Tõnis Palts: Küsisin sõpradelt kampaaniaks raha

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

tonis_palts

Riigikogu liige Tõnis Palts (pildil) lubab laenurahaga valmis ehitada Haapsalu raudtee ja Tallinna–Tartu maantee, tööjõumaksude vähendamine peaks tema meelest kasvatama riigikassa tulusid.
 

Riigikogu liige Tõnis Palts, mis Te arvate Haapsalu raudteest?

Ma muutsin IRLi suhtumist Haapsalu raudteesse. Ma ütlesin, et kui me Haapsalu raudteed ei tee, siis IRLil ei ole mõtet kandideerida. Minul ega kellelgi teisel. IRL pani Haapsalu raudtee oma programmi. See on minu teene, et IRL arvab, et investeeringuid võiks teha ka laenurahaga.

IRL on aastaid rääkinud, et tuleb ajada ranget rahanduspoliitikat. Millest meelemuutus?

Mina ei ole IRL. Ma olin ka autode käibemaksu tõstmise vastu, kuigi valitsuses olnud IRLi inimesed arvasid vastupidi. Ma rääkisin kõikidele, et see on jama. IRLis on sel teemal olnud eriarvamused. Mõne asja olen suutnud pöörata enda kasuks. Eesti arengu kõige suurem pidur on nn korras rahandus.

Minu meelest on teie partei korras rahanduse loosungi abil olnud aastaid võimul.

Võib-olla teatud ajal oli see mõistlik, aga juba aastaid ei ole see mõistlik.

Miks see mõistlik ei ole?

See on selline olukord, et oleme maja valmis ehitanud ja ainult peegli seinale pannud, millest end kogu aeg imetleme. Mööblit aga sisse ei osta, olgugi et raha on olemas. Riigi rahandus on siis ka korras, peegelpilt oleks plekitu, kui meie laenukoormus oleks neli korda kõrgem.

Kas see oleks umbes 40 protsenti Eesti SKTst?

Ka sel juhul oleksime Euroopas kõige paremini korras oleva rahandusega riik. Aga nagu te aru saate, siis see on absurdne näide, sest nii palju me ei vaja laenu.

40 protsenti oleks umbes 8 miljardit eurot.

Ma ise arvutan nii, et Haapsalu raudteeks vajalikud 50 miljonit eurot tõstab riigi laenukoormust 0,25 protsendipunkti. Kui ehitada lõpuni valmis Tallinna–Tartu maantee, siis tõuseks laenukoormus 4 protsendipunkti. Võib-olla leiaks veel paar-kolm sellist asja, kuhu investeerimine tõstaks efektiivsust.

Laenukoormus ei tõuse üleöö, sest ehitamine võtab mitu aastat. Kui kõik suured objektid valmis ehitada, siis laenukoormus tõuseks nelja-viie aastaga 20 protsendini SKTst. Meie rahanduslik konservatiivsus on ohtlik, sest kõik teised riigid võtavad laenu.

Miks see ohtlik on?

Eesti inimeste elu jääb elamata. Inimesed surevad enne, kui näevad paremat elu. Laenukoormust ei tohiks karta. Sotsiaalkulutuste tarbeks laenu võtmisel peaks olema väga ettevaatlik. Me ei tea, kuhu Euroopa või euro liigub. Kaks suve tagasi oli rahandusminister Jürgen Ligi väga kindel, et Kreeka täidab oma kohustused. See on üliohtlik, kui rahandusminister ei näe ette selliseid riske. Kuidas on võimatu ette näha, et võimule võib tulla vasakäärmuslik valitsus?

Teised riigid on oma projektid ära teinud, on elanud. Tõenäosust on raske ennustada, aga ühel päeval võime olla punktis, kus teiste riikide laenukoormus on null ja meie laenukoormus on ka nullis. Mäletame Nõukogude Liidu aegu, kui selline asi juhtus. See ei pea juhtuma, aga seda tuleb ühe võimaliku arneguteena näha.

Kui kallis Teie valimiskampaania on?

30 000 eurot lisaks erakonna kampaaniale.

Kuidas Te seda rahastate?

Sõprade ja enda rahaga.

Kas seda on ühe valimiskampaania jaoks vähe või palju?

Täiendava valimiskampaania jaoks on see palju. Ühe erakonna esikandidaadi jaoks, kes ma ei ole, on seda vähe.

Miks Te enam erakonna esikandidaat ei ole?

Sest ma ei olnud küllalt aktiivne erakonnas.

Kas jäite võimuvõitluses alla?

Ma ei ütleks, et võimuvõitlus, mitte ei jäänud alla, vaid võtsin teenitult teise positsiooni, sest ei olnud rohkem ära teeninud.

Kas olete pettunud?

Ei. Pettunud saan olla sel juhul vaid iseendas.

Kas olete?

Ei. Tegutsesin riigikogus väga ratsionaalselt, tegelesin ainult asjadega, kus arvasin, et saan oma teadmistega midagi mõjutada ja kaasa mängida. Ma olen poliitik, ma ei ole suur poliitik. Suured poliitikud on need, kelle eesmärk on püsida. See eeldab äärmist populismi ja ebapopulaarsete otsuste vältimist.

Te saite 2003 Res Publica valimisvõidu järel rahandusministriks, kuid olite sunnitud mõne kuu pärast sellelt kohalt lahkuma, sest Teid süüdistati selles, et takistasite maksuametil uurida teie firmade tegevust.

Ma ei takistanud uurimist, mul ei sobinud enam minister olla. Ma tegin eelarve valmis ja läksin ära. Kui loogiliselt mõelda, siis ministrina oli mul võimatu uurimist takistada.

Lääne-Eesti ringkond koosneb kolmest maakonnast. Läänemaale lubate raudteed, Saaremaale aga uut praamikonkurssi. Miks tahate uut praamikonkurssi?

Sellepärast, et praegu ostetakse viletsamad praamid, mis on 17 protsenti pindalalt väiksemad kui praegused. Riik hakkab pakkuma halvemat teenust. Praamikonkursil läks meeletuks kiirustamiseks ja leiti laevad, mis enam-vähem katavad asja. Hea, et niigi läks! Ma arvan, et nad oleks olnud valmis võtma ka 30 protsenti väiksemad laevad, et tõestada, et praamiliiklus on võimalik võtta riigi kätte.

Aga see on olnud pikka aega teie partei pikaajaline eesmärk – võtta parvlaevaliiklus riigi kätte.

Ega sellepärast ei pea praamid viletsamad olema.

Tahate, et Hiiumaa praamipilet oleks mittehiidlasele 1 euro võrra kallim. Miks?

Et leida raha Hiiumaa arendamiseks. Mittehiidlastele on praamipilet juba praegu kallim. Tegelikult tuleks kehtestada külastusmaks, mis läheb Hiiumaa valdadele, et arendada saare kõige jätkusuutlikumat majandusharu: külastusmajandust. Sõru Jazzile on 10 000-eurone toetus väga suur. Taoliste ürituste arvu tuleks kümnekordistada, et tuua väärt külastajaid saarele. Kolmandik maksust tuleks kulutada saare tutvustamisele.

Mis teil tuulegeneraatorite vastu on?

Suured tuulegeneraatorid töötavad vastu külastusmajandusele. Kas te tahaks ehitada suvemaja rannale, kui meres on tuulikud? Mis te arvate, mis on juhtunud kinnisvarahinnaga, kui majast 500 meetri kaugusel on suur tuulegeneraator? 150-meetrise generaatori ligilähedussegi ei osta keegi kinnistut. Hiiu- ja Saaremaa väärtus on puhas loodus ja puhtad vaated.

PKC taoline tehas on töökohtade mõttes üliohtlik. Läänemaal puudub igasugune eelis Harjumaa või Poola ees. Kribin-krabin arvutus Exceli tabelis võib hävitada hoobilt 300 töökohta. Aga mis on Läänemaa eelis? Spaa- ja raviturism, sest siin on ilus loodus ja selle ala pikad traditsioonid. Ma süüdistan ka Haapsalu linnavalitsust, et nad ei avastanud probleemi varem. 300 töökohta – mõni miljon eurot peale maksta oleks järsku olnud õigustatud.

IRLi valimislubadus on tööjõumaksude vähendamine nii tulumaksu kaotamisega madalapalgalistel kui ka kõikidel teistel sotsiaalmaksu kärpimisega. Milliseid makse te kasvatada tahate?

Te mõtlete nagu Jürgen Ligi.

Vahet pole, kes võimul, kui riigikassa tulud vähenevad, siis tuleb leida uusi tuluallikaid.

Nii jäämegi raamatupidajateks, bean counter’iteks. Kui tööjõumakse vähendada, siis ettevõtte efektiivsus ja ekspordivõime kasvab. Kui ekspordivõime kasvab, siis kasvavad ka riigikassa maksutulud.

Varamaksudest ma ei saa aru. Ülearuste korterite või luksusautode maksustamise mõju on väga väike. Ma ei saa aru büroohoonete maksustamisest, sest need on tootmisvahendid. Vara teenimist ei tohi maksustada, maksustada tuleb tarbimist. Viimases hädas tuleb käibemaksu tõsta.

Mis Teie Krimmi-investeeringutest saanud on?

Nad on muutunud Ukraina investeeringuist Venemaa investeeringuiks. Nad on minu ja minu fimade nimel edasi. Ma ei näe olemuslikku vahet, ma näen praegu kohapeal rohkem korda kui enne. Vähem korruptsiooni ja rohkem korda.

Euroopa Liidu investorina ei ole Krimmis kuigi mugav tegutseda, sest Krimm on okupeeritud territoorium.

Mida te soovitate?

Hea küsimus.

Ma ei näe mingit poliitilist ebakorrektsust. Ega ma ei pea loosungi pärast oma investeeringut maha kandma, ega mina Putinit sinna ei kutsunud.

Kui palju kahju olete Krimmis kandnud?

Ma ei tea praegu. Praegu pole ka põhjust kahju arvutada. Ma näen, et seal on kord paranenud.

Kas praegune IRL on sama partei kui Res Publica, mille Te asutasite 2001–2002?

Ei ole. Idealismi on vähemaks jäänud. Res Publica sai peksa idealismi, soovi eet teha suuri ja kiireid muudatusi. Res Publica eesmärk oli ühiskonna läbipaistvus ja ausus. See ei meeldinud, kuigi peksa saime teiste asjade eest. Res Publica eesmärgid olid samad mis praegustel nn joonealustel parteidel. Res Publica hakkas ellu viima ausamat valitsemist.

IRL riskib praegu liiga vähe, liiga kaalutletavalt tegeletakse võimu hoidmisega. Minu jaoks on see liiga kaalutlev, ma olen inimesena erinev. See ei ole etteheide, erakonna ellujäämise mõttes on see õige tee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
no+nii
9 aastat tagasi

Haapsalu raudtee – loba lollile valijale. Järgnevad aastad on võimul külm higi otsa ees, kust leida lisaraha pensioniteks, tervishoiuks, riigikaitseks…Haidus läheb üha enam tasuliseks jne.
Milliste uuringutega on kindlaks tehtud, et tuuleenergia turismile takistuseks on?
Kõik ikka selleks, et lihtsalt riigikokku saada. Ükski koalitsioon ei hakka Haapsalu raudteed rahastama ega tuugeneid maha võtma.

loogiline
9 aastat tagasi
Reply to  no+nii

jutt

no nii
9 aastat tagasi

kes maksab, see tellib ka muusika. Aga võlg on võõra oma.

ta
9 aastat tagasi

oli/on ju elukutseline maksude optimeerija ehk kõrvalehiilija ja rahandusministriks ronis kunagi ilmselt ainult selleks, et maksude võlgnevuse kohtugeiss oma kaelast ära saada

arvamus 9
9 aastat tagasi

Vaevalt et headelt sõpradelt.

oot, oot!!!!!
9 aastat tagasi

Milliste tagatistega inimesele antakse niisugused laenud ja palju peab olema kuu sissetulek?! Ta pole ju esimeses nooruses ka enam…. eriti huvitav on see oma firmast võetud laen.

tagatiseks
9 aastat tagasi
Reply to  oot, oot!!!!!

ju seegi hea,et on kuhu kilekottidega pappi tuua peale valimisi muidugi

Maali maalt
9 aastat tagasi

Kas keegi veel mäletab sellist lubadust, kui Tõnis Palts ei lubanud enam kunagi end poliitikaga siduma?
Sellest nn. ärikast tuleks nii kaugel hoidma kui katkust, muidu nakatute kõik katku.
Juhul kui ta küsis sõpradelt raha valimiskampaaniaks, siis sellist jama ma ei usu ja loodan, et valijad ei ole nii rumalad, et usuvad laus valet.
Kes valetab, see ka varastab, pidi Eesti vanasõna ütlema, nii on ka selle Tõnisega. Kust ta need miljonid on saanud? Ikka …

Maalile
9 aastat tagasi
Reply to  Maali maalt

Istud vast päevast-päeva kartulisalves ja uudistega vähe kursis. Kui tahad selgust, siis otsi vanad uudised välja ja saad teada, miks Palts ikkagi otsustas kandideerida. Arvan, et vana ei läinud raha kerjama, vaid pigem sõbrad soovitasid tal ikka riigikokku kandideerida ja siis ka toetasid.

oled
9 aastat tagasi
Reply to  Maalile

vast sinagi sealt sõpruskonnast ,selge ju kui ……….

Toomas
9 aastat tagasi

..ma mäletan, üht teist poliitikut toetas ämm….. kuldmüntidega

leps
9 aastat tagasi

kui suur ta võlakoormus on? on ta seotud?

ELeedo
9 aastat tagasi
Reply to  leps

Suurimad võlad Tõnis Paltsul. Koit Brinkmann koit.brinkmann@aripaev.ee Eesti tipp-poliitikutest on konkurentsitult suurim võlakoorem riigikogu liikmest ärimehel Tõnis Paltsul, kelle kohustused küündivad 900 000 euroni. Hiljuti tööle hakanud elektrooniline majanduslike huvide register näitab, et Paltsul on lisaks eluasemelaenule võetud ka neli investeerimislaenu. Viimastest on üks saadud pangast ning teine Paltsu enda firmast Pambos Holdings. Lisaks on Palts võtnud investeerimislaenudena 178 425 eurot Kaamos Group OÜ-lt ning 110 000 eurot sama ettevõtte omanikult Kaido Jõelehelt. Kunagise puiduettevõtte Sylvester kommertsdirektor ja üks omanikest, praegu aktiivselt kinnisvaraarendustega tegelev Jõeleht on olnud ka Paltsu koduerakonna IRLi suursponsor. Raha läks ärisse. Paltsu sõnul on ta enamiku… Loe rohkem »

julm
9 aastat tagasi
Reply to  ELeedo

pudru ja selline võlgades susserdaja peaksime kuhugi valima,wtf………….

Madis
9 aastat tagasi

Mees on pururikas ja küsib sõprade käest valimisteks raha??? Kui juba nii lihtsas küsimuses valetatakse ja valijaid lolliks peetakse, mis siis veel edasi saama hakkab?

Madisele
9 aastat tagasi
Reply to  Madis

On sul teistsuguseid andmeid või ajad lihtsalt mula? Arvan, et Paltsil on küllalt häid sõpru, kes on selle meehe kindlameelsuses kindlad ja seetõttu ka toetavad teda ja isegi sel juhul kui sinusugune kadedusest lõhki läheb. Jõudu ja edu Paltsile oma mõtete läbisurumiseks edaspidigi!!!!

Madis
9 aastat tagasi
Reply to  Madisele

Mees, kes kuulub Eesti rikkamate inimeste hulka, ei käi sõprade käest raha lunimas. Otsusta ise, on see mula või mitte. Sina ilmselt usud ka Luige kuldraha lugu, mina mitte.

abc
9 aastat tagasi
Reply to  Madis

Tüüpiline arvamus, et kui ollakse jõukas, siis on madratsid sulli täis.
Inimesed saavad jõukaks selle läbi, et panevad oma raha teenima, mitte ei kogu seda nagu oravad ja ei jäta seda inflatsiooni kätte mädanema. Võib-olla isegi mees ajaks oma arvetelt selle 30k kokku, aga poliitika on tiimitöö ja panustavad need kes usuvad selle panuse otstarbekusse.

ütle
9 aastat tagasi

kes su sõbrad on ja siis selgub kes sa ise oled