Palivere kooli ümber varitseb kümmekond katmata keldriakna auku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Käik lastevanemate koosolekule sundis Palivere kooli ühe lapsevanema nädalaks haigevoodisse ja päris korras pole mehe tervis siiani.

Oli 4. november. Paliveres oli lastevanemate koosolek lõppenud ja inimesed asutasid ennast koju minema. 41aastane mees, kes koolimaja juurde kuigi tihti ei satu, ei osanud ohtu aimata ja kukkus koolimaja seina ääres oleva keldriakna auku. Umbes meetrisügavune auk oli katmata.

Kukkumisel saadud vigastuse tõttu pidi eraettevõtjast mees nädala tööst eemal olema. Detsembri alguses tehti talle operatsioon, kuid siiani pole ta kukkumisest päris taastunud.

Perepea kukkumine pani pere majanduslikult raskesse seisu, sest juhatuse liikmena talle haiguslehte ei anta ja töövõimetuna ei saanud eraettevõtja ka kokkulepitud kohustusi täita. Rääkimata rikutud riietest, ravikulust, magamatusest ja valudest tingitud moraalsest kahjust.

Kui ohvri abikaasa hakkas uurima, miks on auk katmata, sai ta teada, et katmata aknaaugud pole mingi üllatus. Need seisavad katmata juba kümmekond aastat, mil metallivargad luugid ära varastasid. Õpilased ja koolitöötajad teavad seda ja oskavad ohtu vältida.

„Need, kes satuvad kooli juurde harva ega tea ohtlikest aukudest, nagu minu kaasa, võivad sinna sisse kukkuda,” lisas ohvri abikaasa. Mõlemad soovisid jääda anonüümseks, kuid toimetusel on nimed teada

Palivere kooli direktori Tõnis Peikeli sõnul pole kümne aasta jooksul mitte keegi aknaaukudesse kukkunud. Tal oli raske mõista, kuidas üldse oli võimalik augu juurde sattuda.

„Enamasti käivad inimesed mööda asfalteeritud teed, mitte mööda seinaääri,” ütles Peikel. Ta lisas, et koolimaja kõnealusel küljel on tänav valgustatud ja inimesed peaksid natuke ka ise vaatama, mis neile teele ette jääb.

Pärast õnnetust on sellele aknaaugule uus metallvõre kinnitatud. Peikeli sõnul polnud see niisama lihtne, sest vaja oli leida lahendus, kuidas võre nii kinni keevitada, et seda ei saaks jälle ära viia.

„Kaetud on küll see auk, millesse minu kaasa kukkus, ja kaks selle kõrval asuvat, kuid ümber koolimaja kõndides leidsin veel üksteist samasugust katmata auku,” rääkis ohvri abikaasa, kes käis hiljaaegu oma silmaga vaatamas, kas pärast õnnetust on midagi muutunud.

„Minu meelest on tegemist kuritahtliku hooletusega. Kas tõesti peab igasse auku keegi kukkuma, enne kui need ohutuks muudetakse?” küsis naine. Ta lisas, et kui ei saa aknaaukudele uusi võresid paigaldada, võiks augud vähemalt ohutuslindiga piirata, mis pole nii kulukas kui uute metallvõrede paigaldamine.

Tõnis Peikel ei pidanud majataguste aknaaukude katmist vajalikuks, sest seal nagunii ei käida. „Ma loodan, et keegi ei hakka sinna ronima,” ütles ta.

Lääne-Nigula valla kommunaalnõunik Olev Peetris ütles kolmapäeval, et kuuleb novembris toimunud kukkumisest ja katmata aknaaukudest esimest korda. Ta ei mäletanud ka Taebla valla aegadest, et see teema oleks kõne all olnud.

„Idee poolest on sellised asjad kooli rida ja kui nad jänni jäävad, siis pöörduvad valla poole,” ütles Peetris.

Aknaauku kukkunud mehe abikaasa ütles, et pärast õnnetust pole koolist ega vallast keegi nendega ühendust võtnud. Peikeli sõnul on nad mehega küll kohtunud ja tervitanud, kuid kukkumise teemal pole nad kõnelnud.

Fotod: Arvo Tarmula

Palivere kool (1) Palivere kool (2)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
luulu
9 aastat tagasi

kus on tervise puudulikkus aili ära lolli mõla aja saa kaineks

luulu
9 aastat tagasi

Aili anna oma pangakonto number, saadan sulle lapiku raha

kj
9 aastat tagasi

Kui jääpurikas katuseäärelt inimestele pähe kukub, kas siis tuleb ka direktori herra õigustama, et “peaks ikka ise vaatama kus purikad on” ja “üldiselt ei kuku meil seal purikad inimestele pähe”. Süüdimatu.

jube
9 aastat tagasi

Kas varsti võime LE-st lugeda, et kadunuks jäänud väkelaps või vanur on leitud koolimaja aknaaugust?

Jüri
9 aastat tagasi

See kes sinna kukkus oli tõenäoliselt loll kes kartis oma naist ja hiilis minema.Tule taevas appi sellistele lollidele kes sellest pasundavad.Kui murrad luud siis keegi on kindlasti süüdi.Kas keegi ütleks kes see ohver oli? Olen ka ise Paliverest siis kommeteerin seda lollakat abikaasat.

abikaasa
9 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Selle koolimaja territooruimil mangivad lapsed pidevalt ja jalutavad emad oma pisikestega. See on avalik territoorium. kus ei tohi iialgi,mitte mingil pohjendusel-ettekaandel olla midagi ohtlikku. Kooli juhtkond ei loe ohtlikuks 11+3 katmata keldriakende auku. Taiesti jabur jutt.

abikaasa
9 aastat tagasi
Reply to  abikaasa

Jüri! Oskate selgitada, miks peaks avalikul territooriumil olema sama valvas nagu metsas liikudes. Kas te ise eeldate meetrisugavuste aukude vms. olemasolu kaubamaja juures, raamatukogu laheduses,kooli territooiumil. polikliinikusse minnes,lasteaia territooriumil….jms?

...
9 aastat tagasi
Reply to  abikaasa

halloo, see kes auku kukkus, ega ta esimest korda paliveres ja kooli ümber käi!

raivo
9 aastat tagasi

a.k aga kuidas edasbidi sinu uriin ja kaka sealt ära koristada

endine elanik
9 aastat tagasi

Ei saa aru miks peab kõndima mööda seina ääri.Minu teada käivad normaalsed inimesed mööda teed.Ega need aknaaugud keset teed pole.Ju oli kukkujal mingi hirm,et eijulgenud mööda teed minna.Pidi ennast seina ääres varjama.

'
9 aastat tagasi
Reply to  endine elanik

Kõnnitee oli autosid täis pargitud. Ja kahjuks autod varjasid sellegi vähese valguse, mis laternast paistis.

mis hirm
9 aastat tagasi
Reply to  endine elanik

tee oli ju lastevanemate autosid tais pargitud ja inimene lakski otse mooda majaaarset plaaditud teed

...
9 aastat tagasi
Reply to  mis hirm

maja küljepeal pole midagi plaaditud!

kohalik
9 aastat tagasi

Nendesse aukudesse on ka varem koolilapsed mänguhoos kukkunud. Keegi pole julgenud teemat tõstatada.

raivo
9 aastat tagasi

jaan ja vello ei jaksant enam tassida ja viskasid vaese A sinna auku

???
9 aastat tagasi

Ei ole siin valla ega kooli esindaja, kuid esmapilgul on need aknaaugud nagu auknaaugud ikka ja sinna sisse kukkumiseks peab annet olema. Pilt tehtud võibolla ka lambisest kohast, aga kui sealt teed ega midagi mööda ei lähe, siis kui just maja seinaäärde sirtsutama ei hakka, pole sinna ju väga asja.
Kukkujale kiiret paranemist!