Sõnavõistlusele tehtud 3000 pakkumise hulgas tuli võitjaks “nuhvel”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna lõppes Euroopa Liidu majas sõnavõistlus, kus 850 inimese esitatud 3000 sõnapakkumise hulgas tuli üldvõitjaks sõna “nuhvel”, mis tähistab nutitelefoni ja tahvelarvuti omadusi ühendavat seadet.

Võistluse üldvõitjaks valitud sõna “nuhvel” esitas kokku 13 inimest, kelle vahel loositakse välja peaauhind, milleks on tahvelarvuti iPad, teatas BNS-ile Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Inglise sõna phablet, millele vastet otsiti, oli ühtlasi osalejate hulgas kõige populaarsem. Oma sõnapakkumise saatis võistlusele 360 inimest.

“Head meelt teeb suur osalus ja arvukad uued sõnad. Kuigi kõik pakutud sõnad ei võitnud, on lisaks võidusõnadele ka paljudel varju jäänud sõnadel võimalus kasutusse minna ja saada eesti keele igapäevaseks osaks,” ütles Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop, kelle sõnul võib võistluse igati kordaläinuks lugeda.

Lisaks peapreemia saanule tunnistati auhinnavääriliseks veel seitse sõna: “kõnejuht” ehk moderaator, “nutistu” ehk asjade internet, “sujundama” ehk inglise streamline, “kolmekogu” ehk kolmepoolsed läbirääkimised, “aasristmik” ehk mitmetasandiline ristmik, “huvipool” ehk inglise stakeholder ja “nöha”, mis tähistab nohu ja köhaga külmetushaigust. Peale võidusõnadele märgiti ära veel inglise non-paper vasteks pakutud “idutekst”, “naksik” ehk inglise viral ning “värkvõrk” ehk asjade internet.

Õpilaste jaoks oli võistlusel ette nähtud eriauhind, mille võitis Tartu Jaan Poska gümnaasiumi 10A klassi õpilane Marta Randoja. Kokku osales 80 kooliõpilast. Kaks ergutusauhinda saavad Anu Lamp ja Anzori Barkalaja vaimukate sõnaleidude ja loominguliste lahenduste eest.

Võidusõnad esitanud 35 inimese vahel lähevad jagamisele ka ajalehe Postimees tellimused, raamatud ja raamatupoe kinkekaardid. Sõnad ning võitjate nimed pannakse pärast võistluse lõpetamist üles sõnavõistluse kodulehele www.sonavoistlus.ee, kus saab vaadata ka kõiki võistlusele saadetud sõnu.

Võistluse korraldas Euroopa Komisjoni Eesti esindus koostöös Eesti Keele Instituudi ja ajalehega Postimees.

Sõnavõistluse žüriisse kuulusid Urmas Sutrop, Peeter Päll ja Katrin Hallik Eesti Keele Instituudist, Allar Jõks advokaadibüroost Sorainen, Rein Veidemann ja Mart Juur ajalehest Postimees ning Hannes Rumm ja Rita Niineste Euroopa Komisjoni Eesti esindusest.

Sõnavõistlusel sai osaleda 1. novembrist kuni 1. detsembrini 2014. Uusi sõnu otsiti kümnekonna korraldajate valitud mõiste jaoks ning lisaks sellele said võistlejad ka omalt poolt välja pakkuda probleemseid mõisteid koos uudissõna ettepanekuga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments