Šoti päevad toovad Haapsallu jääkeegli, luule ja viski

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jääkeegel

Mullu märtsis pidas Briti saatkond jääkeegli ehk curlingu matši Haapsalu linnavalitsusega Väikesel viigil, seejärel said kõik huvilised kivide libistamist proovida. Foto: Urmas Lauri

Briti toidu ja joogi kuu puhul peetakse Haapsalus teist korda Šoti pidu.

Reedest pühapäevani on Haapsalus Šoti päevad, mille jooksul saab mängida jääkeeglit ja tutvuda maailmakuulsa luuletaja Robert Burnsi loominguga.

Üritus saab teoks tänu Haapsalu linna, Briti saatkonna, Eesti Šoti Kultuuriseltsi (EŠK) ja Šotimaa Sõprade Klubi koostööle. Haapsallu tuleb ka Briti suursaadik Christopher Holtby.

Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi ütles, et mullu peetud Šoti päevad olid Haapsalus populaarsed. „Pidudel ja ka jääkeegli võistlusel oli palju rahvast,” lausus Murumägi.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et talle jäi mullustest Šoti päevadest meelde koos torupillimängijaga ette võetud õhtune ringkäik mööda Haapsalu kohvikuid. „Seda tahaks ka sellel aastal koos suursaadikuga teha,” lausus Sukles.

Rahvuslauliku sünnipäev

Murumäe sõnul on tänavu peo keskseks teemaks šoti luuletaja Robert Burns, kelle 256. sünniaastapäev on sel pühapäeval. Burnsi auks korraldatakse laupäeva õhtul kell 19 Haapsalu kultuurikeskuses pidulik õhtusöök. Burnsile pühendatud õhtusöök on nüüd juba enam kui 200aastane šoti kultuuritraditsioon. Selle juurde kuuluvad luuletaja loomingu esitamine, Šoti viski ja kolmeosaline eine, mis koosneb supist, hägisest (täidetud lambamagu – toim.) ja magustoidust. Hägise valmistab hiidlanna Heli Hahndorf.

„See on šotlastele peale aastavahetuse ja andreasepäeva üks kõige tähtsamaid pidusid,” ütles EŠKi juhatuse liige Eike Urke Burnsi austava õhtusöögi kohta. „Burns on šotlastele rahvuslaulik, nagu Koidula on eestlastele,” lausus Urke.

Õhtusöögist võtavad sõna ka tuntud kultuuritegelased Contra ja Jürgen Rooste. Mõlemad on Urke sõnul osalenud Eestis korraldatud Burnsi õhtusöökidel juba mitu aastat. Peol musitseerivad The Wullie Fraser Ceilidh Band Šotimaalt ja Ilona Aasvere Haapsalust. Pilet õhtusöögile maksab 30 eurot. Pühapäeval algusega kell 12 peetakse kohvikus Haapsalu Raamat aga Burnsi luule maratoni, kus loetakse ette kogu autori seni eesti keelde tõlgitud looming. Luulemaratoni puhul osalustasu maksta ei tule.

Jääkeegel Väikesel viigil

Šoti päevadest peaksid oma osa leidma ka need läänlased, kes huvituvad pigem sportlikust ajaveetmisest. Kui jää püsib, on Väikese viigi jääl laupäeval kell 14 curling’u ehk maakeeli jääkeegli võistlus.

Avamängus läheb Briti saatkonna võistkond vastamisi Haapsalu linnavalitsusega. Võistlus tõotab tulla põnev, sest kahtlemata on saatkonna meeskonnal soov Haapsalu vastu revanši võtta. Mullu kaotasid britid Haapsalule 0:3. Murumäe sõnul järgneb matšile rahvaturniir, kus saavad osaleda neljaliikmelised võistkonnad. Jääkeeglis kaasalöömine on tasuta ja registreeruda saab kohapeal.

Jääkeegel leiutati keskaegsel Šotimaal ja esimesest kirjalikud märkmed sellest pärinevad 16. sajandi keskpaigast.

Pitsikeskuses näeb Eesti tartanit

Laupäeval, kell 12 on Haapsalu pitsikeskuses šotipäraste rõivaste demonstratsioon, kus näeb spetsiaalselt eestlastele tehtud tartankangast. Tartan on ruudumuster, kus eri värvi kangakiudude põimimisel tekkinud ruudud moodustavad omakorda teatud vahemaa tagant korduva mustri.

„See tartan on eriline. Seal on Eesti ja Šoti lipuvärvid,” selgitas Urke. Eesti tartani kinkis meie riigile 2005. aastal Šotimaa ettevõtja Iain Lawson. „See on ametlik Eesti tartan ja tegelikult on see võrdne rahvariidega,” lausus Urke. Tema sõnul on täiesti aktsepteeritav minna selles mustris rõivaga isegi presidendi vastuvõtule.

Samuti on võimalik selle mustriga silma paista välismaal ja sedakaudu Eestit tutvustada. „Inimesed näevad, et sul on teistsugune tartan, ja enamasti küsitakse kohe, mis tartan see on,” ütles Urke. „Väga vähe inimesi teab, et meil on päris oma tartan,” lisas ta.

Šoti päevade kava

Reedel, 23. jaanuaril

  • Kell 18 Šoti õllede degustatsioon restoranis Soffa. Piletid 5 € müügil kohapeal.

Laupäeval, 24. jaanuaril

  • Kell 12 tartankanga tutvustus ja müük pitsikeskuses.
  • Kell 14 jääkeegel Väikesel viigil.
  • Kell 19 pidulik õhtusöök šoti luuletaja Robert Burnsi auks Haapsalu kultuurikeskuses. Pilet 30 eurot.

Pühapäeval, 25. jaanuaril

  • Kell 12 Robert Burnsi luule maraton Haapsalu Raamatus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
9 aastat tagasi

Eks napakas võib end õllest ka lolliks juua. Edu tegijatele! Kui mõistust pole,siis ei aita tihti ka arstiabi….

murumängud
9 aastat tagasi

Tulge aga kõik siia makske meile raha ja meie joodame teid kontra luuletuste saatel täis peale seda lähme asfaldile jää keeglit mängima. Nagu meil kainet mõistust ja meelte lahutamist veel vähe oleks.

mailis
9 aastat tagasi
Reply to  murumängud

No tee, mida teed või jäta tegemata -ikka kuri karjas ja vastuseis peas…Kahjuks mitte mõistust.

kuidas soovid
9 aastat tagasi
Reply to  murumängud

kedagi ei joodeta täis. Kes tahab joob end ikka täis. Üritus nagu iga teine ja jõudu organiseerijatele.