Lauri Luik: Vähendame tööjõumakse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Majanduskasvust peab kasu saama iga inimene. Selleks oleme Reformierakonnas välja töötanud maksukava, millega vähendame tööjõumakse nii, et praegu keskmist palka teeniva inimese aastatulu oleks nelja aasta pärast 750 euro võrra suurem.

Pigem olgu maksud madalamad: siis saab inimene ise otsustada, mida oma teenitud rahaga peale hakata. Töötegemise maksustamisega peab piiri pidama, sest kõrged maksud pärsivad ettevõtlust ning viivad kokkuvõttes majanduskasvu vähenemise ja tööpuuduse suurenemiseni. Reformierakonna eesmärk on madalamad maksud ning seeläbi suurem heaolu.

Just majanduskasvu ergutamiseks on Reformierakond pidanud maksude alandamist üheks võtmeküsimuseks. 2000. aastal vabastati ettevõtete reinvesteeritud kasum tulumaksust – see pani aluse investeeringute sissevoolule ja lõi tuhandeid töökohti. Teine oluline samm on üksikisiku tulumaksu alandamine. Kümne aastaga on tulumaks tunduvalt alanenud, 26 protsendilt 2005. aastal 20 protsendini 2015. aastast.

Oleme välja töötanud uue tööjõumaksude alandamise kava, millele küsime 1. märtsil valijate mandaati. Kava kohaselt kahekordistame tulumaksuvaba miinimumi 300 euroni kuus, mis puudutab kõige enam väiksemat palka teenivaid inimesi.

Teiseks vähendame sotsiaalmaksu määra kaks protsenti, muutes sotsiaalmaksu maksmise ning selle maksuga seotud sotsiaalsed garantiid paindlikumaks. Sotsiaalmaksu määr hakkab alanema 2017. aastast ja on 2019. aastal 31 protsenti praeguse 33 protsendi asemel.

Soovime langetada töötuskindlustusmaksu vähemalt 1,95 protsendini. PKC Haapsalu tehase sulgemise otsus ja Keilasse üleviimine mõjutab paljude meie maakonna inimeste elu. Osal on võimalik jätkata tööd Harjumaal, kuid on ka neid, kes peavad leidma sootuks uue töö. Riigi ülesanne on tagada soodsad tingimused ettevõtluse arenguks kogu Eestis, misläbi tekiks juurde hästi tasustatud töökohti. Tööjõumaksude alandamisel on seejuures tähtis roll.

Meie kõigi huvides on, et Läänemaa ettevõtetel läheks hästi. Tööjõumaksude alandamise kava oleme loonud just seetõttu, et meie inimestel ja neile tööd pakkuvail ettevõtetel läheks elu paremaks.

Taavi Rõivas Haapsalus 056 Lauri Luik (4)

Lauri Luik, riigikogu liige, Reformierakond

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
9 aastat tagasi

Tõesti? No ei paista kuskilt seda. Olete olnud erinevates koalitsioonides kokku järjest 18 aastat ja nüüd siis taipate korraga, et oleks teatud fiskaalpoliitilist pilti muutma hakata – no siiras see küll ei tundu. Ettevõtjana võin öelda julgelt seda, et Eesti tööjõu maksud on ikka ulmelised ja see pärsib juba ammu majanduse arengut. (et maksta 1000 eurot inimesele kätte/pangaarvele pean ma riigile tasuma kokku suurusjärk 700 eurot – ära ei tohi unustada veel seda, et sellest 1000 eurost maksab eraisik riigile veel otse 200 eurot käibemaksu – bensiini ja alkoholi ostmisel ma aktsiisidest üldse ei räägigi – huu külmajudinad jooksevad üle… Loe rohkem »

muinasjutu vestja
9 aastat tagasi

Aga mis müntidest sai?

Tööandja
9 aastat tagasi

Miks ma nii pikalt siin kommenteerin ?
Aga sellepärast, et olen olnud aastaid RE valija. Lauri valija !

Asi sai alguse Jürkast.
Nõus , Jürkaga
//Ainuke paha asi, et pole kedagi asemele valida!//keda nüüd valida ? Kes annaks nõu ?

Tööandja-Antsule
9 aastat tagasi

Kõik Sinu jutus õige, aga tahaks jagada oma mõtet- kas Lauri ka aru saab mida ta kirjutab?!

//Oleme välja töötanud uue tööjõumaksude alandamise kava, millele küsime 1. märtsil valijate mandaati. Kava kohaselt kahekordistame tulumaksuvaba miinimumi 300 euroni kuus, mis puudutab kõige enam väiksemat palka teenivaid inimesi.//

NÜÜD?- erakond, kes on nii pikalt võimul olnud? Kurat! See on ju …!?
( Minu eelnev kommentaar “ Tööandja“ alt)

Ants
9 aastat tagasi

Aitäh Tööandjale, aga ma ei tahtnud enda närvirakkude kokkuhoiu mõttes ullikesi lubadusi rohkem kommenteerida, kuid RE -pole ma valinud ega vali ka, samas jah, hea küsimus, keda valida. Järgmised hakkavad homme ukselt uksele käima, ei tea, kas liiva ka jagavad, libe aeg tulekul ?
Kandidaatide hariduse ja harituse taset tuleb hakata nõudma kõikide lubaduste ja muu mula asemel, mida konkreetne isik on EV heaks teinud, palju panustanud isiklikult on mille üle mõelda enne märtsi

Ants
9 aastat tagasi

Kuule Lauri (R), ole hea poiss lõpeta see lubadusteruuporiga pasundamine, küll R lubab 5 aastaga rikkamaks, küll maksud väiksemaks, raha rahakotti juurde- …omale jah saavad RK lubajad lubada palju rohkem, kui vabatahtlikud, kes homme Türil meie Ilvese kiitust kuulama sõidavad üle vabariigi, nüüd lubad raudteed ka veel, tubli 😉 , mine jookse, tee sporti see kukub hästi välja, aga tee midagi praktilist ka, niisama olesklemisest riigikogulaste hulgas -saalis aitab juba. 51 inimest riigikogulasi on täiesti piisav. Selline parteiline kihistumine tuleb rahva hulgas maha hääletada, muidu ilmselt sellest ebavõrdsusest lahti ei saa, riiki põhjast välja ei tiri. Ma ei mõtle siin… Loe rohkem »

Gregorius
9 aastat tagasi

See surev Luik on nii hale kogu selles tragöödias! Kas ei saaks kuidagi luike ellimineerida! Süda läheb pahaks! Õudne hakkab.Palun!!!!!!!!

Loosungid
9 aastat tagasi

Enne valimisi tuleb loosungeid, nagu nõuka ajal NLKP kongressil.

protsent
9 aastat tagasi

Oma eelmise artiklis ütlesite,et tulumaksuvaba miiniumi tõstmisega võidab töötaja aastas 120 eurot!!! Praegu on mul ka see 10 eurot olemas ja sellelt läheb 2.10 tulumaksuks, nii võidab töötaja 2.10 x12 ja see on 25.20 aga miite 120 eurot. Telesaates ütlesite, et põhikoolis peaks protsendi arvestamine selgeks saama. Kuidas teiega on? Põhikooli matemaatikast on nii mõnigi matemaatika tehe jäänud puudulikuks.

Lubaja Lauri
9 aastat tagasi

Tundub, et Kailaid ja Luik on omavahel kokku leppinud, et teineteist ei kritiseeri. Igasuguseid pealinna tegelasi sõimab Karilaid nii et tatti lendab, seda kohalikku ullikest kiidab aga takka.

Lugeja
9 aastat tagasi

Lubaja usaldusväärsus on aluseks tema või mõttekaaslaste valimiseks. Ei ole just palju aega möödas rahastusskandaalist, kus ühe osalisena ka Hr. Lauri Luik sõna enda ja partei kaitseks võtma pidi. Viimasega väljendati üsna selgelt oma hoiakut, lugupidamist ja suhtumist valijatesse ehk kuidas hr. Luik patrei rahastamist seletas mõne kuldmündi müügiga. Viimane oli samm, millega inimene täielikult kustutas oma usaldusväärsuse ning väljendas oma poliitilise kultuuri, mõtte, moraali ja eetika taset ja väärtushinnanguid. Kas selliste väärtustega inimesel on koht olla valitu ja rahvaesindajaks? Siit jõuame tagasi kommnetaari algusesse… Maksude alandamisest, jah on tore ja õige suund. Samas kas 10 aasat jooksul alandatud 6%-st… Loe rohkem »