Ehitusmaterjalitootjad: Baltimaade kõrghoonete arhitektuur liigub eri suunas

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

riia klaasmaja2

Töömehed paigaldamas klaasist fassaadi Baltimaade kõrgeimale hoonele, Riias asuvale Z-Towersile. Foto: Z-towers.com.

Baltimaades tegutsevate ehitusmaterjalide tootjate kinnitusel on Eesti kontorihoonete arhitektuur naabritega võrreldes läinud eri teed – kui Eesti ja Skandinaavia arhitektid kombineerivad klaasi pigem erinevate materjalidega, näiteks kivi, metalli ning puiduga, siis Läti ja Leedu kaasaegses arhitektuuris domineerivad fassaadid, mis on tehtud ainult klaasist.

Euroopa klaasitööstus on viimastel aastatel läbi teinud suure arengu. Uue trendina pööratakse fassaadiklaasi puhul aina rohkem tähelepanu selle funktsionaalsusele.

“Tänapäeva klaas peab vastama arhitektide nõuetele, kes eelistavad hoonetes kasutada aina enam neutraalset klaasi, samas otsivad kinnisvaraarendajad energiasäästlikke lahendusi. Koostöös teadlastega ongi meie ülesandeks anda klaasile lisaväärtus, muutes selle vastupidavaks päikesesoojusele, külmale, mürale ja vibratsioonile,” ütles USA klaasitootja Guardian Glassi Baltimaade turundusjuht Vaidas Petkevičius.

Arhitektid eelistavad üha enam kasutada kaasaegsete kontorihoonete fassaadides läbipaistvat neutraalset värvi klaasi, mis muudab maja õhulisemaks ning võimaldab paremini ära kasutada looduslikku valgust. Samas on suurte klaasfassaadidega hoonete igapäevakulud meie kliimas suhteliselt kõrged.

“Eestis, kus talved on pimedad ja külmad ning suved suhteliselt soojad ja päikeselised, on oluline valida klaasilahendused, mis aitavad kokku hoida hoone talviseid kütte- ning suviseid jahutuskulusid,” kommenteeris Petkevičius.

Uue suunana on moodsate hoonete arhitektuurilise lahenduse väljatöötamisse järjest enam hakatud kaasama kliimaspetsialiste, kelle ülesandeks on välja arvutada, kui palju päikesevalgust ja -soojust maja erinevatesse osadesse jõuab.

Need kalkulatsioonid võetakse aluseks hoone õhutus- ja soojussüsteemide arendamisel. “Kuigi kliimaspetsialistide eksperthinnangu abil võib hiljem hoone igapäevakulusid tunduvalt vähendada, näeme seda trendi pigem Skandinaavias ning kahjuks Baltimaades seda eriti ei praktiseerita,” kommenteeris alumiinium- ja klaaskonstruktsioone tootva ettevõtte KG Constructions kommertsdirektor Arnas Liseckas.

Baltimaades on hetkel ehitusjärgus mitu kontorihoonet ja korterelamut, mille põhimaterjaliks on klaas. Näiteks Riias on kohe valmimas Baltimaade kõrgeim hoone Z-Towers, millel on üle 35 000 ruutmeetri klaasist fassaade.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments