Niinistö: Soome pole Ämari õppusel osalemiseks ametlikku kutset saanud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hispaanlaste saabumine Ämarisse 071Hävitaja Eurofighter Typhoon Ämari lennubaasis. Foto: Urmas Lauri

Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul ei ole Soome seni saanud ametlikku kutset osaleda Ämaris peetaval õhuväeõppusel ning Soome saab seisukoha võtta alles siis, kui on selgunud mida Soomelt oodatakse.

Uudisteagentuuri STT teatel ütles Soome riigipea teisipäevasel pressikonverentsil, et Soome ei ole seni saanud ametlikku kutset võtta osa Ämaris korraldatavast Eesti ja Ameerika Ühendriikide ühisest õppusest. Niinistö märkis, et ta küsis kaitseministeeriumist veel teisipäeval, kas ametlik kutse on laekunud või mitte.

Niinistö sõnul on alusetu väide, nagu oleks keegi nõudnud õppusest eemalejäämist.

President nentis, et seniks, kuni ametlik kutse ei ole laekunud, on ka ebaselge, millise õppusega on tegu ning mida Soomelt oodatakse.

Niinistö nentis, et Soome õhujõud on ka varem võtnud osa Eestis läbi viidud NATO õppustest ning koostöö jätkub.

Kevadel Eestis korraldatavatel sõjaväeõppustel osalemine tekitab Soome võimuladvikus erimeelsusi, kirjutas pühapäeval ajaleht Helsingin Sanomat toetudes anonüümsetele allikatele.

Väljaande teatel toetavad osalemist Soome peaminister Alexander Stubb ja kaitseminister Carl Haglund. Seda vastustavad president Sauli Niinistö ja välisminister Erkki Tuomioja. Pühapäeval eitas peaminister erimeelsuste olemasolu.

Ajalehe andmeil lendaksid Soome lennukid õppusel mitte Ämari lennuväljalt, vaid peamiselt Rissalast. Õhujõud pole õppuste sisu esialgu täpsustanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments