LÄÄNE ELU KÜSITLUS: Milline oli Läänemaa spordiaasta 2014?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Lääne Elu uuris kohalike spordiinimeste käest, mis jäi neile mullu Läänemaa spordist meelde ja mida nad ootavad aastalt 2015.

Janar Sõber, maadlustreener, Lihula gümnaasiumi direktor

Janar-SõberMul on terve Lihula valla noorte üle hea meel – nii jalgpallis kui ka maadluses. Meie lapsed on spordis Eestis esirinnas. Maadluses oli meeldejäävaim võib-olla see, et juba mitu aastat on Eesti noorte maadlejate raskemais kehakaaludes olnud läänlased kõige tugevamad nii Põhjamaade kui ka Eesti meistrivõistlustel.

Eriti hea meel on enda poiste üle. Treenime alles viiendat aastat ja meil on kokku 12 eestikate medalit, neist viis eelmisel aastal. See on kõige meeldejäävam. Läänemaa maadlus on üldse tõusuteel. Eriline oli ka see, et sain mullu olümpiakomitee spordimeisterlikkuse treeningugrupi treeneriks. See on mulle suur tunnustus, et mul on nii head poisid. See on ennekuulmatu, et

Lihula vald on olümpiakomiteega lepingulises suhtes. See näitab Lihula valla spordielu kvaliteeti.

2012–2014 olid tulemused väga head. Tean, et liiga kaua tipus olla ei saa, seega kardan veidi, et 2015 ei tule võib-olla nii tugev aasta. Aga väiksemate poiste peale mõeldes on ootused, sest 3.–6. klassis käivad ka väga vaprad poisid, kes teevad usinasti sporti. Pealekasvu asjus on lootus nende peal. Kindlasti loodan ka suurt koostööd kõigi spordiorganisatsioonide vahel.

Jaanus Getreu, jalgpallitreener

Jaanus_GetreuKui enda tegemistest rääkida, siis arvan, et meeldejääv oli Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi (LLJK) tütarlaste võistkonna 5. koht Eesti meistrivõistlustel ja Eesti koolispordiliidu meistritiitel. Sellest edust tähtsamgi on, et oleme stabiilselt kaardil ja meil on sellele vaatamata, et maalt inimesed ära lähevad, ikkagi lapsi, keda treenida. LLJK 20 aasta juubel jäi ka meelde.

Maakonnast jäi meelde, et Läänemaal tegutsetakse hästi paljudel aladel ja need leiavad kajastust ka meedias. Muidugi meeldis, et Läänemaa jalgpallivõistkond mängis Eesti 2. liigas. Kui Eestist rääkida, meeldib see, et alad nagu tõstmine on tõusnud meie riigis jälle maailmakaardile, et meie oma maakonna jalgpallur Rimo Hunt mängib välisklubis, et Eesti võrkpallurid on jõudmas Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile ja korvpall on sinna jõudnud. Need on asjad, mis teevad rõõmu.

2015. aastaks on minu kõige suurem ootus, et grupid, mida treenin, oleksid täis rõõmsaid ja särasilmseid lapsi. Sportlik tulemus on teisejärguline. Mulle endale on kõige olulisem, et suudaksin oma piirkonna lastele midagi pakkuda ja et nad tuleksid rõõmsalt trenni. Soovin, et kõik Läänemaa treenerid, kes lastega tegelevad, tunneksid sellest tänamatust tööst sedasama rõõmu.

Mati Seppi, lasketreener ja Haapsalu spordikooli direktor

Mati Seppi (1)Praegu tegeleme treenerite lisatoetustega. Kui muidu räägitakse, et spordiametnikud on bürokraadid, siis see süsteem on ikka tõeline bürokraatia.

Laskjad rahvusvahelistel tiitlivõistlustel eelmisel aastal ei osalenud, aga käisime täitsa palju oma sõprusklubide juures võistlemas. Tegevus seega käis. Kui aasta-kaks tagasi oli moment, kus häid kohti tuli vähem, siis eelmisel aastal hakkas neid jälle kõvasti tulema. See annab kindlustunde edaspidiseks.

Eks see elu käigi tõusude ja langustega, sest kui tulevad tugevad aastakäigud sportlasi, lämmatavad nad tahes-tahtmata natuke järgmisi aastakäike, sest neile jääb tähelepanu vähemaks. Ka finantsvõimalused on ju piiratud.

Ootan järgmisest aastast stabiilsust. Sport on asi, kus on vaja stabiilsust ja kindlustunnet. Siis tuleb ka tulemus. Mõelda nii, et „oi, pool aastat teen ja tulemust veel pole” on täitsa väär. Tavaliselt hakkavad tulemused avalduma alles kahe-kolme aasta pärast. Spordis sellist mürts-kärts-värki ei ole, et võtad kätte ja saad kolme kuuga „trollijuhiks”.

Ülle Lass, spordiliidu Läänela peasekretär

Ülle LassLäänemaale tuli 2014. aastal palju ilusaid medaleid. Mullu oli päris mitu vahvat uut üritust. Tõstan esile mais peetud Haapsalu maratoni. Teine uus asi, mille korraldamises ka ise kaasa lõin, oli elustiilimaraton augustis.

Läänela spordiliit on spordiklubide katusorganisatsioon ja tema vastutuses on maakonna meistrivõistluste korraldamine. Kindlasti tahaks tänavu teha võimalikult paljudel aladel maakonna meistrivõistlusi. Läänemaa läheb ka 10.–12. juulil Kuressaares peetavaile Eestimaa suvemängudele. Paneme välja alad, milles oleks võimalik seal edukalt võistelda. Kõige suurem võhm läheb sel aastal suvemängude peale, aga kindlasti teeme ka Läänemaal huvitavaid üritusi. Märtsi lõpuni jätkub liikumisprojekt „Mina liigun, liigu Sina ka!”.

Heikki Sool, lauatennisetreener

Heikki Sool (9)Lauatennises olid enda supertulemused nii veteranide maailmameistrivõistlustel kui ka Euroopa veteranide võistkondlikel meistrivõistlustel (Sool võitis MMi lohutusturniiri ja sai EMil pronksi – toim.).

Läänemaa lauatennises olid tähtsad Haapsalus korraldatud Põhja-Euroopa noorte meistrivõistlused ja rekordilise osavõtuga Albert Kanepi memoriaal. Järgmisel korral korraldame Kanepi memoriaali Haapsalu spordikeskuse U-hallis, kuhu saab üles panna 24–30 lauatenniselauda. Läänemaa spordielust üldisemalt rääkides vaatan, et meie naisvehklejad Kristina Kuusk ja Katrina Lehis olid tublid. See on treener Helen Nelis-Naukase aastatepikkuse töö tulemus.

Ajad muutuvad ja laste arv on poole jagu vähenenud sellega võrreldes, mis oli 20 aastat tagasi. Valikut on raskem teha, sest pole seda kellegi seast teha. Peale Kristiina Seitoni, Toomas Vestli ja Aaro Õismetsa ei paista lauatennises eredaid tähti.

Alanud aastast loodan, et vehkleja Nikolai Novosjolov saab oma vormi tagasi ja et Katrina Lehis edasi areneks. Endal on väike salasoov, et riik leiaks, et Kanepi memoriaal on rahastamist väärt ettevõtmine ja suurüritus, kus on koos suur hulk rahvast ja mis täidab linna majutuskohad. Loodame, et riik toetab, sest siis saab amortiseerunud inventari välja vahetada. Loodame ka, et Euroopa Liidu fondid avanevad ning saame oma kergejõustikumaneeži ja U-halli lõplikult valmis ehitada.

Helen Nelis-Naukas, vehklemistreener

Helen Nelis-Naukas (2)Minule olid kolm kõige tähtsamat tulemust Katrina Lehise juunioride maailmameistritiitel, Sten Priinitsa 8. koht maailmameistrivõistlustel ja Kristina Kuuse naiskondlik MMi hõbemedal. Need kolm tulemust on minu eelmise aasta tipptulemused.
Loodan, et Katrina Lehis trügib 2015. aastal täiskasvanute koondisse. Stenilt ja Kristinalt ootaks veel paremaid tulemusi. Alati saab ju veel kõrgemale edasi liikuda. Sten saab liikuda edasi medali poole ja Kristina võiks individuaalset tulemust teha. Ka Nelli Paju võiks lõpuks koondisse sisse trügida.

Nooremaist lastest loodan endiselt järjekindlaid ja usinaid lapsi, kes viitsivad trenni teha ning Steni, Kristina ja Katrina jälgedes käia.

Vello Kuhi, tennisetreener

Vello-Kuhi-vasakulKui tulemustest rääkida, siis kõige eredam oli vehklejate edu. See teeb rõõmu ja näitab, et tõsisel tööl on ka tulemused. Teiseks on Kaia Kanepi käekäik. Kaia tulemused tegid samuti rõõmu. Need on kaks asja, mis mulle kõige rohkem silma paistsid.

On hea, et Haapsalus on päris korralikul järjel spordibaasid. Lapsed saavad trenni teha ja ka täiskasvanuil on, kus sporti teha.

Treenerite tasustamisega hakatakse eeldatavalt ka neid märkama. Riigieelarves on nüüd treeneritele natuke raha mõeldud ja arvan, et kui see tänavu realiseerub, on sellest Läänemaa spordile kindlasti suur abi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments