Uuemõisa apteek ühines apteekrite streigiga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

uuemõisa apteek arvo tarmulaUuemõisa apteek streigib. Foto: Arvo Tarmula

Tänase maal ja väikeasulates paiknevate väikeapteekide hoiatusstreigiga ühines Läänemaalt Nurme apteek, mille haruapteek Uuemõisas on täna neli tundi suletud.

Vahetult enne jõule tühistas riigikohus ajutised apteegi asutamispiirangud. Selle vastu protesteerivadki maa- ja väikeasulate ehk Eesti proviisoritele kuuluvad apteegid.

Nurme apteegi haruapteek Uuemõisas sulges uksed kella kümnest hommikul kella kaheni pärastlõunal.

Esimese paari tunni jooksul oli apteegi ukse taga käinud ja tühjalt tagasi läinud paarkümmend inimest. Keskpäeval leidis Lääne Elu apteegi ukse tagant mehe, kes vajas hädasti nohurohtu ja päris lähema apteegi järele.

Nurme apteegi proviisori Tiiu Vaha sõnul streigivad apteekrid, et kaitsta Eesti sõltumatute apteekrite au ja väärikust.

Vaha ütles, et loodab, et streiki märkab ka Eesti president.

“Eesti presidendil oleks aeg ärgata ja märgata, mis toimub. Eestimaa apteegid peaksid kuuluma Eesti proviisoritele, mitte suurtele apteegikettidele,” ütles Vaha.

Vaha on veendunud, et kui apteekrite senised sammud ei ole seda teinud, siis streik paneb üldsuse mõtlema.

“Proviisorite koja ja apteekrite liidu eestvõttel on kogutud üle 2000 allkirja apteekide omandipiirangu poolt, mis juhiks apteeginduse õigele rajale, st tervisepõhimõtete juurde,” ütles Vaha.

Vaha ütles, et streigiga tahavad apteekrid näidata seda, mis saab siis, kui riigikogus võetakse vastu menetluses olev eelnõu, mis jätab apteegituru täiesti vabaks ning sõna otseses mõttes kirjutab alla Eesti kapitalil põhinevate väikeettevõtete surmaotsusele.

Proviisoritele kuuluvaid apteeke on Eestis paarisaja ringis, neist veidi üle poole asub maal. Eesti Poviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas ütles, et apteeke, mis täna ei streigi, on üksikuid.

Alamaa-Aasa sõnul on maa- ja väikeasulate apteektrite hoiatusstreigi eesmärk kehtestada apteekide omandipiirang.

“Et välismaised suurfirmad ei saaks tulla meid omaenda kodukohtades tänavale viskama. Praegu on apteegiturg uute apteekide asutamiseks täiesti vaba, mis annab suurtele apteegikettidele võimaluse sõltumatud apteegid kiiresti turult välja tõrjuda, kuna nende finantsjõud on nõrgem,” sõnas Alamaa-Aas.

Läänemaa teine proviisoriapteek Ristil täna ei streigi. Proviisor Heli Pahvovski ei pea streikimist vahendina õigeks. "Ma ei saa kaugelt kohale tulnud rohuvajajaid ukse taha jätta. nemad ei ole milleski süüdi," ütles Pahovski.

Karin Alamaa-Aasa sõnul ongi neljatunnine streik kesktee apteekrieetika ja protesti vahel.

Tiiu Vaha sõnul tähendab streik vaatamist ettepoole.

“Täna on kahju, kui inimene läheb ukse tagant tagasi, aga mis saab maa-apteekidest pikemas perspektiivis,” arutles Tiiu Vaha.

    
    

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
elli
9 aastat tagasi

Noh aga nüüd jäi mõni euro saamata. see ju linna kalleim apteek.

#
9 aastat tagasi

Üle vabariigi streigivad suurima, oligarhile kuuluva keti apteegid. Millest neil puudu on? Kogu turg ei ole veel käes! See on kohutav jama, mis toimub! Nurme ise ei julge streikida. Sunnib siis selleks haruapteegi Uuemõisas! Hale!

Eesti Apteekide Ühendus ei nõustu sundvõõrandamise ja omandiõiguse piiramise ettepanekuga | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] ja omandiõiguse ning ettevõtlusvabaduse põhjendamatut piiramist, mida propageeritakse maa-apteekide kaitsmise egiidi all. Ühenduse hinnangul seaks sundvõõrandamine küsimärgi alla nii Eesti […]