Eurostat: Eesti on elanike ostujõult EL viimase kuue seas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti oli mullu Euroopa Liidus elanike ostujõudu arvestava tarbimise tasemelt 23. riik, meist taha poole jäid viis riiki, selgub neljapäeval avaldatud Eurostati andmetest.

Kui Euroopa Liidu 28 liikmesriigi keskmiseks eratarbimise tasemeks arvestada 100 protsenti, siis Eesti elanike tarbimine jäi selles võrdluses 65 protsendi tasemele. Meiega võrdne tase on Lätil, kolm protsendipunkti madalam Ungaril, järgnesid Horvaatia, Rumeenia ja Bulgaaria.

Ülejäänud Kesk- ja Ida-Euroopa riigid on Eestist märksa kõrgema ostujõuga – Slovakkia ja Tšehhi 74 protsenti, Poola 75 protsenti, Sloveenia 76 protsenti, Leedu 78 protsenti.

Kõige kõrgem tarbimise tase on Luksemburgis, kus see ulatub 136 protsendini EL keskmisest, talle järgnevad Saksamaa 122 ja Austria 120 protsendiga.

Eesti ostujõud on viimase kolme aasta jooksul EL-i keskmisega võrreldes tõusnud: aastal 2011 oli see 59 protsenti ja 2012. aastal 63 protsenti EL keskmisest.

Eesti SKP ühe elaniku kohta on Eurostati andmetel 73 protsenti EL keskmisest. Siin jääb meist tahapoole kuus riiki – Bulgtaaria, Rumeenia, Horvaatia, Ungari, Läti, Poola, Leedu SKP tase ühe elaniku kohta oli möödunud aastal Eestiga võrdne.

Viimase kolme aastaga on ka see näitaja Eestil tõusnud: 68 protsendilt 2011. aastal 71 protsendini 2012. aastal.

Kõige kõrgem SKP tase elaniku kohta oli möödunud aastal Luksemburgis – 257 protsenti EL keskmisest, talle järgnesid Madalmaad 131 protsendi, Iirimaa 130 protsendi, Austria 128 protsendi ja Rootsi 127 protsendiga.

Eurotsooni keskmine eratarbimise tase oli 106 protsenti EL keskmisest ja SKP ühe elaniku kohta oli 107 protsenti EL-i keskmisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maris
9 aastat tagasi

veidi veel pingutada ja olemegi viie hulgas

rehvorm
9 aastat tagasi

valige reformi ikka edasi.;)

ansap
9 aastat tagasi

mulle meeldib sellises kriisis(brüsselis)elada

Jane
9 aastat tagasi

Seda ma arvasin juba hommikul, et oleme ostujõult EL tagant kuues.