PERH tellis Hiiumaa mehe elu päästmiseks erandkorras parvlaeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Parvlaev RohukülasParvlaev Rohukülas. Foto: Urmas Lauri

Kuna kopter õhku tõusta ei saanud, tellis Põhja- Eesti Regionaalhaigla (PERH) 14. jaanuari öösel Hiiumaa mehe elu päästmiseks erandkorras parvlaeva, mille pardal vaid reanimobiil ja üks patsient, kirjutab ajaleht Postimees.

Parvlaevareisi tellis PERH erandkorras, kuna helikopter ei saanud tol ööl väga halva ilma tõttu õhku tõusta. Transporti vajavat raske peavigastusega patsienti oli aga tarvis Tallinnas viivitamatut opereerida. "Tavaliselt kasutame erakorralist abi vajavate patsientide Tallinna toimetamiseks õhutransporti, enamasti kopterit, vahel ka lennukit," ütles Postimehele kiirabikeskuse juhi Arkadi Popov.

Pärast pikka kaalumist otsustas kopteri kapten, et lend oleks jäätumisohu ja halva nähtavuse tõttu liiga ohtlik. Kuna helikopterivariant langes ära ning patsiendi seisund oli kriitiline, võttis PERH ühendust merevalvekeskuse ja OÜ Väinamere Liinid ööpäevaringse vahiteenistusega. Parvlaev Hiiumaa asus teele öösel kella ühe ajal Heltermaalt. Umbes samal ajal startis Tallinnast PERH-i kiirabikeskuse koosseisu kuuluv reanimobiil. Laev võttis reanimobiili peale Rohukülast ning sõitis Heltermaale, kuhu vahepeal oli Kärdla kiirabi Hiiumaa haiglast toimetanud patsiendi, kirjutab Postimees.

Operatsioon õnnestus ja alates teisipäevast on patsient Postimehe andmetel Hiiumaa haiglas ravil. "Kui on raske ajutrauma ja patsient ei jõua õigel ajal operatsioonile, siis võib ajutegevus pöördumatult lakata ehk tekkida ajusurm. Seega, praegusel juhul võib öelda, et patsiendil vedas, et kõik niimoodi läks," märkis Popov Postimehele.

Postimehele antud intervjuu ajaks ei olnud Popov veel laevasõidu eest arvet saanud ega osanud seetõttu öelda, kui palju see maksma läks. Talle ei meenu ka, et viimastel aastatel oleks mõni patsient Hiiumaalt erakorraliselt tellitud parvlaevaga mandrile toimetatud. Küll pidi PERH umbes aasta tagasi tellima parvlaevasõidu Vormsilt mandrile. Toona läks sõit haiglale maksma umbes 1000 eurot.

Eelmisel aastal vajas saartelt mandrile toimetamist kokku 138 patsienti, kellest 99 toodi helikopteriga ja ülejäänud lennukiga. Tunamullu oli selliseid patsiente 132, 2012. aastal 150. Patsiendi transport kopteriga läheb haiglale maksma umbes 1100 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
9 aastat tagasi

Saaremaa kopteribaas ei toimi, kui Tallinnas on torm, siis on kellad. PPA võiks ikka asja tööle saada.

Jane
9 aastat tagasi

Ja mind viib alati haiglasse kiirabi,või naabrimees. Mitte kunagi ei viida laeva või helikopteriga, lennukist rääkimata.