Mart Helme: Erakonna edu mõõdupuu on kohad riigikogus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Helle-Moonika Helme ja tema abikaasa Mart Helme Suure-Lähtru mõisas. Foto: Arvo Tarmula

Helle-Moonika Helme (1)Helle-Moonika Helme. Foto: Arvo Tarmula

Pühapäeval erakonna volikogus kinnitatud valimisnimekirjas on Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esinumber Lääne-, Saare- ja Hiiumaal Suure-Lähtru mõisaproua Helle-Moonika Helme.

Helle-Moonika Helme, kes üleriigilises nimekirjas on 16. kohal, tunnistas, et oma Võrumaa päritolu tõttu kaalus ta ka Võrumaal kandideerimist. Otsus langes siiski Läänemaa kasuks: „Oleme lamedal Läänemaal 20 aastaga juba kodunenud,” nimetas ta põhjuse.

Küsimusele, milline on Helme sõnum läänlastele, vastas ta: „Oleme maailmavaateline erakond. Kui inimesed tahavad hääletada Konservatiivse Rahvaerakonna platvormi ja põhimõtete poolt, siis seda ma siia esindama tulingi.”
Helme tunnistas, et ringkonna esinumbriks tõusmisele aitas kaasa ka perekonnanimi. „Eks Helme nimi ole natuke ka tuntud,” märkis ta. Varem on Helle-Moonika Helme kohalike valimistel kandideerinud Tallinnas ja sai seal enda hinnangul päris korraliku häältesaagi.

Helme perekonna liikmed on esinumbrid kolmes ringkonnas – Mart Helme Pärnus ja Martin Helme Tallinnas Mustamäe ja Nõmme ringkonnas. Helle-Moonika Helme sõnul kandideeritakse kohtades, millega ise ka seotud ollakse. Mart Helme on Pärnust pärit ning Martin Helme elab Nõmmel.

Ringkonna nimekiri on Läänemaa poole kaldu

Lääne-, Saare- ja Hiiumaa ringkonna nimekirja kohta ütles Helle-Moonika Helme, et siin on palju toredaid kohalikke inimesi. „Meil pole võimalust oma nimekirja kokku panna europarlamendi ja riigikogu liikmetest, nagu teevad seda teised erakonnad. Nii saavad meie nimekirjas kandideerida ka natuke lihtsamad liikmed,” ütles ta.

EKRE nimekiri Läänemaal ja saartel on kõvasti Läänemaa poole kaldu – kaheksast kandidaadist kuus on praegugi Läänemaaga seotud, üks, Piret Kollo, on küll Kullamaalt pärit, kuid töötab praegu Tallinnas.

Läänemaaga puudub side vaid ringkonna nimekirjas kolmandal, endisel Hiiumaa muuseumi direktoril Urmas Selirannal. Saarlasi pole nimekirjas ühtegi.

Helle-Moonika Helme tunnistas, et kuigi EKRE on sündinud Rahvaliiduga ühinemisel ja Rahvaliidul oli Saaremaal tugev kants, vajus see laiali ja tugevat osakonda pole sinna üles ehitada veel suudetud.

Läänemaalt kandideerivad EKRE nimekirjas Martna vallavolikogu esimees Hardi Rehkalt, Piirsalu põllumajandusettevõtja Elvo Leppmaa, Lihula vallavolikogu liige ja kriminaalhooldusametnik Rein Merila, Hanila vallavolikogu liige ning Hanila ja Karuse koguduse vikaardiakon Meelis Malk ning Taebla ettevõtja Aivar Rohilaid.
Kõigil ringkonnanimekirja kandidaatidel on varasemast vallavolikokku kandideerimise kogemus, riigikokku on varem pürginud kolm – Elvo Leppmaa kahel korral Rahvaliidu nimekirjas, Rein Merila kahel korral Maarahva Erakonna ridades ja Meelis Malk ühel korral sotsiaaldemokraatide nimekirjas.

Elvo Leppmaa ütles, et on oma neljanda kohaga ringkonnanimekirjas rahul. „Minule pole koht oluline, inimene valib ikka nimekirja,” ütles ta.

Leppmaa sõnul on riigikogu valimistel tema silmis esikohal terve Eesti, mitte kitsalt Läänemaa teemad. „Ma ei suuda kannatada seda, mis Eesti Vabariigis toimub. Vaadatakse ainult, kuidas riik hakkama saab, aga kuidas inimesed hakkama saavad, ei vaata keegi,” ütles Leppmaa.

Riigikokku pääsedes lubab Leppmaa seista eelkõige Eesti põllumeeste huvide eest. Tema hinnangu kohaselt ei saa põllumehed oma töö eest praegu väärilist tasu, samuti puuduvad dotatsioonid, mida teistes riikides põllumeestele ellujäämiseks makstakse. „Teistpidi, raudtee-teemale annaks oma käe küll. Arvan, et raudtee taastamine tooks hulga inimesi Läänemaale tagasi,” lisas ta.

Leppmaa usub, et EKRE-l õnnestub valimiskünnis ületada ja saada riigikogus vähemalt kaheksa kohta. Ta lisas, et kindlustunnet on andnud juurde ka inimestega rääkimine. Kas keegi ka Läänemaalt ja saartelt isikumandaadi võiks saada, ei julge Leppmaa lubada: „Aga ega unistust saa keegi keelata.”

Läänemaa kandidaadid kinnitas EKRE Läänemaa regiooni juhatus novembris ja aluseks võeti kohalike omavalitsuste valimistel EKRE-le enim hääli toonud inimesed. Toona nimetatuist ei leia riigikogu valimisnimekirjas tuntud Tallinna–Haapsalu raudtee taastamise eest võitlejat Neeme Sihvi. „Ta loobus kandideerimast perekondlikel põhjustel,” ütles Helle-Moonika Helme.

Läänlasi kohtab EKRE nimekirjas ka mujal Eestis. Näiteks Endel-Haljand Susi on Võru-, Valga- ja Põlvamaal kuues (üldnimekirjas 35.). Helle-Moonika Helme sõnul oli Lõuna-Eestis kandideerimine Otepäält pärit Susi soov. „Keelitasime teda Läänemaale jääma, aga see oli tema tungiv soov.”

Konservatiivne Rahvaerakond läheb valimistele täisnimekirjaga ehk esitab 125 kandidaati. Üleriigilise nimekirja esinumber on partei esimees Mart Helme, teisel kohal tema poeg Martin Helme.

Mart Helme sõnul on erakonna edu mõõdupuu, kui riigikogus saadakse 6–8 kohta, ja selle nimel on mitu aastat tõsist tööd tehtud.

„Edu tagab meile asjaolu, et me oleme mitmes väga olulises küsimuses ainus erakond, kes asub rahva poolel, samal ajal kui kõik ülejäänud erakonnad on kas rahva arvamusega vastuolus või jätavad seisukoha võtmata," selgitas Mart Helme. "Nii olime ainsad, kes olid üheselt vastu kooseluseadusele, ainsad, kes olid kategooriliselt vastu Eesti–Vene piirileppele, ainsad, kes reservatsioonideta olid vastu Kreeka võlgade maksmisele, neid teemasid on teisigi. On ütlematagi selge, et me oleme ainus riigikoguväline erakond, kellel on võime murda seekord riigikogusse, et segada kartellierakondade mängu.”

EKRE kandidaadid Hiiu–Saare–Lääne valimisringkonnas

  1. Helle-Moonika Helme (üleriigilise nimekirja 16.)
  2. Hardi Rehkalt (36.)
  3. Urmas Selirand (46.)
  4. Elvo Leppmaa (58.)
  5. Rein Merila (74.)
  6. Meelis Malk (87.)
  7. Aivar Rohilaid (110.)
  8. Piret Kollo (107.)
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Helgi Mänd
9 aastat tagasi

Kui hoolid tõesti Hiiumaast ja hiidlastest ( mitte ainult nende häältest).
Tule ise kohale!

tikre
9 aastat tagasi

Jah riigikogu kohtade arv toob ehk mõned maa peale tagasi !

Lauri
9 aastat tagasi

Ekre on ainus erakond, keda valida. Muidugi juhul, kui hoolitakse Eesti arengust.