kaasneb ka soojus, mille saaks suunata praegu Vormsi katlamaja poolt köetavatesse hoonetesse. Viksi sõnul on küsimus selles, et erinevalt tavalisest katlamajast tekib koostootmisjaamas elektritootmise tõttu soojust ka suvel. Kui Vormsi ehitab tulevikus jaama, tuleb mõelda sellele, mida hakata peale suvise soojusega.

„Mõtteid on, aga sellest on väga vara rääkida,” võttis Viks jaama puudutava kokku.

Soome firma Volter koostootmisjaam

  • Kütus: hakkpuit
  • Kütusekulu: 4,5 kuupmeetrit hakkpuitu ööpäevas
  • Elektrivõimsus: 40 kW
  • Küttevõimsus: 100 kW
  • Mõõtmed: 4,8m x 1,2 m x 2,5 m, mass 4,5 tonni
  • Vastavalt võimsusvajadusele on võimalik paigaldada korraga mitu sellist seadet.

Allikas: Volteri koduleht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kaarel
9 aastat tagasi

Vot mehetegu-läänemaale kõikidesse asustatud(veel)punktidesse sellised ja oleme energeetiliselt sõltumatud.Samas saab hulk kalevipoegi tööd võsa jms küttematerjali varumisel…poliitikukandidaadid korjake idee üles selmet rahakülvamist lubada ja oma ministriväljavaadetest lobada.