Jaanus Karilaiu ja Neeme Suure avalik kirjavahetus Risti postkontori asjus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

24. märtsist alustab Ristil Krooningi tanklas (Lihula mnt 15) tööd postipunkt. Risti postkontor pannakse kinni, kirjutas Lääne Elu artiklis "Risti postkontor kolib hamburgeriputkasse".

Jaanua KarilaidTäna hommikul saatis Haapsalu volikogu esimees, Keskerakonna ridades riigikokku pürgiv Jaanus Karilaid riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikmele, endisele Risti vallajuhile Neeme Suurele avaliku kirja.

"Tere, Neeme! Oleme Sinuga aastaid rääkinud puudulikust regionaalpoliitikast,tugevast kohalikust omavalitsusest ja kaasamisest. Nüüd olen aga üllatunud – näen, et sotsiaaldemokraadid on Valitsuses, aga regionaalpoliitika jätkab jõuliselt oma taandarengut.

Miks Risti postkontori sulgemisest ja teisaldamisest pidi Lääne-Nigula vallavanem maakonnalehe vahendusel teada saama ja Urve Palo juhitud majandusministeerium ei suutnud korraldada Omniva vahendusel sisulist kaasamist ja partnerlust Lääne-Nigula rahvaga? Kas hamburgeriputka ongi nüüd meie regionaalpoliitikat kokkuvõttev metafoor? Kas varsti lähevad veel mingid teenused hamburgeriputkasse?

Ma edastan need küsimused kuna minu poole on pöördunud antud küsimuses Lääne-Nigula inimesed kui ka vallavanem. Neeme, ole nüüd palun operatiivsem. Helista sotsiaaldemokraat Urve Palole, peata see ebaviisakas ja ebakohane protsess, siis on meil tulevikus mõtet edasi rääkida. Kaasamisest, regionaalpoliitikast ja inimestega arvestamisest.

Jaanus Karilaid"

Neeme SuurTäna pärastlõunal oli taas riigikokku pürgival Neeme Suurel avalik vastus valmis.

"Tere Jaanus! Paraku ei ole see aasta, mis on sotsiaaldemokraatidel olnud võimalik koalitsioonis olla, võimaldanud meil veel ellu viia kõiki oma mõtteid. Kindlasti töötame edasi Inimeste Eesti eest, seal hulgas regionaalpoliitika tugevdamise eest. Kui nüüd rääkida konkreetsest juhtumist siis kõigepealt väga palun sind mitte halvustada ühte toitlustusettevõtet sellepärast, et seal hamburgereid müüakse. Väikeettevõtlus maapiirkondades annab tööd paljudele inimestele ja pakub piirkonnas hädavajalikke teenuseid. See sinu kõnepruugis „hamburgeriputka“ on Risti ainus toitlustusasutus, millel on tänu tema asukohale ka päris suur klientuur nii kohalike, kui läbisõitjate poolt. Postipunktid paiknevad teinekord ka väikeasulate kauplustes, kus müüakse peale markide ka vorsti ja aluspükse ja võib olla ka õlut ja pirukaid. Kõik on ausad kaubad ja hamburgeri müügi pärast ühte toitluskohta halvustada on minu arust kohatu.

Ma muidugi ei arva, et konkreetne müügikoht Risti asula postipunkti jaoks kõige parem lahendus on. Jah, usun, et postipunkti käive võiks selle muudatuse tõttu isegi tõusta. Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar andis mulle teada, et Risti postkontori keskmine päevakäive oli 6 eurot. See on tõesti keeruline olukord ühe ettevõtte jaoks. Teisalt jällegi, kohalike inimeste jaoks kes postkontori teenust kasutavad, muutuks postipunkti asukoht tõesti vägagi ebamugavaks ja siin võiks siis olla veel võimalus alternatiivide kaalumiseks ja läbirääkimisteks. Õnneks ei ole otsus langetatud ja Eesti Post on alles teinud oma esimesed järelpärimised. Kahjuks ei olnud postipunkti teenust nõus pakkuma Tarbijate Ühistu. Kahjuks ei olnud postipunkti teenust nõus pakkuma Risti Raamatukogu. Küsimus oli ka arutelu all Lääne-Nigula vallavolikogu sotsiaalkomisjoni istungil 03. detsembril 2014 aastal, kus puudutati nii Linnamäe, kui Risti postkontorite tulevikku. Arutati erinevaid võimalusi teenuste pakkumiseks. Ma ei tea, miks vallavanem väidab, et ta sai plaanist teada ajakirjanduse vahendusel. Eesti Posti sõnul on vallavanemaga kontakteerutud mitmel korral. Sotsiaalkomisjoni istung toimus ja sellel Eesti Posti esindaja osales ja kahe postkontori ümberkujundamist postipunktideks ja nende postipunktide võimalikku asukohta seal arutati. Seda on lihtne kontrollida.

Praegu on veel kõik võimalused Risti postkontori saatuse üle arutelusid pidada ja leida parim lahendus nii, et teenus alevi keskusest välja ei nihkuks. On ju teenuste kasutajad eelkõige pensionärid, kelle jaoks alevist välja liikumine on kindlasti raskendatud ja ebamõistlik.

Igas küsimuses ministri süüdistada on mõttetu. Minister on kinnitanud, et ühtegi otsust ei tehta ilma kohaliku omavalitsusega konsulteerimata. Protsess on praegu pooleli ja lahenduste otsimine koostöös kohaliku omavalitsusega on töös. Kogul sellel problemaatikal on aga tegelikult ju hoopis põhimõtteline sisu. Kui Eesti riik tahab, et postkontorid püsiksid nende praegustes asukohtades, hoolimata nende käibest, siis tuleb nende postkontorite ülalpidamine lihtsalt riigi poolt kinni maksta.

Neeme Suur"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eda sitaoja
9 aastat tagasi

pole õnneks nii loll,et elaksin Haapsalus, teeb rõõmu , et oled haapsallane.

Joriseja
9 aastat tagasi

No sa eda sitakot oled ikka täiega ajukääbik. Kuidas meie armas isamaa küll selliseid suudab kanda

kiiks
9 aastat tagasi
Reply to  Joriseja

Nagu ütles meie Lennu “Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis.”

eda sitaoja
9 aastat tagasi
Reply to  Joriseja

meie armas ISAMAA,on kahjuks maha parseldatud ühele NEEGRILE,eks järeldusi võib teha igaüks vastavalt oma ajumahule

kiiks
9 aastat tagasi
Reply to  eda sitaoja

Poliitikud nagu mähkmed vajavad vahetamist, ja põhjuski on sama.

Sulle, Eda, kohe meeldivad need mustad ja määrdunud asjad.Inimene räägib ikka sellest, millest mõtleb. Sulle meeldivad äraarvamismängud ja uskumine, et kõigil on väike aju.Eks igaüks näe teises oma sisemist peegeldust.

Mulle jälle meeldivad suurmeeste tsitaadid.
Halb on see, et need inimesed, kes teavad, kuidas riiki juhtida, on hõivatud taksode juhtimise ja juuste lõikamisega.

eda sitaoja
9 aastat tagasi
Reply to  kiiks

tunnen sind taksisti ,aga loodan,et sa vähemalt juukseid lõigata ei oska õnneks ,maga edasi kaubamaja parklas ja veel värvilisi unenägusid sulle.

kiiks
9 aastat tagasi
Reply to  eda sitaoja

Sa tunned mind! Olen rõõmus! Näe poliitikud rabelevad, mis kole, et tuntuks saada ja mind tuntakse ainuüksi paari lause kaudu ekraanil, millest pooled sõnadki suurmeestelt laenuks võetud. Sinust võib selgeltnägija saada.Hoian sulle pöialt, haapsallane.

AGA
9 aastat tagasi

..urmas kuulab ja naerab selle jutu peale.
Mis kinni ei jää, saab kinni löödud.Kes ta niiviisi iga artikli alla kinnitas.

eda sitakot
9 aastat tagasi

aga kuule neeme,oleme ausad,sobiksid vabatahtlikuks LAV i,ja seal oleks sul läbilööki kull ja enam veel,seal ainult oodatakse sind ,kui pedepropagandisti,usu see ei ole nali mida sa korraldad

POSTKONTORITÜLI: Vald peab postipunkti asupaika sobimatuks | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Samal  teemal: "Jaanus Karilaiu ja Neeme Suure avalik kirjavahetus Risti postkontori asjus" […]

tuu
9 aastat tagasi

kas siis rinnal nutta ka ei või enam?

to 10.18
9 aastat tagasi

Ära palun lahmi! Ei ela ma Lääne Nigula vallas, aga olen hr Suure poolt küll. Hr Suur tehes tööd riigikogus, jõuab ka valla asjadega kursis olla, aga vallavanem ärkab mitu kuud hiljem, et on probleem ja jookseb siis teise omavalitsuse volikogu esimehe rinnale nutma. Häbi peaks teil olema seesugusest vallavanemast. Suur aga vastas Karilaiu päringule õigesti, midagi ilustamata.

...
9 aastat tagasi

neeme, ära lahmi 🙂 nüüd on siis Lõhmus süüdi, ja sina ikka suure jutuga:)

NB
9 aastat tagasi

Vaatasin vallavolikogu sotsiaalkomisjoni protokolle ja veendusin ka, et Neeme rääkis õigust – 03.12.2014. aastal arutas komisjon teise päevakorrapunktina postkontorite probleeme vallas. Jääb arusaamatuks, et vallavanem sellest kuulnud ei ole? Kui probleem tekkis, siis oleks tulnud probleemiga valla tasandil kohe edasi minna, aga mitte oodata kolm kuud ja siis enne riigikogu valimisi visata see kont järamiseks ühe riigikokku pürgija ette, kes niikuinii ei viitsinud asja uurida ja kukkus kohe pasundama.

Juhhaidii
9 aastat tagasi

Karilaiu poolt jälle okastega väljaimetud probleemike. Ma ei saa aru seesugusest mehest, kes igal võimalikul moel püüab sääsest elevanti teha. Pole veel midagi otsustatud, aga samas kisa kui palju ja tekitab seda üks ja sama inimene. Karilaiu jutust saab välja lugeda, et Lääne Nigula vallavanem ei tea, mis vallas toimub ja vallavanem näitab üles siis äärmist abitust ning pöördub Haapsalu linnavolikogu esimehe poole – aita! Kas ei ole see tõeline naljanumber? Jääb arusaamatuks, miks vallavanem ei pöördunud otse Neeme Suure poole? Ootaks, et vallavanem võtaks juhtimise vallas eelkõige ise enda kätte, mitte otsima abi igasugustest nurgatagustest kohtades.