Loomaomanik süüdistab Ridala talli laimamises

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Kuu aja eest kerkis üles probleem Martna valla Väädi talu hobustega, kus loomakaitsjate teatel suri üks hobune nälga ja teised on samuti alatoidetud.

Samuti süüdistati loomade omanikku, et see oli läinud Soome ja loomad hooletusse jätnud. Loomade omanik Anita Linnik elas küll Soomes, kuid oli palunud naabrimehel loomi toita.

Ridala talli omaniku Marge Kurise sõnul palus pärast Linniku Soome minemist naabrimehel loomi toita nende talli tööline Riina Raba. Varem ei olnud hobustel ees olnud kaera ega muud, isegi kui Linnik oli veel kodus. Kui naabrimees hakkas hobuseid toitma, said loomad üle hulga aja ka heina.

Linnik on praegu Soomest tagasi kodutalus. Neljapäeval kohtus ta Lääne Elu ajakirjanikega. Ta näitas pilti hobusest, kes loomakaitsjate sõnul suri nälga. Pildi oli ta enda sõnul teinud vahetult enne Soome minekut ja siis oli loom toidetud, järgmisel päeval oli loom surnud. Linniku sõnul tabasid niigi seljast haiget ja geneetilise rikkega looma tiirud ehk kooljad, mis on hobuste tüüpiline sooltehaigus. Haiguse korral tuleb kiiresti tegutseda ja haige loomaga jalutada. Kindlasti ei tohi lasta hobusel püherdama hakata, sest siis võivad tal sooltekeerud tekkida ja loom võib neisse surra.

Linniku sõnul ei pannud naabrimees lihtsalt tiirude teket tähele, vaatas õhtul, et loomad on terved, ja hommikul ajas nüüd juba lõpnud loom toitu suust ja ninast välja ning loomaarst hukkas ta.
„Kui üks loom on kõhn ja teised on korras, kas on siis probleem selles, et loomad on näljas või on probleem ühes loomas?” küsis Linnik.

Kui Lääne Elu neljapäeva lõuna ajal talus hobuseid vaatamas käis, võttis omanik hobustelt soojatekid maha tõestuseks, et hobused ei ole näljas.

„Mitut ribi te näete? Mitte ühtegi,” ütles Linnik, võttis kaeraämbri ja viis tagumise kopli hobustele süüa.
Linnikul on kuus hobust jaotatud kahe kopli vahel. Ühes on 23aastane mära koos oma 8aastase intelligentse pojaga, nagu ütles Linnik. Kuna mära on nii vana, ei tohi ta rohkem poegida ja seetõttu ei tohi ka teiste isaste loomadega kokku puutuda. Need on samad kaks looma, kelle lubas 29. novembril ilmunud artiklis naabrimees endale võtta.

Linnik ütles, et ei luba talle mitte ühtegi enda looma, sest mehel puudub koppel ja tema loomad on harjunud vabas õhus olema. Peale selle on vanal loomal kopsud haiged ja teda ei tohigi tallis kinni hoida, sest see mõjub loomale halvasti. Varsti pidavat veterinaar hobust vaatama tulema ning hindama, kas loom tuleb magama panna või mitte.

Teises koplis elab neli 2–6aastast hobust.

Hobuse, kes Linnikul Ridala talli oli viidud, tõi ta sealt ära ühe oma tuttava juurde, sest ei usalda Ridala talli. Tema sõnul ongi Ridala tall süüdi, et teda loomade näljutamises süüdistatakse. Linnik ütles, et nad süüdistavad teda, sest on tema peale kadedad ning hobusepidajate maailmas olevatki palju kadedaid ja õelaid inimesi. Ridala talli omaniku Marge Kurise sõnul viis Linnik oma hobuse ära, väites, et müüs selle maha.

„Ma ei tea, kas see on tõsi,” ütles Kuris.

Kurise sõnul käisid nad 13. ja 23. novembril küll Väädi talus hobuseid ära viimas. Ühe hobuse müüs Linnik Ridala talli kliendile ja teise andis neile hoiule. Kurise sõnul ei olnud loomadel sel ajal, kui nemad seal käisid, hobustel kordagi heina ees.

Kuris ütles, et Linniku loomapidamine on aastatega alla käinud. Sel ajal kui Linnik elas veel kõrval asuvas Reisi talus, oli loomadega kõik hästi, neil oli peavari, ta andis hobustele kaera ja piimapulbrit. „Poputas hobuseid igat moodi,” ütles Kuris. Väädi tallu kolides läks tal loomapidamine käest ära. Linnik ütles, et läheb uue aasta saabudes tagasi Soome.

Fotod: Arvo Tarmula

Martna hobused (1) Martna hobused (2) Martna hobused (3) Martna hobused (4) Martna hobused (5)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anett
6 aastat tagasi

Paljusid kommentaare lugedes on arusaadav, et paljud laimavad ilma tõenditeta seega sellel kõigel on omad tagajärjed. Mis interneti kirjutatakse, see sinna ka jääb, soovitan kommenteerijatel hoolikalt läbi mõelda seda, mida nad kirjutada tahavad.

anon
8 aastat tagasi

Kriuks, kas sa oled ise olnud mitu aastat iga päev jälginud kuidas loomad süüa ja juua saavad? Milleks on vaja teiste nimesid siia panna? Inimesed, kes pole ise pidevalt juures oskavad kyll suure suuga r22kida..

kanada
9 aastat tagasi

Tere

Anita Linnikul on olnud varem & varasemalt probleeme loomapidamisega.

Kohutav on mõelda et inimesed usuvad seda ajalehe juttu ja Linniku sõnu.

Tere
8 aastat tagasi
Reply to  kanada

Ja kes oled sina, et tead öelda, kuidas on temal ennem miski olnud?

Kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  Tere

No ikka vägagi kohalik ja asjaga kursis.

käpik
9 aastat tagasi

Normaalne hobusepidaja ei käi Soomes tööl ja palu asjasse puutumatul “naabrimehel” hobustele kord päevas ja ilmselt ka tasuta töö tegemisena midagi ette visata. Neile tuleb ikka mõnes töötavas tallis koht leida ja hobused sinna viia. Omaniku selgitused on aga üsna kummalised…

Kodanik
9 aastat tagasi

” Pildi oli ta enda sõnul teinud vahetult enne Soome minekut ja siis oli loom toidetud, järgmisel päeval oli loom surnud.” No hallooo, üleöö saab normaalsest hobusest selline luukere???

...
9 aastat tagasi

Hobused on ju täiesti ilusa kerega ja sugugi mitte nälginud . Kenad ümmargused. Ja paraku tõesti nii hobuse-, koera-, või mis iganes muu loomapidajate maailmas on tohutu sõda ja laimamine tavaline nähtus.
Kõik arvavad, et nemad teavad kuidas kasvatada ja hoolitseda just kõige paremini.

Ants
9 aastat tagasi

Kaaskodanik XXX Palun ole vähemalt Jõuluajal viisakas, vii parem oostele kott kaeru või päts leiba