Karilaid loomakaitsjaile: volikogu ei välista mitte kellegagi koostööd

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Jaanus Karilaid Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula.

Kui esialgu kutsus Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid volikogu istungile Haapsalu loomade varjupaiga halva seisukorra asjus sõna võtnud vabatahtliku loomakaitsja Eliis Salmi, siis nüüd on kutse esitatud hoopis Eesti loomakaitse seltsi (ELS) tegevjuhile Henry Vürstile.

Karilaiu sõnul läks kutse Salmile eksituse tõttu. Kavas oli kutsuda loomakaitse seltsi esindaja, aga Salm ei ole seltsiga seotud.

Praegu pole teada, kas seltsi tegevjuht tuleb ise reedel volikokku või saadab ettepanekud Haapsalu varjupaiga seisukorra parandamiseks kirja teel.

„Volikogu ei välista koostööd kellegagi. Tahaksime vahepeal tekkinud kirgede tormi maandada ja minna rahulikku töörütmi,“ lausus Karilaid. Tema sõnul on võimalik, et lepitakse kokku ühine koostööraamistik. Karilaid oli seisukohal, et ELSil on head eesmärgid.

Loomade varjupaigaga seoses on ELS seadnud Haapsalu linnavalitsuse üles aasta loomavaenuliku teo kandidaadina.

Karilaid leidis, et Eliis Salm, kes Haapsalu varjupaiga teema üles tõstis, on olnud väga emotsionaalne.

„Vaatasin teisi nominente – need olid ikka väga jõhkrad juhtumid,“ ütles Karilaid. Ühe loomavaenuliku teo kandidaat on juhtum Harjumaalt, kus peremees lõi oma koera kirvega. Teine kandidaat on kümne koera pidamine Tallinnas Õle tänaval, kus koerad elasid väga ebasanitaarsetes tingimustes.

Karilaid toonitas, et kodutute kasside-koerte varjupaiga probleem ei puuduta ainult Haapsalut. Koostööd tuleb teha kõigil omavalitsustel. Järgmisel aastal IRLi katuseraha abil loodava varjupaiga asjus jäi Karilaid ootavale seisukohale.

„Tuleks rahulikult maha istuda ja mõelda, kuidas seda raha kõige otstarbekamalt kasutada. Ei ole mõtet ühte linnakesse mitut varjupaika teha. Hea, et raha eraldati, aga nüüd peame vaatama, et saaksime selle eest ka parema teenuse,“ lausus ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
9 aastat tagasi

Käisin spetsiaalselt varjupaika kaemas. Pole seal häda midagi. Paljud kodused loomad elavad veelgi hullemates tingimustes. Kui kõik seadustest tulenevad min. nõuded on täidetud, siis asi korras. Mina küll maksumaksjana ei tahaks, et seal peaks olema loomade hotell, kus kassidel-koertel mune silitataks.

ka kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ei pea palju nuputama, kes eelneva sõnavõtu taga on- see munade teema näib hr. Suklesele palju elevust pakkuvat. Pealegi see ei ole mingi näitaja kui praegusel hetkel varjupaigas olukord enamvähem rahuldav näib- keegi polegi väitnud, et varjupaigapidajad rumalad on- ilmselgelt üritatakse praegust tähelepanu arvestades mõnda aega ettevaatlikumalt oma sahkermahkerit ajada. Pigem soovitaks varjupaigapidajatel mõelda, kui kaua nad viitsivad seadusi järgida- hiljem võib kukkumine veelgi valusam olla.

777
9 aastat tagasi
Reply to  ka kodanik

Arvamus on alati oletus, millel puudub tõepõhi. Äkki see kodanik polegi see kodanik. Aga ennetamise mõttes küll ta ära kulub.

Suklesele
9 aastat tagasi

Sa tõrjud uue loomade varjupaiga tekitamise võimaluse linna piiridesse sellega, et loomade varjupaiga kaugus elamurajoonist peab olema rohkem kui 300 meetrit. Küsimus – kas Paralepa varjupaiga kaugus elumajadest vastab sellele nõudele? Arvan, et ei vasta, siis millist lahendust sa pakud? Kas jääbki nii, et uued tulijad siia tulla ei saagi? Linnal on üldplaneering, mis sinu valitsemisajal on saanud viimase heakskiidu, siis palun anna teada, kuhu seal oli planeeritud maa-ala loomade varjupaigaks? Ootaks vastuseid.

Kaija
9 aastat tagasi
Reply to  Suklesele

Väga õiged küsimused 🙂 Ootaks ka vastust

!!!!!!!!
9 aastat tagasi

Ega temast head poliitikut saa- ta ei oska lubada.

+++++
9 aastat tagasi
Reply to  !!!!!!!!

Sukles ei oska lubada, sest sageli ei tea ta millest jutt, kuna ei viitsi eriti teemasse süüvida. On keegi käinud tema vastuvõtul? Kunagi käisin ja pettusin. Kui mina rääkisin, siis tema näppis oma telefoni, aeg-ajalt kõneles sellega ja lõpetuseks küsis – kas kõik? Kui jäin selle küsimuse peale suu ammuli vaatama, siis tõusis vana püsti ja tormas uksest välja, järele hõigates – mul on kiire… Vaat nii.

777
9 aastat tagasi
Reply to  +++++

Järgmine kord kui tema jutule lähed võta välivoodi kaasa ning ütle”vanale”, et vastupidiselt talle on sul aega maa ja ilm.

+++++
9 aastat tagasi
Reply to  777

Ega ei lähe küll. Vahepeal hakkas Sukles linnakodanikke vanas raekojas vastu võtma. Kas keegi teab, kui palju seal teda vaatamas käis?

katrin
9 aastat tagasi

Urmas treib juba ennast imetlevat ja sõnumitoojaid kritiseerivat vastulauset. Oodake veidi. Tegelt on kõik ju jube hästi.

!!!!!!!
9 aastat tagasi

Sellepärast ma valingi Urmase riigikokku (kui ta ümber pole vahepeal mõelnud), et alluavate süstimine ükskord lõppeks.

`????
9 aastat tagasi

Kes või mis keelas Haapsalu LV-l seadusest tulenevatel tingimustel varjupaiga hanget korraldamist? Mugavus ja ükskõiksus, ütleksin mina, ja seesugust stiili on linnavalitsuses just viimase valitsemistsükli jooksul oma alluvatesse süstinud eelkõige linnapea ise. Äärmist korralagedust näitab seegi fakt, et dokumendihaldusega pole linnavalitsuses mingit korda, mida näitab, et lepingute üle puudub igasugune kontroll.

Eesti Loomakaitse Seltsi hääletus
9 aastat tagasi

Hr. Karilaid. Tegelikult on ikkagi paraku nii, et Haapsalu Linnavalitsus väärib konkursil nomineerimist. Teised kaks hääletusel osalevat loomavaenulikku tegu on küll samuti võikad, kuid ühekordsed üksikud juhtumid. Haapsalu loomade varjupaigas on pea 10 aastat loomade väärkohtlemine toimunud- see teeb siis sadu kui mitte tuhandeid piinarikkalt surnud (ravi seal asutuses ju kokkuhoiu mõttes ei rakendata) või hukatud loomi (ja kuna varjupaik pole kunagi aktiivselt loomadest infot avaldanud, tähendab see seda, et need hukatud loomad on ebaseaduslikult hukatud- keegi ei saanud iial nende olemasolust teada). Head inimesed, minge hääletama!

A.
9 aastat tagasi

Täpselt minu mõte! Just see, et teised nominendid on ühekordsed juhtumid aga varjupaigas on mitmed loomad kannatanud 🙁

Mnjah:)
9 aastat tagasi

Palun ELS esitada nimekiri kohalikest omavalitsustest, kus kõik on korras hulkuvate loomade püüdmisega ja hoidmisega. Olles teemas olnud ja kordades pädevam kui ELS tegelased kokku, võin väita, et tegemist on süsteemse probleemiga Eestis ning ühe omavalitsuse väljatoomine on rumalus ruudus mitte lahenduse leidmine. Alustage ikka põhjustest, millepärast tekkivad hulkuvad loomad. Need on vastutustundetud inimesed. Ei ole mina näinud ega kuulnud ühtegi ELS tegevust, kus tegeletakse ennetusega või pakutakse välja lahendusi. Võideledes tagajärgedega ei jõuta mitte kuhugi ning tehakse ainult endale nn odavat reklaami. Madal käitumine.

ELS konkurss
9 aastat tagasi

Alati jäävad hullud inimesed, kes loomi piinavad – nagu need teised konkursil olevad juhtumid. Aga kui üks omavalitsus ka sinna idiootide listi satub, siis on hull lugu.. Seda saab ometi ju parandada!

Kirgas
9 aastat tagasi

koostöö eeldab head tahet mõlemalt poolelt!