Hanila pelletikatlad logisevad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Arno Peksar

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul ei ole garantiiremondis midagi erilist. Foto: Arvo Tarmula.

Oktoobrist kasutuses olnud Hanila pelletiküttekatlad on vajanud juba mitmel korral garantiiremonti.

Üles ütles Kõmsi kooli katla kompressor, mis vahetati välja enne jõule. Väiksemaid probleeme on olnud ka teiste kateldega.

„See, et mingi jupp ütleb üles ja vahetatakse välja, on täiesti normaalne protsess,” lausus Hanila vallavanem Arno Peksar. Pikemaid pause pole kütmises Peksari sõnul sisse tulnud, kuid päevaseid auke on juhtunud. Et praegu on kateldel kaheaastane garantiiaeg, ei tähenda remont vallale lisaväljaminekuid. Peksar ütles, et katelde müüja on lahendanud senised probleemid kiiresti.

Hanila läks vedelküttelt üle pelletiküttele tänavu sügisel, sest pelletikatlas kasutatavad puidugraanulid on odavamad kui põlevkiviõli. Peksar ei osanud veel öelda, kui palju on vald mõne kuu jooksul kütuse pealt juba kokku hoidnud, kuid vedelkütus on puidugraanulist ligi 1,5 korda kallim.

Katelde vahetus läks vallale maksma ligi 100 000 eurot, selleks võttis vald kümneks aastaks pangalaenu. Peksari sõnul peaks pelletiküte olema vallale pangalaenust hoolimata odavam, kui vanaviisi vedelküttega jätkates.

„Paljud [omavalitsused] hakkasid nüüd tagantjärele mõtlema, et vedelküte läheb kallimaks. Kalkuleerisime seda juba kevadel. Teadsime, et 2015. aastal tulevad selles valdkonnas muudatused,” lausus Peksar, viidates asjaolule, et uuest aastat ei tohi enam kasutada odavamat erimärgistusega vedelkütust.

Esialgu oli volikogu kaalunud, kas loota katelde väljavahetamisel Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) võimalikule toetusele või teha seda ise laenurahaga.

„Et meil on viis katelt, tekkis kahtlus, kas saame kõigi katelde tarvis toetust,” selgitas Peksar, miks otsustati kõik katlad laenurahaga uuendada. „Mulle ei ole silma jäänud, et omavalitsustele oleks praegu vastav meede KIKis avanenud. See on olnud ainult eramajadele,” põhjendas Peksar otsust mitte jääda lootma toetusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vallakodanik+maalt+ja+hobusega
9 aastat tagasi

hja palju hanilased toasooja eest maksavad ka?

SDR
9 aastat tagasi

Tegelikult on vedelkütus täna pelletitest odavam.

Juhan
9 aastat tagasi

Kui pelletikatlad logisevad, siis tuleks nendest kateldest kiiresti lahti saama ja välja vahetama korralike pelletikatelde vastu, muidu jääte talvel külmadesse korteritesse.

olaf
9 aastat tagasi

Nii, et siis peavadki logisema. Pärast kahte aastat samuti.