Lääne Elu Sõbraleht: Viimase hetke kingiideid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Homme on sõbrapäev. Võib-olla meenub see sulle alles täna. Või oled otsustanud tänavu valentinipäevakingid tegemata jätta? Ehk ei ole sulle üldse kunagi pähegi tulnud, et 14. veebruaril võiks oma kallimat või sõpru mõne meenega rõõmustada? Nii piinlik kui see ka ei oleks, võib-olla lipsas mõne sõbra nimi sisseoste tehes lihtsalt meelelt. Igal juhul on hulk ideid, mis jõuavad sõbrapäeva ka viimasel hetkel päästa.

  • Kingi sõbrale odav elukindlustus: suitsuandur või helkur. Kuigi seaduse järgi on suitsuandur Eestis kodus juba 2009. aastast kohustuslik, ei ole seda ikkagi paljudel. Sõbral, kel kodus ahi või kamin, peaks peale suitsuanduri olema ka vingugaasiandur. Helkur ei pea olema igava või mannetu välimusega – näiteks saab internetist tellida Eesti disainihelkureid „Helk“, mis on valminud ehtekunstnik Joanna Innose autorijoonistuste põhjal. See helkur maksab 11 eurot.
  • Praktilise kingi saab personaliseerida kaardiga, mis kirjeldab täpselt, kui kallis selle inimese elu sulle on!
  • Isetehtud kingitus läheb ikka südamesse, kuid ei pea alati tähendama pikka või keerukat meisterdamist. Kui kinki on tarvis mitmele sõbrale, on lihtne ja hea mõte valmistada ise vannivette vahtu loovaid vannitrühvleid. Magusasõpradele sobivad küpsised purgis – see tähendab kenasti kaunistatud purki kihiti laotatud koogi või küpsiste valmistamiseks vajalikke kuivaineid.
  • Kui rõõmu on vaja valmistada vaid ühele või paarile sõbrale, siis miks mitte küpsetada kook ise valmis. Võib aga mõelda veelgi praktilisemalt. Näiteks rõõmustab äsja lapse saanud või muul põhjusel ajahädas pere kindlasti, kui teed valmis korraliku õhtusöögi ja viid koju kätte.

ourcuckoonest


Vannitrühvlid

  • 240 g soodat
  • 120 g sidrunhapet
  • 120 g (maisi)tärklist
  • 120 g mineraalsoola
  • 1 sl vett
  • 2,5 sl kookosrasva, shea-võid, oliiviõli või muud meelepärast niisutava toimega looduslikku õli
  • 2 tl meelepärast eeterlikku või aroomiõli

Sega eraldi kokku kuivained ja märjad koostisosad. Pidevalt segades lisa vedelik kuivainetele (vähehaaval, et hape ja sooda liigse niiskusega kokku puutudes reageerima ei hakkaks). Suru segu tihedalt vormidesse (selleks sobib näiteks silikoonist muffinivorm või jäärest). Umbes viie minuti pärast on vannipallid valmis – eemalda nad vormist ja pakenda tsellofaani või karbikestesse.

Allikas: www.ourcuckoonest.com

Küpsised purgis

  • 180 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 225 g kaerahelbeid
  • 170 g M&M's komme
  • 170 g šokolaadilaaste
  • 100 g pruuni suhkrut
  • 100 g valget suhkrut
  • 75–100 g pekanipähkleid

bakerella.comSuru koostisosad kihiti liitrisesse purki, sule ja kaunista purk ning kinnita purgi küljele ka õpetus, kuidas selle sisust küpsised saada: klopi lahti üks muna, lisa sellele 120 grammi sulatatud võid ja teelusikatäis vanillisuhkrut ning sega hulka purgi sisu. Rulli tainast pallikesed ja küpseta kümme minutit 180-kraadises ahjus.

Allikas: www.bakerella.com


Kui idee kinkida sõbrale raamitud pilt temast ja endast on juba pisut kulunud või varasemail aastail ära tehtud, siis tänavu kingi sõbrale hoopis raamitud poster. Üks lihtne, aga armas idee on panna A4 paberile kirja kõik sind ja lähedast ühendavad kuupäevad – seda saab teha nii arvutiprogrammiga kui ka käsitsi kujundades.

Kui idee on endal, aga teostamiseks kätt mitte, võib ju alati abi paluda professionaalilt – ilusaid postreid saab vähese ooteajaga lasta teha veebilehel www.ourcuckoonest.com.

Ei tasu unustada klassikalisi kingitusi: raamatuid, kehahooldustooteid ja maitsekohvi või -teed.

Klassikalise raamatukingi saad hõlpsalt erilisemaks muuta, kui kingid armsale inimesele kontserdikülastuse – valentinipäeva õhtul mängib Haapsalu Raamatus Veiko Tubin. Kontserdilt kaasa osta sõbrale raamat tema enda valikul!

Modernne kink raamatusõbrale on E-luger. Praegu saab Apollo raamatupoest Sony lugereid 40 protsenti soodsama hinnaga.

Haapsalu kaubamaja Konsumi ökoletis on müügil Põhjala Teetalu tooted. Need eestimaised mahepõllumajandusest taimeteed on erilised selle poolest, et peale maitseelamuse lubab firma ka värvielamusi. Näiteks on saadaval erksinine mets-kassinaeri ja piparmündi tee „Helesinine laguun“ ning päikesekollane kõrge vägiheina tee „Üheksavägine“.

Tavalisest pisut erilisemad on kõikvõimalikud täiesti looduslikud kehahooldustooted. Küllaldane valik on ka Haapsalus Allika mahepoes. Samuti peaks kahe päevaga saama kauba kätte internetipoodidest. Moeka vuntsilogoga kink meessoost sõbrale või partnerile on Nurme Seebi meestekomplekt habemeajamisjärgsest näoseerumist ja seebist, mis on mõeldud ihu pesemiseks ja habemeajamiseks. Komplekt maksab 18 eurot.

Armas mõte on teha kingitus hoopis sõbra või sõbranna lastele. Vanemaile läheb väga korda, kui nende kõige kallimat vara meeles peetakse. Lapse sünnipäeval või jõuludel on enim oodatud mänguasjad. Pakist leitud riideese võib suisa meelehärmi tekitada, aga sõbrapäeval on igati kohane mõelda just lapse ema-isa meeleheale ja kinkida erilisi riideesemeid.

Põlled ja papudFacebooki-lehel Põlled ja Papud müüb hobi korras õmblema õppinud kodune ema Lehti isetehtud dressi-, haaremi- ja sarouel’ipükse lastele. Püksid on Eestis ainulaaded, sest on valmistatud lastesõbraliku mustriga taaskasutuskangast või lahedast välismaalt tellitud kangast. Püksipaar maksab 3–10 eurot.

sassuSassu lastekaupluse veebipoest saab tellida värvikaid nimelisi pluuse, bodisid ja uneriiete kotte. Näiteks bodi maksab 10.50. Kui aga kapi nurka on jäänud seisma toreda mustriga või värvilisi vanu riideesemeid, siis miks mitte osta poest kõige tavalisem ühevärviline lastesärk või -bodi ja õmmelda lõbus kiri ise!

dukibooFirma Dukiboo kodulehelt saab tellida Eesti rahvariiete mustritega, aga raske linase või paksu torkiva villase asemel pehmest ja kergest puuvillast seelikuid, kleite ja särke. Hinnad jäävad 17 ja 36 euro vahele.

Aadressilt www.nups.eu saab tellida Eesti naiste valmistatud tänapäevaseid riidest mähkmeid ja lõbusamustrilisi mähkmekatteid, mis muudavad lapse beebiea odavamaks ja keskkonnasäästlikumaks.

Läänemaa kohalik toit on kingitus nii sõbra tervisele kui ka piirkonna majandusele. Purk mett on klassika, kuid miks mitte viia sõbrale 14. veebruaril pakk eriti kollase rebuga mune? Kohalike tootjate kaupa saab tellida veebilehe www.laanemaaott.eu vahendusel.

Meelt ei tasu heita ka siis, kui kinki läheb tarvis päris viimasel hetkel: kuni on aega haarata tükk paberit ja värvilised pliiatsid, on kõik parimas korras. Isetehtud kinkekaart on armas ja isikupärane! Saad mõelda, mida just sellel lähedasel tarvis oleks.

Kinkekaart võib sõbrale või kallimale lunastada aega sinuga koos ja sinu kulul – õhtusöögi restoranis, kinoseansi, muuseumikülastuse. Palju on väärtuslikke kingitusi, mille saab kätte täiesti ilma rahata: võid lubada sõbrale massaaži teha, ühel õhtul tema lapsi hoida või naabri eest trepikojakoristuse korra enda peale võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
annele
9 aastat tagasi

Keegi ei sunni lugema.