Läänlane Mikk Päeske pääses korvpalli Eesti meistriliigasse

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Mikk Päeske

Mikk Päeske (esiplaanil vasakul) lööb kaasa ka Läänemaa korvpalli meistrivõistlustel. Foto: Arvo Tarmula.

Mikk Päeske, kelle eeskujud on Kobe Bryant ja Rajon Rondo, eesmärk on saada pärast Audentese spordigümnaasiumi lõpetamist elukutseliseks korvpalluriks.

Noor Haapsalu korvpallur Mikk Päeske pidas 12. jaanuaril oma esimese kohtumise Eesti korvpalli meistriliigas.

Päeske, kes mängib Audentese SG/Noortekoondise meeskonna ridades, rääkis Lääne Elule, kuidas ta sattus korvpalli mängima ja milline näeb välja sporditegemine Audentese spordigümnaasiumis.

Päeske on praegu ainus läänlane, kes mängib korvpalli Eesti meistriliigas.

MIkk Päeske, kuidas sattusid korvpalli mängima?

Sattusin korvpalli juurde tänu isale. Käisin väiksena temaga trennis kaasas ja sealt mul see huvi korvpalli vastu tekkiski.

Korvpallitreeninguid alustasin 2. klassist, minu esimene treener oli Rudolf Lumiste. Mingil ajal oli mu treener ka Erkki Lass, kuid peamiselt treenisin Marek Pragi käe all.

Käid praegu Audentese spordikoolis. Kuidas sinna minek teoks sai?

Audentesesse sain tänu treener Marek Pragile, tema saatis mind sinna katsetele ja õnneks osutusin valituks.

Kas on siht jätkata pärast kooli lõpetamist elukutselise korvpallimängijana või valida mõni muu elukutse ja mängida korvpalli nii-öelda selle kõrvalt?

Audentese spordigümnaasiumisse tulevadki inimesed, kes tahavad saada professionaalseks sportlaseks, nii ka mina. Konkurents on väga tugev. Tööd tuleb teha ja vaeva näha nii koolis kui ka treeninguil.

Mitu korda nädalas teed trenni?

Tallinnas teen koolipäevadel Audentese satsiga iga päev trenni. Kolm korda nädalas on kaks treeningut päevas ja kahel korral nädalas üks treening päevas.Treeningu pikkus on 1,5–2 tundi. Samuti teen nädalavahetuseti kodus trenni koos Haapsalu meeskonnaga.

Milline mulje jäi esimesest mängust täiskasvanute meistriliigas?

Väljakule pääsedes oli väga hea tunne. Mäng oli palju füüsilisem ja kiirem, kui olin harjunud.

Kuidas suhtub Audentese treener sellesse, et mängid ka Läänemaa meistrivõistlustel?

Arvan, et hästi. Mul on vaja mänguväljundeid, sest ma Audenteses veel nii palju väljakule ei pääse.

Kui keeruline on leida õpingute kõrvalt aega, et tõsiselt trenni teha?

Audenteses on asjad just vastupidi, peab leidma aja, et õppida treeningute kõrvalt. Õnneks saavad õpetajad aru, et meil on suur koormus ja koduseid ülesandeid väga palju ei jäeta. 

Vaba aeg on ainult õhtuti pärast treeninguid. Siis teeme oma kodused ülesanded. Ülejäänud aeg jääb puhkamiseks.

Kes on sinu suuremad eeskujud korvpallis?

Minu eeskujud on Kobe Bryant ja Rajon Rondo.

Mis on olnud senised meeldejäävaimad saavutused korvpallis?

Meeldejäävamaid saavutusi on võib-olla Soome Easterni turniiri 3. koht Haapsalu satsiga. Kindlasti oli üks meeldejäävamaid hetki Audentese meeskonnaga meistriliiga debüüt BC Kalev/Cramo vastu.

 

Kommentaar: Päeske kunagine treener Marek Pragi

Kuidas iseloomustate Mikk Päesket kui mängijat?

Korvpallitreeninguile tulles oli tema suurim puudus ebakindlus. Töötasime selle nimel kõvasti. Kuna ta oli meil noortevõistkonnas vaieldamatu liider, olenes temast iga mängu saatus.

Tal on suurepärane mängu lugemise oskus ja väga hea platsi nägemine. Aastatega sain temasse süstida ka nahaalsust. Need on suured ja vajalikud omadused korvpallis läbi löömiseks.

Millal oli näha, et noormehel piisab annet, et kõrgemaisse liigadesse jõuda?

Sain väga kiiresti aru, et temast tuleb andekas korvpallur. Enne kui ta liitus korvpallitreeningutega, tegeles ta jalgpalliga. Nägin kurja vaeva koostöös tema vanematega, et teda korvpallitrenni saada. Isa pooldas mind, aga Mikk tahtis jääda jalgpalli juurde. 

Usun, et ta ei kahetse oma valikut, et otsustas korvpalli kasuks. Nägin tema tegutsemist väliväljakuil ja koolispordi võistlustel. 8. klassi ajal leidsin, et edu saavutamiseks on vaja ette võtta järgmine samm.

Mõtlesin, et parim valik talle on astuda Audentese spordigümnaasiumi, kus treeniksid teda spetsialistid. Tema kasuks räägib ka see, et tal on suurepärane vanemate toetus. Suuresti tänu neile õpibki Mikk praegu Audenteses ja naudib korvpalli mängimist.

 

Mikk Päeske

1997. aastal sündinud Päeske alustas oma korvpalluriteekonda 2008/2009. aasta hooajal C1-klassi noormeeste esiliigas. S

ellest peale on ta mänginud eri aegadel noormeeste B- ja A-klassi esiliigas ning meeste 2. ja 1. liigas. Nüüd siis ka täiskasvanute Eesti korvpalli meistriliigas. Ta loob Läänemaa spordikooli ridades kaasa Läänemaa korvpallimeistrivõistlustel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Õli
9 aastat tagasi

hea töö, mikk