Lugude seeria dopinguarst Bernatskist on Bonnieri preemia nominent

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) žürii valis esmaspäeva pärastlõunal 2014. aasta uuriva ajakirjanduse auhinna nominentideks Marta Jaaksoni ja Hannes Sarve Äripäevast, Kärt Anvelti Eesti Päevalehest ning Piret Reiljani ja Koit Brinkmanni Äripäevast.

Kärt Anvelt valiti žürii poolt Bonnieri preemia nominendiks mullu jaanuaris ja juunis Eesti Päevalehes ilmunud lugudega dopinguarst Vitali Bernatskist. Laia kõlapinna tekitanud dopinguarsti Vitali Bernatski ülestunnistus päädis sellega, et kahtlusalused sportlased isegi ei proovinud spetsiaalses komisjonis süüdistusi ümber lükata. Lugude seeria tagajärjel karmistati seadusandlust, mille kohaselt on dopingu kasutamine nüüd teise astme kuritegu.

Marta Jaaksoni ja Hannes Sarve valis žürii nominendiks Äripäevas mullu juunis ilmunud lugudega tankistiteenuse ostmisest. Ajakirjanduslik eksperiment näitas kui lihtne on vabaneda võlgades firmadest ja jätta variisikute abil võlad tasumata.

Piret Reiljani ja Koit Brinkmanni valis žürii nominendiks Äripäevas septembris ilmunud lugudega Olerexist suurpetturi skeemis. Ajakirjanikud avalikustasid skeemi, kuidas Eesti suured ja tuntud kütusemüüjad eesotsas Olerexiga turustasid maksudest "puhtaks" pestud kütust ja aitasid riiki petta. Lugude ilmumise järel teatasid osad kliendid, et loobuvad Olerexist kütuse ostmisest.

Bonnieri preemiale kandideeris 17 tööd. Auhinna suurus on 40 000 Rootsi krooni ja selle annab välja Rootsi meediakontsern Bonnier koos ajalehega Äripäev.

Žürii tööd juhtis EALLi tegevjuht Mart Raudsaar. Žürii liikmed on Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Postimehe peatoimetaja Merit Kopli, Maalehe peatoimetaja kohusetäitja Tiina Reinart, Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg, Eesti Päevalehe ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald ning Eesti Ekspressi peatoimetaja asetäitja Sulev Vedler.

Bonnieri preemia võitja avalikustatakse veebruari lõpus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments