KÜSK panustasb Läänemaa õpiraskustes noorte aitamisse 20 000 euroga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Järgmisel aastal rahastab Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) 20 000 euroga sotsiaalse innovatsiooni konkursi võitnud algatust, mis töötab välja tugiperede süsteemi Läänemaa õpiraskustes noortele.

Sotsiaalse innovatsiooni konkursi võitnud MTÜ-d Hoovõtukeskus nõustab tugiperede süsteemi väljatöötamisel Heateo SA, mis korraldas innovatsioonikonkurssi koos KÜSK-iga, teatas KÜSK BNS-ile. Hoovõtukeskuse algatus tegeleb aina kasvava põhikoolinoorte koolist väljalangemisega. Vabaühenduse eesmärk on koolikohustuse mittetäitmise probleemi ennetamiseks luua uuenduslik tugiperede süsteem. Hoovõtukeskuse projektijuhi Tiina Alasoo sõnul teebki lahenduse uuenduslikuks tugiperede süsteemi rakendamine. “Sellise lähenemise teel saab iga programmi valitud noor toetuda kolmele tugiisikule, kel kõigil on oma roll ning erinev ja teineteist täiendav taust. Varem ei ole Eestis sellisel moel tugiteenust pakutud,” märkis Alasoo.

Teenuse pakkumisega alustatakse Läänemaal ning loodetakse laieneda üle-eestiliseks. Hoovõtukeskus teeb tihedat koostööd Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžiga, Rajaleidjaga, Läänemaa omavalitsustega ja mitmete vabaühendustega.

KÜSK-i juhtaja Agu Laiuse sõnul tõusis Hoovõtukeskuse projekt teiste seast esile seepärast, et soovib uudsel moel hakata tegelema koolist väljalangevuse probleemi ennetamisega ning ideel on rakenduspotentsiaali nii Eestis kui ka raja taga. Laiuse sõnul on Eesti vabaühendusi vaja innustada kasutama uusi, leidlikke lahendusi ja toetada nende innovatsioonivõimekust. KÜSK püüab tulevikus selleks ka toetusmeetmeid kavandada.

“Soovisime konkursi korraldamisega anda selge signaali ühiskonnale, et toetame uuenduslike lahenduste kasvu kriitilistele ühiskondlikele probleemidele,” lisas Heateo tegevjuht Maris Ojamuru. “Kui varasemalt oleme kõnetanud peamiselt vabakonda, siis seekord ja lähitulevikus püüame otsinguga jõuda ka teiste ühiskonna osapoolteni – teadusasutused, ärisektor, avalik sektor. Kompleksseid ühiskondlikke probleeme suudame efektiivselt lahendada vaid koosmõju tulemusel.”

KÜSK ning Heateo SA korraldasid sotsiaalse innovatsiooni konkurssi tänavu esimest korda. Konkursile laekus 25 ideed, millest enamik keskendus sotsiaalprobleemidele, kuid lisaks otsiti konkursitöödes lahendusi ka ruumiplaneerimise, huvihariduse ja noorsootöö valdkonna küsimustele.

KÜSK on siseministri valitsemisalasse kuuluv organisatsioon, mille eesmärgiks on toetada vabaühenduste arengut ja tugevdada kodanikuühiskonda. Aastate jooksul on erinevate konkursside ja taotlusvoorude raames arendatud sadade vabaühenduste võimekust ning toetatud kodanikualgatuslikke ettevõtmisi üle Eesti.

2003. aastal loodud Heateo SA käivitab ja kasvatab ühiskondliku mõjuga algatusi ning edendab sotsiaalse innovatsiooni ja strateegilise filantroopia valdkondi Eestis. Heateo SA on tugevdanud mitmeid ettevõtmisi, teiste hulgas SOS Lasteküla, Uuskasutuskeskus, Noored Kooli ja Kiusamisvaba Kool.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments