Vehkleja režissöör filmist: “Vau, milline lugu”

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Klaus Härö. Foto Tarmula

Režissöör Klaus Härö Haapsalu raudteejaamas "Vehkleja" võtetel. Foto Arvo Tarnula

Märtsis esilinastuva ja Haapsalu vehklemiskoolkonna rajaja Endel Nelise elust inspireeritud filmi "Vehkleja" režissöör Klaus Härö ütles intervjuus Soome YLE Ida-Uusimaa rootsikeelsele kanalile, et filmi stsenaarium avaldas talle uskumatult suurt muljet ja see on lugu, mida ta tahaks teistega jagada.

Soomerootslane Härö tunnistas intervjuus, et Anna Heinämaa kirjutatud stsenaarium haaras teda kohe ja ta ei suutnud seda käest panna, sest see muutus järjest põnevamaks. Režissöör lisas, et ta on lugenud palju stsenaariume, kuid vähesed neist on sellise kaliibriga.  

Härö sõnul on kõik, kes seni filmi näinud, lasknud end loost kaasa haarata. Ta lisas, et kuigi film on eesti- ja venekeelne, lõpetad pärast esimest viit minutit keelele mõtlemast. 

Härö avas intervjuus ka filmi tausta. "Vehkleja" räägib 1950. aastate algusest, mil Haapsallu tuleb uus kehalise kasvatuse õpetaja, kes asutab linnas lastele vehklemisklubi. Alguses ei ole ta kuigi motiveeritud, kuid varsti tekib soe ühtsustunne. Samas pole kodanlaste spordiks peetud vehklemise harrastamine linna parteijuhtkonnale kuigi meeltmööda.   

Režissöör rääkis, et tegemist sooja looga, mille peamine teema on laste ja täiskasvanute suhted 

Härö tunnistas, et enne filmimise algust polnud ta varem kunagi Eestis käinud, sest nii kipub see lähedalasuvate kohtadega olema – ikka arvad, et küll jõuab. Koostöö kohta eesti näitlejatega ütles režissöör, et ka siin keelebarjääri ei tekkinud, sest mõlemalt poolt oli tegemist professionaalidega. 

Rootsikeelset intervjuud on võimalik kuulata siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments