Ilmateenistus: Veel pole selge, kas jõulud tulevad valged või mitte

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-12-19 10.03.32Enne jõule võib talv Eestisse kohale jõuda, kuid kas lumesadu kogu Eestit katab, on ikka veel küsimärgi all. Jõululaupäevaks annavad aga ilmamudelid sootuks vastuolulisi ennustusi.

"Jõulud lähenevad ja esile kerkib taas küsimus: "Kas pühad tulevad seekord mustad või valged?". Sünopikuna tahaks anda sellele küsimusele kindla vastuse, kuid nii must-valge ilmaprognoosimine Eesti piirkonnas paraku ei ole," kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

"Õhuhiiglaste käitumismustri ettearvamises on alati omajagu peamurdmist ja ei ole teisiti seegi kord. Küll aga võib üsna kindlalt väita, et reede-laupäev olulist ilmamuutust endaga kaasa veel ei too. Sajuhood tulevad kas vihma või lörtsina, tuul pendeldab lõuna ja lääne vahel ning on sageli puhanguline ja kraadiklaasid mõõdavad õhus põhiliselt plusskraade," kirjutas sünoptik Meius.

Laupäeval (20. detsembril) liigub madalrõhkkond aeglaselt üle Soome põhjaosa ida suunas. Eesti jääb keerise lõunaserva, kus öösel lõõtsub tugev edelatuul, puhanguid on sisemaal 14, rannikul kuni 18 m/s, päeval tuul tasapisi nõrgeneb. Mõnes kohas sajab veidi vihma ja lörtsi. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+5°C, hommikul ja ka õhtul langeb kohati -1°C-ni.

Pühapäeval (21. detsembril) eemaldub madalrõhkkond Valge mere äärde, kuid selle kauge edelaserv ulatub veel Eestini. Öösel võib üksikutes kohtades veidi sadada. Puhub mõõdukas edela- ja läänetuul, alates saartest pöördub järk-järgult loodesse. Päeval on sajuhooge laialdasemalt ning tulevad need lörtsi ja lumena. Puhub võrdlemisi tugev loode- ja läänetuul. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..+2°C.

Esmaspäeva (22. detsembri) öösel liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari. Öö hakul on ilm veel lume- ja lörtsihoogudega, pärast keskööd on saju võimalus väiksem. Tuul nõrgeneb ja pöördub hommikuks läänekaarest lõunakaarde. Õhutemperatuur langeb mandri sisealadel -1..-6°C-ni, saartel ja läänerannikul jääb üle 0°C. Päevaks liigub Läänemere äärde uus osatsüklon. Tõenäoliselt liigub see üle Saaremaa ja Eesti lõunaserva kagusse. Toob tiheda saju eelkõige Lääne- ja Lõuna-Eestisse, sajab lörtsi ja vihma. Kesk- ja Põhja-Eestis on sadu nõrgem ja tuleb enamasti lumena. Tuul puhub ennelõunal enamasti kagust, pärastlõunal idast ja kirdest. Õhutemperatuur jääb -1..-4°C piiresse mandri sisealadel, üle 0°C tõuseb Lääne- ja Edela-Eestis, pole välistatud et ka Eesti lõunaservas.

Teisipäeval (23. detsembril) madalrõhkkond eemaldub ja päeval jõuab juba uus Läänemerele. Siin-seal sajab lörtsi, tihedam on sadu öö hakul ja taas õhtupoolikul. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..+3°C. Kui loodevoolus saabuv külmem õhumass laialdasema ala Eestist hõlmab ja taevas paariks tunniks selgineb, siis langeb õhutemperatuur kohati ka alla -5°C.

Jõulupühade (24.-25. detsembri) ajal on ilm muutlik.

Kolmapäeval (24. detsembril) liigub Skandinaaviast Läänemere suunas uus madalrõhkkond. Kuid ikka on tsükloni trajektoori arvutused väga vastuolulised. Kiiresti üle Soome või Eesti liikuva keerise korral tuleb meie Jõululaupäev tiheda vesise saju ja väga tugeva läänekaare tuulega ning õhutemperatuur tõuseb kas üle 0°C või 0°C ümbrusse. Sel juhul neljapäeval (25. detsembril) ilm rahuneb ja muutub külmemaks ja talvisemaks. Kui aga õhuvool üürikeseks aeglustub, siis võib kolmapäevaks (24. detsembril) kõrgrõhuhari tugevneda ning hoida ilma kargema ja rahulikumana ning termomeetrinäidud jäävad siis miinuspoolele. Kuid järgnev Jõulu Esimene püha (25. detsembril) on sel juhul tugeva tuule, saju ja tõusva õhutemperatuuriga.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments