Tööstuse tänaval Haapsalus põlevad uued leedlambid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Tööstuse tänav ja endise leivatehase bussipeatus on Haapsalus esimesed, kus põlevad läinud nädalast uued ja säästlikumad leedlambid.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on esimesed lambid saabunud Haapsallu proovipartiina. „Minu meelest on valgustite valik õnnestunud – valgustihedus on ühtlane ja valgustatud on täpselt see ala, mida oleme tahtnud,” kiitis Vikman Lätis Haapsalu tarbeks toodetud leedlampe.

Lambid reageerivad kiiresti päevavalgusele – kui looduslikku valgust on rohkem, põlevad lambid vähem ja vastupidi. See hoiab kokku elektrienergiat. Igal valgustil on oma kontroller ja raadiosaatja. Juhtimine käib interneti kaudu.
Haapsalu linnavalitsuses projekti eest vastutav linnageodeet Peep Aedviir ütles, et valgustid hakkavad saabuma jupi kaupa ja järgmine partii peaks olema juba tellitud.

Haapsalu tänavavalgustuse renoveerimist alustati mullu novembris ja esimesena võeti ette nn Suure Trummi tagune piirkond Lehe, Männiku tee, Tüve, Lihula mnt.  Sealt edasi liigutakse Käbi ja Pargi tänavale ning Pargi põiku ja nii linna poole.

Tänavavalgustus uuendatakse kolmes etapis. Esimeses etapis saab uue valgustuse piirkond, kus on palju õhuliine ja kehvem valgustus. Kõigi kolme etapi hanke võitis üks pakkuja – Eltel Networks.

Peep Aedviir ütles, et vahepeal oli kahtlusi, kas toetusraha jagub kogu projekti elluviimiseks, ja seepärast jagati linna prioriteetide järgi kolme gruppi. Nüüd on selge, et riigilt saadakse lisaraha ja pisut panustab juurde ka Haapsalu linn. „Nii et terve linn tehakse ikka ära,” lubas ta.

Vikmani sõnul on tööd jõudnud plaanitust ette, sest ilm on olnud soodne ja firma viib kaablid maa alla ka lahtist kraavi kaevamata, horisontaalpuuriga. Selliselt on ka vähem pinnasekatet taastada.

Aedviiru sõnul on jõutud maa alla viia 6–8 km kaablit ja praegu tehakse jõudsalt edasi. „Kopad töötavad seni, kuni maa ära külmub,” ütles ta.

Koos kaabli viimisega maa-alla vahetatakse välja ka tänavavalgustite postid, järgmisena tehakse seda Lihula maanteel. Kus võimalik, pannakse uued postid püsti ja seejärel võetakse vanad maha, kuid mõnel pool, näiteks Männiku teel ja Tüve tänaval pole niipidi võimalik, sest õhuliinid hakkaksid uute postide paigaldamist segama.

Vikmani sõnul tulevad seniste asemele korralikud saledad postid. Ta lisas, et Tööstuse tänaval on postid kõrgemad, sest see on kõrvaline tänav, kus kõrgus ei sega. Linnas sees paigaldatakse madalamad postid.

Tänavavalgustuse uuendamine läheb maksma üle nelja miljoni euro ja seda rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus, kuhu laekus raha CO₂ kvoodimüügist Austriale. 2015. aasta oktoobriks vahetatakse välja 1895 valgustit ning paigaldatakse 54 km maakaablit ja 3,5 km õhukaablit. Oodatav energiasääst on 65–70 protsenti.

LED valgisti (2) arvo tarmula
Uued valgustid Tööstuse tänavas. Foto: Arvo Tarmula
LED valgisti (3) arvo tarmula
Leedvalgusti. Foto: Arvo Tarmula
LED valgisti (4) arvo tarmula
Leedvalgusti. Foto: Arvo Tarmula
LED valgisti (esko lauri)

Leedvalgusti sisemus. Foto: Esko Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mis esimesele,
9 aastat tagasi

“ Ilus – valgustus “ ! – tähenärimine on ikka väga tobe !
Kui midagi targemat kommida ei ole- poe põhku!

Mis Mis, istu, 2
9 aastat tagasi

Diood on elektroonikas kasutatav komponent, mille eesmärk on tagada vaid ühesuunaline elektrilaengute liikumine. Põhimõtteliselt lubab diood elektrivoolul liikuda ühes suunas, aga takistab selle liikumist teises suunas. Valgusdiood on diood, mis seda läbiva voolu toimel kiirgab valgust. LED (inglise keelest Light-Emitting Diode – valgust kiirgav diood). Ja WiFi ei ole ka internet!

Mis Mis
9 aastat tagasi

Mis asi on diood?

Kahe elektroodiga elektronlamp või vastav pooljuhtseadis

hmm
9 aastat tagasi
Mis
9 aastat tagasi

asi on “leedlamp” ja “leedvalgusti”?
Eesti keeles ikka “valgusdiood” ja inglise keeles “led”.