Urmas Sukles: Loomadest, loomasõpradest ja poliitikutest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mõni aeg tagasi külastasid Haapsalu linnavalitsust kaks naisterahvast, loomasõber Eliis Salm ja IRL poliitik Merle Mäesalu ning edastasid meile sõnumi, et vahendeid valimata püütakse saavutada Haapsalu Loomade Varjupaiga sulgemine, kirjutab Haapsalu linnapea Urmas Sukles (pildil).

Urmas SuklesSellest ajast on elu edasi läinud ja nii mõndagi huvitavat on juhtunud. Loomaarstide aukohtusse on kaevatud varjupaigaga tegelev loomaarst, käivitatud kampaania,et Haapsalu linn saaks kõige loomvaenulikumaks linnaks, rääkimata artiklitest Lääne Elus ja postitustest Facebookis.

Ma ei väida,et Haapsalus asuva varjupaigaga probleeme pole olnud. Haapsalu linnavalitsus, varjupaiga pidajad ja ka rohked abilised on teinud palju sealse olukorra parandamiseks ning kuigi praegu ei ole seal kõik veel idaalne, on varjupaik rahuldavalt toimiv koht, kus Haapsalu ja lähivaldade hulkuvad ja kaotsi läinud loomad leiavad oma ajutise elupaiga. Seda minu väidet kinnitavad ka spetsialistid.

Eesti Loomaarstide Ühingu Aukohtu eetikakomisjoni otsuses, mis saadeti Eliis Salmile, kui ta kaebas loomaarsti ja varjupaiga aukohtusse, on otsesõnu kirjas, et kaebuses väidetud halb olukord Haapsalu varjupaigas ja loomaarst Kaja Lillemetsa ebaeetiline käitumine ei leidnud kinnitust.

Veterinaar ja Toiduameti loomakaitse büroo juhataja Tarmo Serva ütles Päeva Villa 8. detsembri koosolekul, et Haapsalu varjupaik on võrreldes teiste Eesti varjupaikadega enam-vähem samal tasemel ja ka tema ei näinud varjupaigas käies preili Salmi poolt üles tõstatatud probleeme.


IRL poolt enne valimisi 2015. aasta riigielarvest tehtud eraldus Läänemaale uue varjupaiga rajamiseks Läänemaale tekitab rida küsimusi. Haapsallu veel üks loomade varjupaik rajada on minu arvates väga keeruline, sest linnas pole sobivat maad. Varjupaigale on vajalik suhteliselt suur maaala koos infrastruktuuriga ja piisav kaugus elamurajoonist (enam kui 300 meetrit ). Seda põhjusel, et kui loomakaitsjad on koertel munad maha võtnud, siis nendel koertel on tava suurest õnnest haukuda!
 Lisaks eraldatud 10 000 euro eest korralikku ja toimivat varjupaika ei ole võimalik ehitada. Korralik varjupaik maksab kordades rohkem. Aga see selleks. Kui partei otsustab, siis partei ka teeb. Jõudu neile.

Soovitan pöörduda IRL-il ja nende soosingus loomakaitsjatel valdade poole, sest seal peaks selliseid elamutest kaugeid ja tehnoinfraga maid olema küll.

Haapsalu linn majandab mõistlikkuse piires ning täidab seadusi ja volikogu määrusi. Kui tänasele Loomade Varjupaigale tekib kunagi linna lähedale konkureeriv varjupaik ning pakub loomahoiu ja loomapüügi teenust, siis kindlasti me arvestame sellega. Täna kahjuks on loomapüügi-loomahoiu teenuse pakkujad kaugel ning Haapsalu elanikele on mugavam ja odavam oma kadunud lemmikloom kodu lähedalt kätte saada.

Urmas Sukles, Haapsalu linnapea

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
75 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gilceia Campos Ezequiel
8 aastat tagasi

Tere kõigile,  Ma olen Gilceia Campos Ezequiel Brasiilia, ma kiiresti tahan kasutada seda keskmise lõikumiseks tunnistust sellest, kuidas Jumal juhatas mu Legit ja reaalne laenu laenuandja, kes mu elu muutnud muru ka armu alates on vaesed rikas naine, kes saab nüüd kiidelda terve ja jõukas elu ilma stress või rahalised raskused. Pärast seda mitu kuud püüdnud saada laenu Internetis ja on scammed summa 4100 $ i sai nii meeleheitel saada laenu legit laenu andja online, kes ei lisa minu valud, siis ma otsustasin ühendust sõber kes hiljuti sai laenu online, arutleti küsimuse ja Meie järeldusele ta rääkis mulle naine nimega… Loe rohkem »

Ettepanek
9 aastat tagasi

Teen ettepaneku Jõulurahuks. Aitab sel aastal selle Suklese tümitamisest, sest see on tühi töö. Suklesele erinevalt Kailaiust midagi selgeks teha on mõtetu, vana raiub ikka oma, nii et laastud lendavad. Lõpetaks siis ja ilusat Jõuluaega kõikidele tarkadele, õpetajatele ja lihtsalt headele inimestele!

Andres-Indrek
9 aastat tagasi

Kõikide Pihkpeksupealinna meessoost isikute kaasa arvatud koerad,kassid ja mendid-kohustuslik munade mahavõtmine toimub Käsu Taavi kirikuhoones asuvas Naiste Turvakodus Jõululauba õhtal…

Linnakodanikule
9 aastat tagasi

Kole lugu küll, aga sinusugusel linnakodanikul pole tõepoolest peast mingit kasu- sellegipoolest nii julm ma ei ole, et seda sel põhjusel maha raiuda soovitaksin. Tekitab lihtsalt imestust, kust ja miks tekivad mõnel inimesel sedavõrd vägivaldsed mõtted? Kas tõesti võib teie sõnavõtust järeldada, et teie suur eeskuju, Urmas Sukles, mõjutab teid sedavõrd negatiivselt? Hirmus. Härra linnapea, palun mõelge enda sõnavõttude ja seisukohtade väljendamisele- hetkel olete õhutanud vaenu (eriti inetu asja juures on veel see, et olete vaenu õhutanud heasoovlike heategijate suunas, kes ilma igasuguse omakasuta loomade eest võitlevad). Tuleb loota, et neil Teie imetlejatel niigi palju mõistust jätkuks, et tõsimeeli häid… Loe rohkem »

Madis
9 aastat tagasi

Sukles on järjekordselt end täis teinud. Selle asemel, et ühe lausega lubada – teeme korda (valimisteks), võitleb mees tuuleveskitega ega ole nõus puudusi tunnistama. Üleüldse ei meenu mulle ühtegi viga, mida Sukles kogu oma pika valitsemisaja jooksul oleks tunnistanud, alati on kõik teised süüdi. Aina naeruväärsemaks läheb see vennike.

Andres-Indrek
9 aastat tagasi

Ja Pihkupeksupealinnas on Jõulud…

Linnakodanik
9 aastat tagasi

Võtame linnavalitsusel munad maha, linnaelanikel pead ja saamegi rahu. Lolle loomakaitsjaid ikka leiab, kelle süül meie linn neid hulkuvaid koeri-kasse-kitsi täis on. Paneks need loomakaitsjad sundkorras seadusi õppima, saaks hulludest lahti igaveseks.Aamen!

Suklesele
9 aastat tagasi

Soovitan sinul võtta ühendust kunagise Nõmme linnaosa vanema ja hilisema EV välisministriga, oma parteikaaslasega ja küsida kuidas ta Nõmme linnaosas lahendas hulkuvate probleemi. Minu teada sai ta ka ühel aastal ” Looma sõbra” vms tiitli. Kui ametnik tahab, siis ta leiab lahenduse, aga kui ta on puuslik, siis teda ümber veenda on väga raske. Jõudu ja ilusaid lähenevaid jõule!

täiesti
9 aastat tagasi

haige seltskond,

...
9 aastat tagasi
Reply to  täiesti

Muidugi haige seltskond, kui doktor Sukles pani vale diagnoosi ja mida nüüd ei oska enam ise ravida…

Ivarile
9 aastat tagasi

Ivari, mul on sulle üks tõsine küsimus. Milleks seda kõike sulle vaja on? Kuni skandaali puhkemiseni on varjupaiga juhatajana esinenud üks teine inimene. Jääb mulje, et sind on viimastel kuudel, suure kriitika puhkemise aegu ette lükatud. Kuni väga suurt skandaali polnud, sobis talle küll ajakirjanduses esineda, nüüd enam millegi pärast mitte. Kas see ei peaks mitte olema mõtlemise koht?