Nõva sadama detailplaneering jäi kinnitamata

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Nõva sadam (1)

Nõva sadamaala planeeringu koostas AS Kobras. Foto: Arvo Tarmula.

30. jaanuaril peetud Nõva volikogu istungil jäi vastu võtmata Nõva sadama piirkonna detailplaneering, sest vallal on sadama omaniku OÜ Kekkiläga veel sõlmimata notariaalne hoonestusõigusleping.

Nõva vallavanema Deiw Rahumäe sõnul oli selle põhjuseks ajapuudus. „Notaribüroodel ja juristidel on omad ajad ja lihtsalt aeg surus niimoodi peale, et me ei jõudnud seda ära teha,“ nentis Rahumägi.

Ta kinnitas, et detailplaneeringu jaoks on kõik vajalikud kooskõlastused olemas ja detailplaneeringu vastuvõtmine peaks toimuma järgmisel, veebruaris peetaval volikogu istungil.

Vald loodab saada sadama kinnistu Kekkilält kasutamiseks pikaajalise rendilepinguga. „Praegu räägime 50 aastast,“ ütles Rahumägi rendilepingu võimaliku pikkuse kohta.

Rahumäe sõnul ei peaks Nõva kinnistu omanikule midagi maksma, kuid vallal oleks kohustus ehitada sinna sadam ja kaptenimaja. Raha plaanib vald taotleda kõigist programmidest, mille jaoks väikesadama ehitus kvalifitseerub, nende seas näiteks LEADERi programmist.

„Kõik võimalused, mille reeglid meile sobivad, tuleb ära kasutada,“ lausus Rahumägi.

Vallavanema sõnul läheks kogu sadamaala ehitamine maksma umbes miljon eurot. Esimesed toetustaotlused peaksid teele minema selle aasta jaanipäevaks. Kas nendest raha saada õnnestub, selgub suve lõpuks.

„Kõik on täna veel lahtine. Nii kaua kuni põllumajandusministeerium pole veel meetmeid kinnitanud, peame ootama,“ ütles Rahumägi.

Lisaks sadama kinnistule käsitleb detailplaneering ka samas piirkonnas asuvaid era- ja ärikinnistuid. Need jäävad omaniku majandada ja peaksid minema Rahumäe sõnul avalikule turule. 

Sadam on Rahumäe sõnul Nõva jaoks väga oluline asi.

„Ma arvan, et see on projekt number üks. Läbi sadama on võimalik Nõvale tagasi tuua mingisugunegi ettevõtlus. Kuna täna on meil võimalus seda läbi sadama teha, siis seda tuleb kindlasti ära kasutada. Muu on meil ju siin kõik sood ja rabad," ütles ta. 

"Kui räägime turismist, siis on sadam kindlasti ka üks koht, kus oleks peale rannakalanduse võimalik arendada turismi,“ selgitas Rahumägi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kohalik
9 aastat tagasi

küsimus, kuidas suhtuda vallavalitsusse kes ei ole loonud või aidanud kaasa ühegi töökoha loomisele Nõva vallas, noored on siit ära läinud valdavalt välismaale tööle. Venelane küüditas Nõva tööjõulised inimesed venemaale nüüd tehakse siin elu võimatuks, kui tahad ellu jääda tuleb Nõva tolm jalgade alt ära pühkida ja jalga lasta.

mandel
9 aastat tagasi

Huvitav, millisest hoonestusõiguse lepingust Deiw Rahumägi räägib? Nõva sadam ju suisa müügis! Otseloomulikult ei saa juttu ollagi ju mingist rendilepingust. Tore on ennast ehtida võõra varaga, samal ajal kui kohalikud memmed kodutrepil maha surevad või kuskile kaugustesse eest ära surema viiakse. Ehk oleks aeg hakata ka Nõva enda elaniku peale mõtlema?

eks ta ole
9 aastat tagasi
Reply to  mandel

mis oma rahvas, vanade jaoks pole raha, laste jaoks pole raha ja üleüldse, ärge segage meid. endal tõstetakse palka ja soetatakse uus ametiauto, jõulude ajal saadi preemiat heade töötulemuste (!!!) eest.

kohalik
9 aastat tagasi

Ei minul pole küll nende tegemiste vastu Euro abirahad , las tegutseb aga peaks panema nimed ikka paika, pole siin Nõval kunagi sadamat olnud see on lauter, on oodata vist vikingi ajastu uut tulekut, nendel vist olid madala süvisega paadis, väikse sadama ala on nii täis uhtunud, et üle meetrise süvisega paadil pole sinna asja ja suure sadama alal ei saa purekaid panna, esimene torm ja on kõik puluvere aukus.ja veel nende rahade kasutamiseks peab vallal olema omaosalus raha paistab rikas vald olevat.edu teile.

Tädi Maali onu Aaduga
9 aastat tagasi

Projektide kirjutamine on kasulik äri. Sadamasse tuleb 15 töökohta ja korralik palk. Talvel saab soodest ja rabadest jõhvikaid meritsi transportida. Suvel jooksevad mustikad mereranda ja tulevad turistide hordid ,kes katavad sadama projekteerimise, ehituse ja ülalpidamise kulutused.Toodavad kasumit kah veel . Tore !. Äri missugune !! Vallavanem kinnitab pidevalt, et vald ei tohi tegeleda majandustegevusega . Aga mis see sadama lugu on ? Miks asja vastu ei tunne huvi omanik ?

Andres-indrek
9 aastat tagasi

nõva rajooniga on lõppl…

eks+ta+ole
9 aastat tagasi

aga ikkagi, mis kogu selle asja taga on? miks peaks Kekkilä andma oma sadam lihtsalt niisama ja veel 50-ks aastaks? see tekitab mõtteid …

tubli
9 aastat tagasi

Deiv toob elu maale tagasi. Näha on, et värskest verest on kasu.

Mis
9 aastat tagasi
Reply to  tubli

mõttes toob elu tagasi?Kui see nüüd irooniaga mõeldud ei olnud,siis…

:/
9 aastat tagasi
Reply to  Mis

Deiv organiseerib pidevalt uut ja huvitavat. Mida on teinud eelmised vallavanemad? Teistel valdadel on Deivi käest õppida. Temast võiks saada isegi uus Haapsalu linnapea, kui Sukles riigikokku läheb.

eks ta ole
9 aastat tagasi
Reply to  :/

Kaitsku jumal vallarahvast selle uue ja huvitava eest! Siiamaani oleme kuulnud ainult suuri sõnu, õnneks …

Mis
9 aastat tagasi
Reply to  :/

uut ja huvitavat?Enda palga tõstmine ja ametiautot isiklikes huvides kasutamine on “uus ja huvitav”või?

marxx
9 aastat tagasi

Mandri mees tahab proovida kas saab looduse vastu? Ei saa. Loodus ei salli tühja kohta.Sadama forvaatrit on vaja süvendada aga meri ei võta sead vastu, paari aastaga on see süvend jälle täis liiva ja kruusa. Kui sa Deiv ei usu siis küsi rannakaluritelt. Nime võid sa Deiv teha aga villa on vähe.