Collegium Musicale annab jõulukontserdi Haapsalus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

CM-Jõulukontsert-2014Kammerkoor Collegium Musicale paneb lõppevale aastale punkti laupäeval, 27. detsembril kell 18 Haapsalu Toomkirikus toimuva jõulukontserdiga. Tegemist on Johannesepäeva kontsert-aktusega, mille raames antakse üle ka koguduse teenetemärk.

Muusika, mis sellel kontserdil kõlab, paneb lisaks kirikule helisema ka kuulajate südamed. Kavas J.S.Bach, Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Pärt Uusberg jt. Dirigeerib Endrik Üksvärav.

“Kuigi päris mitmed meist on Läänemaalt pärit, sh mina ise, on kuidagi nii läinud, et tegemist on meie esimese kontserdiga Haapsalus,” rääkis dirigent Endrik Üksvärav. “Seda toredam on aga meie tõeliselt töökale ja säravale aastale just kodukandis punkt panna.” Üksvärava sõnul oli 2014. aasta koorile väga oluline. „Enam, kui kontsertide arv numbrites, rõõmustab mind koori stabiilselt kõrge kvaliteet. Sellise kooriga võib mägesid paigast liigutada!“ lisas Üksvärav.

Uue aasta esimene kontsert toimub Collegium Musicalel juba 1. jaanuaril kell 16 Tallinna Jaani kirikus Tallinna Bachi festivali raames. Kontserdil astub publiku ette ka armastatud solist Ain Anger.

Eesti üks tippkoore, kammerkoor Collegium Musicale, tegutseb 2010. aastast. Koori eesmärk on rikastada Eesti muusikamaastikku, pakkuda professionaalsel tasemel muusikaelamusi publikule nii Eestis kui väljaspool. Koori dirigent on Endrik Üksvärav ja abidirigent Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed.

2011 osales koor edukalt kolmel rahvusvahelisel konkursil – „Tallinn 2011“, „Seghizzi 2011“ ja Arezzos „Polifonico 2011“. Eesti Kooriühing tunnustas kammerkoori Collegium Musicale “Aasta koor 2011” tiitliga ja dirigent Endrik Üksvärav pälvis “Aasta noor dirigent 2011” tiitli.

Aasta 2012 oli koorile kontsertide ja esinemiste rohke, ainuüksi koostööst Eestis Kontserdiga toimus 10 kontserti. Ühtlasi valmis koori esikplaat „Peegel peeglis“, kus kõlab Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi looming. Eesti Kooriühing tunnustas koori CD-d tiitliga "Aasta kooriplaat 2012".

2013. aasta kaks väga olulist sündmust olid kindlasti Suurbritannia helilooja Roxanna Panufniku "Tallinna Missa" salvestamine plaadifirmaga Warner Classics ning Veljo Tormise kooritsükli "Unustatud rahvad" täispikkuses esiettekanne.

2014. aastal osales koor 9 festivalil Eestis, sh Mustonenfest, Tallinn Music Week, Nargen festival, Rahvusvaheline Orelifestival, Pühalepa muusikafestival jt. Pühalepa muusikafestivalil tuli ettekandele Erkki-Sven Tüüri „Missa brevis“ (Eesti esiettekanne) ja sama teose Jaapani esiettekanne tehti oktoobris toimunud kontsertuuril Jaapanisse. Sügisel ilmus ka koori 2CD V.Tormis „Unustatud rahvad“ (kontsertsalvestus).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments