Aasta kaitseliitlaseks nimetati esimest korda naine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna kuulutati kaitseministeeriumis aasta 2014 kaitseliitlase ja naiskodukaitsja nimed. Aasta kaitseliitlane on esmakordselt naine seersant Tiia Kiis KL Võrumaa malevast; aasta naiskodukaitsja Kaire Lõhmus NKK Järva ringkonnast.

"Muutunud julgeolekuolukorras on kaitseliitlaste ja naiskodukaitsjate roll Eesti sõjalises riigikaitses muutunud veel olulisemaks. KL ja NK on Eesti silmadeks ja kõrvadeks hübriidsõja ohtude avastamisel ning alalises valmisolekus kiirreageerimisjõud neile ohtudele vastu astumiseks," ütles kaitseminister Sven Mikser vabatahtlike riigikaitsjate tunnustamisel.

Kaitseministri sõnul pööravad kõik sõjalise riigikaitse arengukavad ja plaanid erilist tähelepanu KL relvastuse ja varustuse hankimisele ja taristu arendamisele. Kaitseliit saab sama moodsa relvastuse ja varustuse nagu Kaitsevägi, kinnitas Mikser.

Tiia kiis foto Kristjan Prii/KaitseliitAasta kaitseliitlane seersant Tiia Kiis (pildil) on Võrumaa maleva vabatahtlik noortejuht ja maleva spordipealik. Tiia on Kaitseliidus alates 2004. aastast, esialgu naiskodukaitsjana. Srs Tiia Kiis on määratud kompaniiveebli ametikohale, ta on läbinud KL Koolis erinevaid kursusi, sh Instruktorikursuse ja laskeinstruktori kursuse. 2013.a lõpetas Tiia KL Koolis rühmavanema kursuse, rühmavanema praktika sai reservõppekogunemisel Kevadtormil 2014 ning KL Kooli lõpuharjutusel Kotkalend 2014.

Tiia Kiis on Võrumaa maleva patrullvõistluse "Käve üle küngastõ" peakorraldaja ja idee autor. Tiia on osalenud võistlejana Erna Retkel, Utria Dessandil ja sellel aastal oli ka admiral Pitka luurevõistlusel võistkonna liige. Ühtegi suuremat õppust Võrumaa malevas ei möödu ilma Tiia aktiivse osaluseta. Mullu panustas Tiia vabatahtlikuna Kaitseliidu tegevusse 1455 tundi, mis teeb 182 täistööpäeva.

Kaire lõhmusAasta naiskodukaitsja Kaire Lõhmus (pildil) on olnud Naiskodukaitse liige juba rohkem kui 10 aastat, olles olnud nii jaoskonna kui ringkonna esinaine. Ta on panustanud lõputuid töötunde toitlustamisel, tegutseb formeerijana ning on hinnatud staabiassistent. Lisaks ei pea ta paljuks panustada. Kaitseliidu tegemistesse malevkonna vabatahtliku personalipealikuna.

Tema algatusel ja eestvedamisel on koostöös maavalitsusega juba aastaid valitud Järva maakonnas Aasta ema. Tema juhtimisel on ringkond maakonnas tõsiseltvõetav koostööpartner igas valdkonnas. Tema märkimisväärsel osalusel korraldatav matkamäng on üle maakonna tuntud ja oodatud sündmus, mis tutvustab ka Naiskodukaitse tegevust.

Kaitseliiduga on seotud kogu tema pere: tütar on naiskodukaitsja, poeg kaitseliitlane ning abikaasa üksikkompanii pealik.

Aasta kaitseliitlast ja naiskodukaitsjat valiti viiendat korda. Tänavu oli aasta kaitseliitlase nominente 15 vanuses 23-54, KL staažiga 3-23 aastat. Aasta naiskodukaitsja nominente oli samuti 15 vanuses 27-63, NKK staaiga 3-20 aastat.

Parimaid kaitseliitlasi ja naiskodukaitsjaid tervitasid kaitseminister Sven Mikser ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ning Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ja Naiskodukaitse esinaine Airi Tooming.

2014. aasta parim kaitseliitlane ja naiskodukaitsja said atraktiivse rändauhinna. Kaitseliidu ülema, kaitseministri ning kaitseväe juhataja hinnalised kingitused said kõik tiitlile esitatud nominendid.

Aasta naiskodukaitsjad

2010 Kristiina ABEL NKK Tartu ringkonnast
2011 Nele PERNITS NKK Rapla ringkonnast
2012 Lembe LAHTMAA NKK Sakala ringkonnast
2013 Anu SAUE NKK Lääne ringkonnast
2014 Kaire LÕHMUS NKK Järva ringkonnast

Aasta kaitseliitlased

2010 Madis MINTEL KL Lääne malevast
2011 Kaupo VARIK KL Pärnumaa malevast
2012 Kristjan BACHMAN KL Tartu malevast
2013 Meelis TINNO KL Alutaguse malevast
2014 Tiia KIIS KL Võrumaa malevast

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments