Robot muutis loomasõbra hääletust

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

loomade varjupaik

Haapsalu loomade varjupaik. Foto: Arvo Tarmula.

Loomakaitse selts valis aasta lõpus loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo. Kuigi hääletus lõppes juba möödunud aastaga, ei ole võitjaid veel välja kuulutatud, sest kahtlustatakse roboti kasutamist.

„Me peame täpsemalt kokku arvutama, on väike kahtlus, et robot on tööle pandud, ja roboti hääli ei taha me kasutada,” ütles loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuht Liisi Moosaar. Ülekontrollitud tulemused selguvad Moosaare sõnul sellel nädalal.

Robot tähendab arvutiprogrammi, mis kellegi tahtel hääletas automaatselt mõne kandidaadi poolt. Roboti kuritarvitamise kahtlus tekkis Moosaare sõnul seetõttu, et lühikese aja jooksul on saanud üks kandidaat palju hääli, et teist kandidaati tagasi hoida. 

„Te võite ise arvata, millised need kaks kandidaati on,” märkis Moosaar.

Kui tavaliselt on veebihääletustel seda parem, mida rohkem hääli, siis loomavaenulikuma teo hääletusel oli vastupidi. Mida rohkem hääli, seda halvem.

Kogu hääletusaja jooksul oli tihe rebimine loomavaenuliku teo kahe kandidaadi vahel – Haapsalu linnavalitsuse tegevusetus loomade varjupaigas ja koer Pätu kirvega löömine.

Valimisi jälgides oli näha: alati kui Haapsalu hakkas esikohale lähenema, oli mõne aja möödudes Pätu lugu kõvasti hääli juurde saanud.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles detsembri alguses, et linnavalitsus ei tee loomakaitse seltsiga enne koostööd, kui nad on võtnud Haapsalu linnavalitsuse kandidatuuri maha aasta kõige loomavaenulikuma teo konkursilt. Loomakaitse selts keeldus sellest.

Praegustel andmetel, mida loomakaitse selts veel kontrollib, sai Haapsalu loomavaenuliku teo valimisel teise koha. „Esikohale” kaotas Haapsalu 60 häälega. Haapsalu sai 1596 häält, Pätu kirvega löömine aga 1656 häält. Kolmandale kohale platseerunud koerte rooja sees pidamine sai 254 häält.

„Saime auhinnalise teise koha. See on ikka tunduvalt parem kui esimene,” ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman. 

Tema sõnul oli Haapsalu kandidatuuri ülesseadja eesmärk, et linn saaks esimese koha, ja nii pöörata tähelepanu varjupaigale ning tekitada avalikkuses survet. Vikmani sõnul on varjupaiga asjus palju edasi liigutud ning plaanitakse ümberkaudsete valdadega teha ühishange ühisele varjupaigale. 

Võimaliku roboti kasutamist kommenteeris Vikman järgmiselt: „Seda peab IT-spetsialistide käest küsima. Linn sellega küll tegelnud ei ole, aga inimeste kohta ei oska öelda.”

Loomasõbralikuma teo kandidaatide hulgas sai ülekaalukalt enim hääli MTÜ Jooksev Koer tegevus – 1271 häält. Paides koerakutsika prügikastist päästmine sai 387 häält ja Õismäel kinnimüüritud piiritajate päästmine 380 häält.

Loomavaenulikke tegusid hinnati kokku ligi 1500 võrra rohkem kui loomasõbralikke tegusid. Kõige sõbralikum tegu saab tunnustuseks aukirja, vaenulikum tegu ei saa sedagi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jubedus
9 aastat tagasi

See oli suur viga Vikman üldse kusagile eesotsa panna! See inimene on kavalam kui ükskõik kes muu. Alates kirikutöödes igasuguste kavalustega, manipulatsiooniga kui ka nüüd sellisel ametil. Ma arvangi, et Jumal ise lasi teda sellisesse ametisse, et näidata kõigile- milline silmakirjalik ta tegelikult on!

luik
9 aastat tagasi

meie miisul kriimud silmad…

andres_indrek
9 aastat tagasi

Pihkupeksupealinna juhivad robotid?
Kohati jääb selline mulje küll…

Juss
9 aastat tagasi

“Tema sõnul oli Haapsalu kandidatuuri ülesseadja eesmärk, et linn saaks esimese koha, ja nii pöörata tähelepanu varjupaigale ning tekitada avalikkuses survet”.
No kas see on ühe normaalselt mõtleva aselinnapea jutt?
Saage või kümnes koht, häbi peaks ikka olema!

Marina
9 aastat tagasi
Reply to  Juss

Juss räägib väga õiget juttu. Tundub ,et linnaisade mõistusega pole kõik korras.

jah
9 aastat tagasi

Reformierakond koos keskiga see robot oligi.

Anonüümne
9 aastat tagasi

Kellel oleks olnud motiivi sellise pettusega tegeleda peale linnavalitsuse enda?Linnarahval pole sooja ega külma sellest tiitlist-see ei puuduta otseselt neid.Aga ega polekski arvanud,et Vikman tunnistaks enda või sõprade seotust selle petuskeemi osas.Tundub,et minnakse kasvõi üle laipade,et enda tahtmist saada.Madal,väga madal..

targutaja
9 aastat tagasi

inimesed, kas te ei ole veel aru saanud, et internetiküsitlused on alati üks suur jama. Küsitluse läbiviija saab alati sellise vastuse, nagu soovib. Seekord ei läinud kõik õnneks ja nüüd on tibidel nuttt lahti. Tunnen neile idiootidele lihtsalt kaasa.

pp
9 aastat tagasi
Reply to  targutaja

Samuti on e valimistega.

Onu
9 aastat tagasi
Reply to  pp

Ega ikka ei ole küll!!!

Ei ole sa nii tark midagi
9 aastat tagasi
Reply to  targutaja

Sinu jutus on vasturääkivus, targutaja. Tundub, et sa sihtisid sinna, justkui Eesti loomakaitse selts oleks erapooletu olnud ja Haapsalu linnavalitsuse “võitu” soovinud- kui ELS oleks ebaausalt tegutsenud, siis oleksid nad ju saanud hääletustulemusi lihtsalt võltsida (sina ise kirjusid, et küsitlusetegija saab endale meelepärase tulemuse välja võluda), aga seda ei tehtud. Küll aga on hääli võltsitud Haapsalu linnavalitsuse kasuks- ei pea just geenius olema, mõistmaks, kelle käsi mängus on.

Ei+ole+sa+nii+tark+midagi
9 aastat tagasi

Parandan: “justkui Eesti loomakaitse selts POLEKS erapooletu olnud..”

to kordussaade
9 aastat tagasi

Ma olen üpriski kindel, et need hääled tulid inimestelt, kellel on kõrini loomade väärkohtlemisest. Ka mitmed MTÜ’d kutsusid loomasõpru oma lehtedel üles hääletama Haapsalu linnavalitsuse vastu. Kui vaadada nende MTÜ’de nö fännibaasi siis pole nagu ju imestada, kuidas hääled tulid, polegi robotit vaja!

kordussaade
9 aastat tagasi

Ma tahaks teada, kes nii agaralt haapsalu poolt muudkui hääletas, sest kui tõusid Pätu hääled siis jooksid Haapsalu jääled oii kui agatalt järgi. Ebaaus ja must mäng igate pidi. Sellist “konkurssi” ei peaks grammigi tõepähe võtma

koeraomanik
9 aastat tagasi

Hmmm, kui Haapsalus hääletas robot, siis huvitav oleks teada mis nimeline inimrobot seda kirvelugu üles haipis? Need mõlemad ju pika puuga ees….

selle peale
9 aastat tagasi
Reply to  koeraomanik

laik.

Ma ka ei saa aru sellest:)