Kaja Lotman: Matsalu moodustab koostöökogu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Matsalu soovib saada Euroopa kaitsealade liidu sertifikaati, mida pole seni ühelgi looduskaitsealal Eestis. Matsalu edendamiseks on kavas luua koostöökogu, kes hakkaks keskkonnaametile nõu andma, ütles keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman.

Kaja Lotman, Matsalu on ju niigi kõva kaubamärk. Mida kaitsealade liidu sertifikaat Matsalule annab?

Matsalu on kõva märk, aga maailma tuleb pidevalt uusi inimesi juurde ja selleks, et uued põlvkonnad meist teaksid, tuleb pidevalt tööd teha.

Esiteks suurendab sertifikaat Matsalu tuntust. Aga nagu igasuguste sellelaadsete protsesside puhul, on just nimelt protsess ise väga oluline. Et inimesed käiksid koos ja mõtleksid läbi: näiteks kui keegi arendab linnuturismi, aga teistele külastajaid ei jätku, tuleb aktsepteerida ka teiste soove, arendada perepuhkust, jahiturismi.

Oluline, et nad saaksid üksteisest aru ja et ainult nemad saavad üksteisele selgitada omi probleeme ja ühiselt koos mõeldes edasi liikuda. Sest kui tuleb inimesi, tõmbab see käima meie käsitöö, saab suveniire müüa. Tõmbab käima meie toitlustajad, majutajad. Kõik on ju kuhugi investeerinud, ootavad külastajaid.

Ühe majutuskoha pärast ei tule keegi Euroopast siia. Keegi peab kokku panema paketi ja külastajad siia tooma, tutvustama, reklaamima. Kogu süsteem on nagu üks püramiid. Aga püramiidi ei saa kokku, kui need esimesed kokku ei lepiks, läbi ei räägiks.

Sertifikaat annab meile ka võimaluse tutvustada Matsalut Euroopa kaitsealade liidu kodulehel. Sertifikaadiga saame end ka teabevoolu. Inimesed, kes on huvitatud loodusest, leiavad sealt järgmise koha, kuhu tulla. Loodetavasti tuleb külastajaid siis rohkem ja nad leiavad selle õige asja, mida on otsinud. On väga oluline, et me ei kutsuks siia vale sihtrühma.

Seetõttu ongi kohalike inimeste arutelud tähtsad, et me leiaks endale selle õige niši, kutsuks siia õige sihtrühma ja turundaks end õigeid kanaleid pidi õiges suunas.

Kes on Matsalu rahvuspargi asjahuvilised osapooled?

Neid on 40–45 ringis. Ma ei nimetaks neid mitte ainult Matsalu inimesteks, vaid Matsalu mõjupiirkonnaks. Meil on siin kenasti praegu kuus valda – Koonga ja Varbla Pärnumaalt ning Hanila, Lihula, Martna ja Ridala vald Läänemaalt.

Mõjupiirkonna moodustab seega Lääne-Eesti rannikuala: kiviaiad, kunagine meri, mererand. Kõik see koos lindude ja loomadega tuleks kokku panna paketti, mida me tutvustama hakkame. Üks väike Matsalu maailmakaardil ei ole ju midagi. Aga kui seal on natuke ka ümbrust, on kõik koos tugevamad.

Kõik osalised on asjast huvitatud. Eks igaüks taha ju vankrit oma poole vedada, aga kui kõik korraga tõmbavad, siis see ikka natuke liigub ka.

Koostöö võtab tegelikult väga palju energiat, aga hea meel on tõdeda, et ikkagi on tahet kokku tulla ja asja arutada.

Mis ajaks peab sertifikaaditaotlus esitatud olema?

Kava peaks jaanuaris valmis saama ja siis me saadame sertifikaaditaotluse Euroopa kaitsealade liidule. Loodame, et aasta alguses saame ka Matsalu kaitsekorralduskava kinnitatud ja kokku kutsuda Matsalu koostöökogu. Keerulisemate kaitsealade puhul on tähtis kaasata rohkem inimesi. Selleks on välja töötatud niisugune koostöövorm nagu koostöökogu.

Vilsandil on koostöökogu kenasti käivitunud. Kolm korda aastas on seal koosolekud olnud. Kõik, kes on asjast huvitatud, võtavad osa. Inimesed pakuvad välja teemad, mida nad tahaksid arutada. Tavaliselt näiteks metsategemine, ehitusvõimalused ja muu selline.

Järgmisest aastast on meil kavas käivitada Matsalu koostöökogu. Meil on siin väga palju huvirühmi ja aruteluteemasid, näiteks kultuuripärand, loodusharidus, ehitus, maahooldus. Metsaomanikud, harrastuskalastajad, kutselised kalapüüdjad, turismikorraldajad – igaühel neist on oma probleemid ja ootused.

Teemasid jätkub. Mida rohkem on inimesi kaasatud, seda rohkem on tegijaid ja seda väiksem on oht, et meid unustataks.

Milline on koostöökogu staatus?

Koostöökogu on keskkonnaameti nõuandev organ, mis tegutseb vabatahtlikkuse alusel. Praegu on meil menetlusse minemas uus kaitse-eeskiri, sel teemal tahavad paljud kaasa rääkida. Usun, et meil tuleb väga koosolekurikas aasta.

Euroopa kaitsealade liit

  • Euroopa kaitsealade liitu kuulub üle 400 looduskaitsega tegeleva asutuse 30 riigist.
  • Matsalu tahab sertifikaaditaotluse esitada tuleva aasta jaanuaris.
  • Sertifikaat võiks olla käes tuleva aasta septembris-oktoobris.

Fotod: Urmas Lauri

Kaja Lotman Kloostri silla avamine 102 Kloostri silla avamine 103 Kloostri silla avamine 132

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments