Reformierakond soovib riigikeele õppimiseks luua veebikeskkonna ja kaotada tänavapildist kakskeelsuse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reformierakond näeb 2015. aasta valimisprogrammis ette, et riik toetab eesti keele õpet kõigile Eestis elavatele inimestele, kes seda veel ei valda, luues riigikeele õppimiseks veebikeskkonna ning peetakse vajalikuks kakskeelsete tänavasiltide täielikku kaotamist üle Eesti.

Sutropi sõnul on Reformierakonna prioriteediks aidata kaasa eesti keele väärtustamisele ja populariseerimisele nii kodu- kui ka välismaal. „Selleks toetame ja maksame kinni välismaal elavate Eesti kodanike eesti keele õppe ning toetame eesti keele õpetamist välisülikoolides. Lisaks loome tasuta veebikeskkonna ka teiste emakeeltega inimeste jaoks, kes soovivad õppida eesti keelt.“

„Ühtlasi me ei loobu meie riigi aluspõhimõttest, et õigusjõuga seadused on vaid eesti keeles. Seaduste tõlked saavad olla ainult mitteametlikud,“ ütles Urmas Sutrop. „Sarnaselt peaks meie tänavapilt olema ükskeelne, pidades silmas tänavasilte. Teeme kõik, et Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks oleksid meie maalt kadunud viimasedki okupatsiooniaja keelelised jäänukid. Korjame kokku ja anname muuseumisse seni veel avalikku ruumi risustavad üksikud tänavasildid, mis on kahes tähestikus.

„Väärtustamaks riigi- ja rahvussümbolite kasutamist igapäevaelus, toetame lipuväljakute rajamist kõigisse suurematesse asulatesse. Samuti soovime muuta lipuseadust ja kaotada põhjendamatud piirangud riigilipu heiskamisel,“ lausus Sutrop.

„Võtame eesmärgiks püstitada aastaks 2018 Tallinnasse Maarjamäele Ajaloomuuseumi naabrusse kommunismiohvrite mälestusmemoriaali, koostöös Tallinna linnaga mälestusmärk Jaan Poskale tema sünnipäevaks ja Viljandisse Vabadussõja mälestusmärk,“ lisas Sutrop.

Reformierakonna juhatus arutas kolmapäeval erakonna programmi eesti keelt, riiklikke sümboleid ja mälu puudutavat peatükki. Reformierakonna programm kinnitatakse sel laupäeval, 10. jaanuaril Tallinnas Saku Suurhallis toimuval erakonna Üldkogul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arno
9 aastat tagasi

Ja interneti brauseriks saab: prillid.ee (see eestikeelne ju) KINDLALT EDASI JA TAGASI

hm
9 aastat tagasi

õige,vahetame sildid,nimed-see on ju kõige tähtsam ja näitab meie isamaaarmastust.See,et rahvas näljast soome põgeneb, ja nüüdseks lähevad juba mitte ainult küprokimehed vaid ka kõrgelt haritud inimesed-see pole üldse oluline.Vot see on alles hoolivus oma kodumaast ja inimeseset.Tubli refform !

david clothes
9 aastat tagasi

Odav propaganda, ei tea kes see koik vorsti ka inimeste s22stuleiva peale toob…