Rahandusministeerium hindab erakondade valimisplatvormide mõju eelarvele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rahandusministeerium analüüsib riigikogu valimiste eel erakondade valimisplatvormides esitatud ettepanekute oodatavat mõju riigieelarvele.

„Valimislubaduste analüüs keskendub lubaduste maksumusele ning nende majanduslikule mõjule: sealhulgas võetakse arvesse näiteks mõju tööhõivele, majanduskasvule ja inflatsioonile,“ ütles rahandusministeeriumi eelarvepoliitika asekantsler Kaie Koskaru-Nelk. „Kõiki erakondi koheldakse võrdsetena ja analüüsitakse vaid ettepaneku mõju selle sisule hinnangut andmata.“

Avaliku ja poliitiliselt neutraalse analüüsi eesmärk on teavitada kodanikke valimislubaduste rahalisest mõjust ning aidata kaasa avaliku diskussiooni kvaliteedi paranemisele. Valimislubaduste analüüs pakub infot avalikkusele ning on samas kasutatav uue valitsuse tegevuse plaanimisel.

Valitsusleppe sisu arutamisel pärast valimisi peab olema võimalik hinnata uue valitsuse kavasse võetavate tegevuste maksumust. Valimisplatvormide eelarvemõju hinnangud annavad erakondadele ja ametkondadele ülevaatliku aluse, et koalitsioonilepingut ette valmistada.

Analüüsi parima kvaliteedi tagamiseks valmib platvormide eelarvemõju hinnang koostöös erakondadega, kes on esitanud valimislubaduste sisu ja kavandatud meetmete kohta täpsemaid andmeid. Kõiki erakondi on analüüsi tegemisest informeeritud ja neile on pakutud võimalust täpsustada andmeid oma valimisplatvormis esitatud ettepanekute maksumuse kohta.

Analüüsi tulemusi kasutatakse muu hulgas 2016.–2019. aasta riigi eelarvestrateegia koostamisel, mis on aluseks 2016. aasta riigieelarvele. Rahandusministeerium avalikustab analüüsi tulemused oma koduleheküljel veebruari keskel.

Rahandusministeerium analüüsis riigikogu valimiste eel valimisplatvormides esitatud kavade mõju riigieelarvele ka 2007. ja 2011. aasta riigikogu valimiste eel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments