Lauri Luik: Mul on head šansid saada ministriks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lauri luik arvo tarmula (2)Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu liige Lauri Luik unistab haridus- või kultuuriministri portfellist uues valitsuses, ta leiab, et kõige tõhusam oleks Reformierakonna ja IRLi koalitsioon.

Kuulasin esmaspäeva õhtul Keskerakonna valimiskontserdil operetiaariaid ja arvutasin välja, et kui võtta arvesse ka NSVL ja Eesti NSV Ülemnõukogu ning presidendivalimised, peaks see Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel olema 24. valimiskampaania. Mitmes on Teil käsil?

Kolmas riigikogu kampaania, samuti neli kohalike valimiste kampaaniat.

Kas praegune riigikogu valimiskampaania erineb eelmisest?

Rahvaga kohtumistel ja debattidel on suurem osakaal. Eile kohtusin Risti raamatukogus valijatega, kohapeal oli neli inimest. See oli ilmselt Savisaare Haapsalu ürituse pärast.

Mida neile rääkisite?

Peamine teema, mille prouad tõstatasid, oli julgeolek. Teine teema oli pension ja tööaasta koefitsient.

Kas saite neli valijat juurde?

Raske öelda. Sain teada, mida mõtlevad inimesed väiksemais kohtades. Ristilt saadud tagasiside põhjal võib öelda, et üldjoontes on Reformierakond õigel teel.

Mida saavad järgmine parlamendi koosseis ja valitsus teha Eesti julgeolekuolude parandamiseks?

Kui poolteist aastat tagasi hakkasime Reformierakonna valimisprogrammi valmistama, oli julgeoleku teema esimene, mida vaatasime. See on Eesti põhiteema praegu ja tulevikus. Meil on laiapõhjaline julgeolekustrateegia, mis algab noorte inimeste kaitsetahtest. Riigikaitseõpetus peaks koolis olema kohustuslik, tahame luua ühe riigikaitsegümnaasiumi. Ülioluline on sõdurigarantii ja kaitsepalk reservõppustel osalejaile.

Mis on sõdurigarantii?

Sõduri sotsiaalsed garantiid, haigekassa ja pensionisammas peaksid olema pärast ajateenistuse lõppu pikema aja jooksul tagatud, kuni inimene jõuab tööle minna.

Kuidas riigisisene raha lubamine meie välispoliitilist seisukorda parandab?

Meil on liitlastega kokkulepe, et hoiame kaitsekulutused SKTst kahe protsendi suurusena. Praegu on kulutuste osakaal ise natuke suurem.

Niiviisi käituks iga Eesti peaminister ükskõik millisest erakonnast.

Loodan väga, aga varasemail aastail oleme kuulnud, et kaitsekulutusi on tahetud vähendada. Ma ei ütleks, et see on iga valitsuse puhul kindel.

Kes kuuest erakonnast, kel on neil valimistel lootus riigikokku pääseda, hakkaks kaitsekulutusi vähendama?

Mul on seda raske öelda, aga meenutan: sotsiaaldemokraadid on öelnud, et kas kaitsekulutused peavad olema kaks protsenti. See tegi ettevaatlikuks.

Kas ründate koalitsioonipartnerit?

Ei ründa, ma meenutan mõtteid, mis nende peas olid. Selliste ideede asjus tuleb olla ettevaatlik.

Aga ikkagi, mis on Reformierakonna panus Eesti julgeoleku suurendamisse?

Meie võetud suuna jätkamine. Me liitusime NATOga, oleme hoidnud tihedaid suhteid liitlastega, teinud pingutusi. Ei ole olnud lihtne hoida kaitsekulutusi kahe protsendi peal SKTst. Oleme lubanud liitlaste väed Eestisse ja soetanud sõjatehnikat. Usun, et kõik erakonnad seisavad Eesti iseseisvuse eest. Miks aga arvan, et meie erakond on kõige kindlam: oleme seda suunda kindlalt ajanud ja meil on selge tahe seda ka edaspidi teha.

Te olite 2007. aastal Reformierakonna üldnimekirjas viiendal kohal. Kuidas saab noor inimene suures erakonnas nii kõrgele kohale?

Raske töö ja head konktaktid erakonna liikmetega. Üldjärjekord selgub meie erakonna sisevalimistel. Töötan erakonnas 2003. aastast. Minu igapäevane töö oli erakonna piirkonnaorganisatsioonide arendamine ja suhtlus inimestega. Ma suhtlen piirkonnajuhtidega tänaseni. Olin pikka aega ka erakonna noortekogu esimees. Noorte panus sisevalimistel oli päris suur.

Kas tahaksite saada Haapsalu linnapeaks?

Ma olen sellele mõelnud. Kui olen küllalt vana ja väärikas, siis miks mitte. Praegu jätkan pigem riigikogus või valitsuses.

Kas Teist saab järgmine kultuuriminister?

See oleneb paljudest asjaoludest, oleneb kohtade jaotusest koalitsioonis. Mul on head šansid saada ministriks, aga see oleneb mitmest asjast. Ma tunneks end kindlamalt kultuuri- või haridusministrina, sest nende teemadega tegelen riigikogu kultuurikomisjonis.

Mille poolest erinevad peaministrid Taavi Rõivas ja Andrus Ansip?

Taavi on noorem. Neil on palju häid sarnaseid omadusi: ratsionaalsed, kaalutlevad, hindavad argumente ja on faktides täpsed. Taaviga oleme koos töötanud 2000ndate algusest noortekogu rajamisel. Taaviga on mul hea klapp ja igapäevane suhtlus tihedam, kui oli Andrus Ansipiga.

Kui palju muutis Silvergate Reformierakonda?

Kõigi erakondade juhtimine on muutunud viimaseil aastail professionaalsemaks.

Kuidas nende kuldmüntidega siis ikkagi oli?

Mul ei ole midagi lisada sellele, mida öelnud olen.

Et müüsite kuldmünte ja tulu kandsite erakonna kassasse?

Ma ei pea vajalikuks seda uuesti detailideni lahata.

Te ju saate aru, et keegi ei usu, et müüsite kuldmünte ja tulu kandsite erakonna kassasse?

Ma ei tea, kust te seda võtate. Kõik annetused, mis olen teinud erakonnale, olen teinud oma vahenditest.

Kas Te mõnikord kahetsete ka kuldmüntide juttu?

Ma olen õppinud, et ajakirjanike käes on pliiats. Ajakirjanikud üritavad asju kontekstist välja võtta.

Aga Teie käest küsiti, kust raha saite, ja Teie ütlesite, et müüsite kuldmünte ja tulu annetasite erakonnale. See ei olnud ju kontekstist välja rebitud.

Ma peaksin seda täpsustama.

Kas Teid tsiteeriti valesti?

Kui tarvis, siis täpsustame, ma ei hakka spekuleerima.

Kui palju Vabaerakond ja konservatiivid Eesti poliitikat muudavad?

Kõik sõltub sellest, kas nad pääsevad parlamenti. Mõlemad ei saa riigikokku, aga üks neist võib saada. Nende valimisnimekirjades ei ole protsentuaalselt rohkem uusi nägusid kui näiteks Reformierakonnas. Konkurents parandab poliitiliste arutelude kvaliteeti.

Te esinete loosungiga, et lapsetoetus tõuseb 300 euroni. Pealiskaudsel lugemisel võib jääda kergesti mulje, et see juhtubki kohe, kuigi tegelikult lubate, et kolmanda lpse toetus tõuseb aastal 2019. Kas Teil mõnikord häbi ei ole populismi pärast?

Erakonnad räägivad valimisprogrammides visioonist, mõtlev inimene saab aru, et see on ideaalne nägemus Eestist. Ma ei ütleks, et see on populism. See on kulukas lubadus, aga meie spetsialistid leiavad sellele katte. Koalitsiooniläbirääkimistel selgub, kas meie lubadus saab teoks või mitte.

Miks vahetas Reformierakond mullu koalitsioonipartnerit?

Kui ma olnuksin peaminister, ei oleks ma seda teinud. Meie koostöö toimis IRLiga. Olles pikalt olnud poliitikas, tean, et hõõrumisi tuleb paratamatult ette, aga ma ei oleks teinud uut koalitsiooni. Ka maailmavaatelt on sarnasus IRLiga suurem.

Mis teil sotside vastu on?

Ma austan iga erakonna programmi, see on nende soov ja tahe mõelda mida iganes. Keskerakonna ja ka sotside õigus on tahta astmelist tulumaksu, et riik saaks rohkem raha ringi jagada. Kui koalitsioon IRLiga saaks suurema osa meie programmist ellu viia. Praeguse koalitsiooni poolt räägib valitsuse laiem kandepind. Ma ei ole kunagi aru saanud sellest, kui öeldakse, et selle ja selle parteiga me koalitsiooni ei tee. See pole professionaalne, kui öelda enne valimistulemuste selgumist, et välistame mõne koalitsioonipartneri. Kuigi ma tõepoolest ei tahaks kiirustada Savisaarega ühte valitsusse.

Kes Rõivase briifimata jättis, kui ta Haapsalus esinema käies hakkas rääkima ekspressbussidest?

Taavi oli väga hästi kursis raudtee teemaga, aga valitsusjuhina peab ta leidma igale lubadusele katteallika. Peaminister oli ettevaatlik ja ekspressbussid oli üks mõttearendus, mis võeti kontekstist välja. Reformierakonnas lähevad arvamused Haapsalu raudtee asjus kahte leeri: toetajad ja skeptikud.

Millal raudtee taastatakse?

Aastanumbritega ei hakka ma spekuleerima. Võtmekoht on koalitsiooniläbirääkimised.

Kui suur on tõenäosus, et see projekt võiks minna uude koalitsioonileppesse?

Tõenäosus, et raudtee läheb koalitsioonileppesse, on pigem suurem kui väiksem.

Kes saab valimistel rohkem hääli, kas Teie või Haapsalu linnapea Urmas Sukles?

Mina.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
41 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
on
9 aastat tagasi

Luik on kõva jooksja. Aga poliitikas mõttetu ärpleja.

valija
9 aastat tagasi

Kas midagi muud ei oska teha kui minister olla.
Kui palju nõunike on vaja et hakkama saada?
Elukogemus ju puudub täielikult. Toompea ei ole Eesti.

DDT
9 aastat tagasi

Seekord pääseb siga ennem ratsaväkke kui Luik Toompeale.

Dog
9 aastat tagasi

Kordan veelkord. Ennem saab afrika klubis keppi kui
Luik ministriks!

Loomaarst
9 aastat tagasi

Meie kõik hoolitseme selle eest, et seda mitte mingil juhul ei juhtuks! Vaata korra ka peeglisse! Vaata, kes sealt vastu vaatab! Tule maapeale tagasi! Läänemaa vajab tavalisi tööinimesi, keda Parzts armastab!

Dog
9 aastat tagasi

Kus kommentaar kadus?

Panekasin Luige vangi!
9 aastat tagasi

Kuna kulutab asjata rahva raha ja keegi Haapsalus Luike ei salli, siis VANGI !

Vatkule
9 aastat tagasi

Sa peaks ikka tark mees olema. Tead, kes juhib Riigikogu kultuurikomisjoni? Ja hästi. Sa ei jaga ikka üldse asja. Isegi minusugune vanamees teab poliitikast rohkem. Aga eks sa õpid ju ka.

Rein Vatku
9 aastat tagasi

Kui Lauri Luigest tuleks Eesti kultuuri- või haridusminister, siis see oleks tõesti kohutav.
Nagu Keit Pentuski erinevatel ministrikohtadel on enam kui küsitav. Reformil oleks võistlikum võtta inimesi väljapoolt, nagu näiteks Maris Lauri, Sulling.

Jõuluvana
9 aastat tagasi

seda Laurat käis ju valimisüritusel Ristil kuulamas 4 inimest!

eda sitaoja
9 aastat tagasi
Reply to  Jõuluvana

eks ta sellest innustust saigi ju