Sven Mikser: Investeerime lõpuks ometi inimestesse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sven Mikser. Foto: Urmas Lauri

Äsja avaldatud uuringu põhjal ei tule 41 protsenti Eesti tööinimestest oma palgaga välja või tuleb toime väga halvasti. Eesti kestmajäämiseks peab riiklike otsuste keskmes olema Eesti inimene ja tema toimetulek, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser (pildil).

Sven Mikser (10)Eesti senised majanduspoliitilised valikud on suuresti lähtunud parempoolsete seas levinud usust, et kõigepealt tuleb rikkaks saada, siis on võimalik hakata investeerima ka inimeste haridusse, tervisesse ja toimetulekusse. Päriselus see paraku pikalt ei tööta, sest ilma inimvarasse investeerimata ei tule ka majanduskasvu.

Alampalk 800 euroni

Olukord, kus paljud täiskohaga tööl käivad inimesed ei tule oma palgaga toime, peavad pere toitmiseks küsima riigilt või omavalitsustelt toetusi, ei ole aktsepteeritav. Järgmise nelja aasta jooksul on võimalik tõsta miinimumpalk 800 euroni, selleks tuleb alampalka igal aastal 20 protsendi võrra tõsta. Miinimumpalga tõusuga suureneb väiksema palgaga leibkondade ostujõud, see annab tõuke ka keskmise palga kasvuks ja vähendab suuri palgaerinevusi.

Et alampalga tõus oleks ettevõtjatele jõukohane, peab riik olema tööandjatele ja töövõtjatele aktiivseks partneriks ja sõlmima tööturu osapooltega tulupoliitilise kokkuleppe. Selles kokkuleppes võtab riik endale kohustuse toetada ettevõtjaid ettevõtluse arendamise programmide kaudu. Samuti peab riik panustama inimeste täiend- ja ümberõppesse.

Paremad oskused, parem palk

Sotsiaaldemokraadid kavatsevad suunata järgmise viie aasta jooksul läbi Töökassa töötajate täiendus- ja ümberõppesse 50 miljonit eurot. Eelkõige toetatakse sellega tasemeõppe õpingute lõpetamist, kutse omandamist, erialast täiendusõpet ja baasoskuste – näiteks infotehnoloogia-alaste ja sotsiaalsete oskuste – omandamist. Töötajate teadmiste ja oskuste tõstmine on kindlaim viis, kuidas suunata Eesti majandust tervikuna targema töö ja suurema lisandväärtuse poole.

Suurte ettevõtete kasumit tuleb maksustada

Majandust ergutaks ja suunaks selle "vereringesse" rohkem raha ettevõtte tulumaksu süsteemi muutmine. Kavandame jaotatava kasumi avansilist maksustamist, mis rakenduks alates ettevõtte kolmandast kasumlikust aastast ning juhul, kui omakapital ületab 30 000 eurot. Taolisel puhul maksustatakse ettevõtte iga-aastane kasum 7-protsendilise maksumääraga ning makstud tulumaks on hiljem mahaarvatav tasutavast maksust kasumi jaotamisel.

Uutele ettevõtetele ja väikeettevõtetele säiliks senine maksusüsteem. Avansiline maksustamine motiveerib rahvusvahelisi korporatsioone jaotama oma kasumit Eestis, kuna osa kasumi jaotamisel tekkivast maksukohustust on juba tasutud.

Üürikorter kättesaadavaks

Eluaseme kättesaadavuse probleem puudutab peamiselt madalapalgalisi spetsialiste, tööturule sisenevaid noori ja ka eakaid, kellele käib turult korteri ostmine või üürimine tihti üle jõu. Väikelinna ei saagi tekkida ettevõtlust, kui ettevõttel pole sinna eluasemeprobleemide tõttu võimalik töötajaid tuua.

Majanduslikult võimekamates piirkondades piisab sellest, et riik garanteerib ettevõtete pikaajalist laenu või annab maad pikaajalise hoonestusõiguse alusel kasutusse. Vähem võimekates omavalitsustes on vajalik ka riigipoolne rahaline tugi.

Eesti majanduse "käima tõmbamiseks" ei saa me end vaeseks kulutada, aga kindlasti ei too edu ka püüd end rikkaks säästa. Eesti peab investeerima targalt oma inimvarasse, siis paraneb ka inimeste elukvaliteet.

Sven Mikser, SDE esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vastus Vanale Koerale
9 aastat tagasi

Madalapalgaline spetsialistid on praegusel hetkel (minu teada) näiteks noorsootöötajad, raamatukogude ja rahvamajade töötajad, lastekogude töötajad.
Auh-auh 🙂

appi
9 aastat tagasi

suuremat populisti pole mina näinud.Tal on kohe selline anne ,räägib väga enesekindlalt niiiii lolli ja ebareaalset juttu.

savu
9 aastat tagasi

Vaadates saumikseri tegusid ei saa kuidagi öelda et ta investeerib inimestesse.Ning iga tema intervjuust aru saada ei ole võimalik.

Vana Koer
9 aastat tagasi

Eesti Vabariik andis Sven Mikserile Tartu Ülikoolis inglise keele ja kirjanduse alal hariduse. Kas Sven Mikser on omandatud haridust riigi heaks rakendanud? Kui JA, siis kuidas, kui EI, siis miks?

Vana Koer
9 aastat tagasi

Lugedes seda “kõnet”, imestan ja imestan: see mees pole ei Kuu pealt ega Marsilt, see mees on Lihhuteelt! !. mis “loom” on “madalapalgaline spetsialist” Kas see kes õppis filosoofiat kuid ei leidnud rakendust riigiametis ning peab nüüd pesumajas klienditeenindaja olema?; 2. eakamad “tööturule sisenevad” elagu oma kodus ning nooremad püsigu nende juures – koos on kergem hallata elamispinda. Kui töötmine vajab tööjõudu, rajab ta selle tootmise asurkonna järg. Piirkonnad on majanduslikult võimekad ka Võhmas, kaadrid on otsustavad. Kui kaader on rumal ja kõlbmatu, pole tal ka “tõmbekeskustes” muud kui vähetasuvat tööd teha. Vähem võimekad omavalitsused peavad ühinema seni kuni nad… Loe rohkem »