Kinnisvaraga seotud tehingute arv kasvas enim Viljandis, Rakveres ja Haapsalus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa notarid tõestasid 2014. aastal kinnisvaraga seotud tehinguid kokku 1151 korral. Tehingute arv kasvas Läänemaal aastaga 11 protsendi võrra, Eestis keskmiselt oli tõus 6 protsenti. Kõige enam tõestati müügitehinguid, aga tehti ka kinkelepinguid, seati hüpoteeke ning jagati kasutusõigust.

“Kinnisvaraga seotud tehingute arv on küll mitu aastat järjest olnud taas tõusuteel, kuid kinnisvarabuumi ajaga võrreldes on tehingute arv jätkuvalt ligi kaks korda madalam,” rääkis Notarite Koja esimees Tarvo Puri.

Eestis kokku tõestasid notarid mullu 64 964 kinnisvaratehingut, neist ligi pooled moodustasid Tallinna ja Harjumaa tehingud. Kõige enam kasvas mullu tehingute arv Viljandimaal (12%), millele järgnesid 11 protsendiga Lääne-Virumaa ja Läänemaa. Kinnisvaratehingute arv vähenes mullu kolmes maakonnas – Saaremaal (6%), Jõgevamaal (3%) ja Hiiumaal (1%).

“Ootuspäraselt tehakse enamik kinnisvaraga seotud tehinguid suurtes linnades, aga tehingute arv kasvab praegu kõige rohkem väikestes linnades – Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Võrus, Valgas ja Põlvas,” selgitas Tarvo Puri. “Statistika on siiski mõnevõrra riukalik ja ei näita alati sajaprotsendilist tõde, sest näiteks Järvamaa kinnisvara võib müüa ka Tartus ja Hiiumaa kinnisvara saab kinkida Tallinnas,” tõi Puri näite, et statistika viitab küll piirkondlikule aktiivsusele, kuid igal puhul ei pruugi objektid asuda samas maakonnas, kus tehing allkirjad saab.

Kõigist Läänemaa notarite tõestatud mullustest tehingutest olid kinnisvaraga seotud 23 protsenti. Läänemaal tegutseb kaks notarit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kinnisvarahuviline
9 aastat tagasi

Kui müüki pandud korterite kvaliteedi-hinna suhe oleks õigustatud saaksid ehk paljud müüa soovijad oma korteri müüdud kiiremini–mõni objekt ripub portaalis aastaid–ilma et aru saadaks–see hind ei vasta seisukorrale mis korteris valitseb. Haapsalus praegu 148 korterit müügis lisaks veel need kes kuulutavad Läänlases ja Lääne elus.Ärge lootke pimesi maaklerile–avage KV portaali aeg-ajalt ja te jagate ära et maakler ei saagi sellise hinnaga korterit müüdud. Ning te ise ka mitte. Hind olgu ikka õigustatud. KUI on selgelt juba piltidelt näha et kõik on nn. ehitusaasta järgne sisu–2-3 vahetatud akent ei ole veel remont.Sellise pinna ruutmeeter ei maksa kindlasti 400-500 eurot.Määrake reaalne hind… Loe rohkem »