Homsest tõuseb taara hind

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pissiv poiss (2)Tagatisraha all olevad pakendid need, mis kujutavad endast kõige suuremat ohtu elu- ja looduskeskkonnale. Foto: Urmas Lauri

Pühapäevast suurenev kõigi pandiga joogipakendite tagastusraha 10 sendini sõltumata pakendi liigist või suurusest.
Eesti pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul on hinna tõstmise peamiseks põhjuseks juba mõnda aega täheldatav tagastatuse vaikne langustrend. Nende hinnangul sai see alguse juba eurole ülemineku järgselt.

„Varasemalt viisid oma kotikese või kaks ära ja said 50-100 krooni, täna sama tehes on see summa vahemikus 3-6 eurot, mis pole küll väike raha, aga siiski on siin täheldatav teatud psühholoogiline aspekt, mida ei saa alahinnata,” ütles Raal.

Teiseks põhjuseks, miks taara tagasitoomine on vähenenud, peab Raal seda, et kui majandus ei ole sügavas kriisis, siis on taara tagastamise aktiivsus madalam. Samuti on väikese plastpudeli tagastus murettekitavalt madala tagastusprotsendiga.

„Ilmselgelt tarbitakse suurest plastpudelist rohkem kodus ja väiksemast rohkem välikeskkonnas ja seega on ehk ebamugavam väikest plastpudelit jooksu pealt tallele panna,” ütles Raal.

Kuigi kõigi jookide pakendid ei ole tagatisraha all, näiteks kange alkoholi või piimapudelid ei ole, siis Raali sõnul on tagatisraha all olevad pakendid need, mis kujutavad endast kõige suuremat ohtu elu- ja looduskeskkonnale. Ehk peamiselt pudelid, mida kasutatakse enim ka kodust väljaspool.

„Kui võtame suvise ranna või metsaaluse, siis aastal 2004 ei leidnud sealt suure tõenäosusega vedelemas palju viina või veini pudeleid, vaid ikka lademetes õlle-, lomonaadi- ja veepudeleid. Usun, et pilt on tänu pandisüsteemile mitte ideaalne, aga märgatavalt ilusam,“ ütles Raal.

Kuna jaanuarikuu ei ole veel läbi, siis ei ole Raalil jaanuaris tagasitoodud pandipakendite andmeid, kuid tema sõnul on see vähenenud umbes 20-30%. Eelkõige seetõttu, et inimesteni on jõudnud kuuldused, et taara hind tõuseb. Seetõttu ei soovita Raal tormata kohe veebruari saabudes tagastuspunkte vallutama, vaid pigem oodata veebruari teise pooleni või viia see tagasi mitte tipptundidel ehk nädala sees päevasel ajal.

„On ilmne, et tänu pakendite kinni hoidmisele saavad tagastused ebanormaalse koormuse ja tekib sagedamini rikkeid, mis 90% ulatuses tähendab taaraautomaadi kogumismahutite täitumist,“ ütles Raal.

Tagatisrahaga pakendisüsteem algas 1. maist 2005. 2013. aastal tagastati 91% suurtest plastpudelitest ja 79% väikestest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Jaanus Raim
9 aastat tagasi

Aitäh!