Tarmo Mänd: Pinnatoetuse äravõtmine võtab saartelt pea 2 miljonit eurot aastas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Minu poole pöördusid Hiiumaa põllumehed murega, et uue maaelu arengukavaga neile eraldatud toetused oluliselt vähenevad, kuna uues kavas ei nähta ette toetusi ebasoodsale pinnale ega ka investeeringute toetust (10%), kirjutab riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Tarmo Mänd (pildil).

Tarmo Mänd (1)Nüüdseks on jaotuskava valitsuses kinnitatud. Riigikogus sai vastu võetud maaelu arengukava rakendusseadus, millega põllumajandusministrile anti erisuste kehtestamiseks volitusnorm.

Jaotuskava põhimõtete muutmise tulemusel kannatavad olulisel määral äärealade, eeskätt saarte põllumehed.

Hiiumaal puudutab see 351 taotlejat ja toetus väheneb PRIA andmetel arvestuslikult 309 625 eurot. Saaremaal 1096 taotlejat ning vähenemine 1 192 650 eurot. Siia lisandub veel investeeringute toetuse määr (10 %), mistõttu väheneb saartel toetuste maht hinnanguliselt ligi 40%. See on tõsine löök talude jätkusuutlikkusele.

Minu poole on praeguseks pöördutud abi saamiseks paljudel kordadel, kuna tegelesin analoogse probleemiga ka 2007. aastal. Tookord oli tegemist nn liitumisnõuete (puude tihedus hektaril) väidetava rikkumisega ja saartele esitati trahvinõue 25 miljoni krooni ulatuses. Siis päästis Andrus Ansipi juhitud valitsus saarte põllumehed, trahvinõue võeti maha.

Koos Jaanus Tamkiviga kohtusime mitmel korral põllumajandusminister Ivari Padariga, kes tunnistas tekkinud ebaõiglust.

Seejärel töötasime põllumajandusministeeriumi ja PRIAga välja ettepaneku, et saartele (lisaks Hiiumaale ja Saaremaale ka Vormsile, Kihnule ja Ruhnule) kehtestab minister oma määrusega saarelisuse koefitsiendi ühtse pindala toetuse osas. PRIA kinnitusel ei too see kaasa mingeid raskusi menetlusprotsessis.

Lootsime, et põllumajandusminister Ivari Padar eelmise aasta novembrikuus toimunud kohtumistel saarte elanikega kinnitab õigluse jalule seadmist. Midagi sellist aga ei juhtunud, vastupidi – minister teatas, et see pole võimalik, võtab aega, sest Brüsseliga peab kooskõlastama, et raha pole samuti ja kui asjaga tegeleme, siis võib-olla aastal 2016…

Nii palju siis sõnapidamisest.

Seejärel pöördusin ametlikult peaministri poole palvega asjasse sekkuda ja tekkinud olukord saarte põllumeeste kasuks lahendada.

Peaministri büroo pöördus põllumajandusministri poole järelpärimisega olukorra selgitamiseks.
Peaministrile saadetud vastuses kirjeldati küll uue maaelu arengukava üldisi suundi, kuid esitatud küsimusele ja tekkinud probleemile vastus puudus. Kauaaegse riigiametnikuna näen selles tahtmatust asjaga tegelda.

PRIAl puudub ametlik võrdlusalus

Selle peale esitasin teabenõude PRIAle, kust sain ülevaate küll lõppeva perioodi eraldiste kohta, kuid mida järgmiseks perioodiks plaanitakse, jääb selgusetuks.

Ministeerium pole PRIAle esitanud toetuste eelarvet. Ehk teisisõnu – PRIAl puudub täna ametlik võrdlusalus.

Ilmnes küll asjaolu, et Leaderi summad Hiiumaa jaoks vähenevad veel ligi 400 000 euro võrra.

Põllumajandusminister on väitnud, et tootmisele antakse raha juurde ja tuleks luua oma väikefirmad, sest ebasoodsa pinna toetusel pole mõtet. See on nonsenss – talumees ei suuda majanduslikult mingit firmat luua. Täna me räägime elulaadist ja maaelu hoidmisest.

Uurida tuleks asjaolu, miks siis, kui ebasoodsa pinnatoetus ära võeti, tõusis oluliselt toetus poollooduslikele rohumaadele? Tasuks uurida, kes sinna poollooduslikule rohumaale nö sattusid ja kes selle nimel lobitööd tegi?

Põllumajandusminister keeldub õigluse jalule seadmisest

Hiljuti kohtusin põllumajandusministriga ja esitasin taas küsimuse – millal seda asja lahendama hakatakse? Vastuseks sain: ma ei kavatsegi enne valimisi sellega tegelda ja mul seda raha ei ole, sest raha on Reformierakond otsetoetuste näol jätnud eraldamata. Samas on teada, et 5% üldisest maaelu arengukava summadest on võimalik kasutada ettenägematute kulude katteks. Ja see 2 miljonit eurot, mis tuleks saarte põllumeestele anda, et õiglus jalule seada, pole märkimisväärne summa maaelu arengukava üldist mahtu arvestades.

Kui tehtud ebaõiget otsust ei taheta parandada, tekib küsimus, kuidas siis areneks elu Hiiumaal ja Saaremaal edasi, kui põllumajanduse osatähtsus järjest väheneb.

See on vastutustundetu ja meie tingimustega mitte arvestamine.

Äkki on asi selles, et küsimuse õigluse taastamiseks tõstatas Reformierakond, mitte põllumajandusministri partei?

Toetuste jagamisel tuleb arvestada eripärasustega

Rääkides regionaalpoliitilisest mõõtmest, mida Euroopa rahade jagamine võimaldab, tulnuks esiteks olla ettenägelikum, teiseks pole kõnesolevad summad suured. Paikade jaoks, kus ei saa mulla madala boniteedi tõttu kõrgeid tootmisnäitajaid taga ajada, tuleb kasutada regionaalpoliitilisi meetmeid, et inimesed jääksid tallu, saaksid oma pere üleval peetud, elu jätkuks, rannad oleksid niidetud.

Tõenäoliselt ei saa Euroopa toetusele olla kunagi õiguspärast ootust, küll aga peaksid nö kohapealsed jagajad arvestama, et see toetus loob teatud järjepidevuse igas tootmisviisis, olenemata selle suurusest või väiksusest. Kui ebasoodsa pinnatoetuse saajal täna oli õigus toetusele ja homme seda ei ole, siis jäävad kohustused talle ikkagi, sest tootmist ei saa katkestada ja pangalaenu tagasimaksmist samuti mitte.

Ühtedele maksame toetusega kinni kuskilt välismaalt saamata jäänud tulu, teised lükkame hoopis kõrvale. See on väga lühinägelik poliitika ja ma ei tea, mis värvi peaksid saarte põllumehed olema, et neid hästi koheldaks?

Kui tänane põllumajandusminister inimeste muredest aru ei saa ja seda valimiste pärast, siis annaks jumal, et me saaksime endale pärast valimisi inimeste muresid mõistva põllumajandusministri.

Saared vajavad valitsuses kinnitatud tegevuskava, mis teeniks seda eesmärki, et kõigi toetuste jagamisel arvestataks meie iseärasustega ja rakendataks saarelisuse koefitsienti.

Siin ei saa taga ajada üksnes tootmise efektiivsust, vaid toetada tuleb seda, et elu saartel säiliks ja läheks edasi.

Selle nimel ma oma tegevust õigluse jalule seadmiseks jätkan.

Tarmo Mänd, Riigikogu liige, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ivari Padar: Kelle silmas on palk? | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] nädalal kirjutas Tarmo Mänd Lääne Elus pikema jutu selle kohta, kus süüdistas muuhulgas põllumajandusminister Ivari […]

Mama eyes
9 aastat tagasi

Reformierakondlane Ligi ju Jãttis to pup toetuse eelarvest vãlja. Loo autor team sedan ju siege.

võlts pisarad
9 aastat tagasi

nutavad hoopis statoilersid, lukoilersid ja sebsvedpankarsid, kes papist ilma jäävad

Saarlastele
9 aastat tagasi

Selge see, et Laar ei hävitanud põllumajandust, aga exkommunistidel hea süüdistada, keegi peab ju süüdi olema.

saarlane
9 aastat tagasi

ei see olnud Laar, kes pöllumajandust hävitas. Laar seisis selle eest, et mu vanaisa tsaariajal ostetud talu, mis kolhoosi aeti, anti ebaöigluse löpetamiseks tagasi.
aga kui rahvaliitlane Marrandi oli pölluminister, siis pöörati köik rahad tema kolhooside kasuks, mis nüüd osaühingute nime all.
hundid on nüüd SOTSIAALDEMOKRAATIDE lambanahka pugenud

Saarlastele
9 aastat tagasi

Ega mandril väiketalunike olukord parem pole.Kiruti, et Mart Laar “hävitas”põllumajanduse, aga see, mis praegu toimub, on HULLEM.

saarlasel on mälu
9 aastat tagasi

Saaremaa põllumehena saan ainult oletada, et need suured rahad lähevad peaasjalikult SOTSIAALDEMOKRAATIDEST põllumeeste taskusse. Olgu need siis sõrra, marrandi või keegi kolmas. Need sampusesotsialistid mõtlevad vaid endi kasumile ja mingi saareelu säilimine on neile võõras. Valige aga sotsid ja ostke ühtlasi üheotsapilet mandrile…

põllumees saarelt
9 aastat tagasi

Novembrikuisel kokkusaamisel Kärdlas teatas põllumajandusminister Ivari Padar üsna ükskõikselt, et mingit raha te ei saa – raha teie saarerahva jaoks ei ole?! Hiidlastena küsime: millega tegeleb saartelt valitud SOTSIAALDEMOKRAAT Kalev Kotkas? Saarte põllumehed – olge väga tähelepanelikud , kui tuleb valimiste päev!! Õnneks on Tarmo Mänd siiani meid äragi kuulanud ja jõudumööda meie muredega tegelenud – loodame, et ehk edaspidigi on nii!

küsimus
9 aastat tagasi

Kalev Kotkas on väga sümpaatne inimene. Kas ja kui palju ta riigikogus on hiidlaste heaks teinud- eks seda hiidlased teavad ja oskavad kommenteerida. Mandrilt vaadatuna üsna vaikne see pilt.

Hämamine või mitte,...
9 aastat tagasi

…aga jutt on õige.

2.kodanik
9 aastat tagasi

No see üllitis on ikka hämamise õpikunäide. Kui nüüd selle jutu peale keegi tema poolt hääletama peaks, siis üldse ei imesta, kui tulevikus see saarelisuse koefintsent tõesti rakendub ja väärtusega 0,5.