Loomakaitsjad süüdistavad hobuseomanikku loomade hooletusse jätmises

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

IMG_0190

Hobused karjamaal. Foto: Arvo Tarmula

Martna vallas Männiku külas asuva talu perenaineAnita Linnik elab praegu Soomes, aga tema koduloomad Eestis. Talu on tühi ja loomi käib vaatamas naabrimees. Loomakaitsjate sõnul oli talus kaheksa hobust, kellest paari päeva eest üks nälga suri. Loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuhi Liisi Moosaare sõnul on kõik loomad sügisest saadik nälga jäetud.

Kui Lääne Elu eile kohapeal käis, oli talu karjamaal kuus hobust. Koplis oli mitu heinarulli, millest hobused sõid. Naabrimees Jaanus oli loomadele just vett ja kaeru andnud. Jaanuse sõnul on loomad varemgi tema hooldada olnud, kui perenaine paariks päevaks ära on läinud. Nüüd aga on loomad täiesti tema kaela peale jäänud – hommikul toidab enda loomad ja siis tuleb naabri loomade juurde.

Moosaare sõnul oli surnud hobune juba ammu vilets olnud, tal olid seedimishäired ja selg oli haige. Ühel hommikul oli hobune pikali maas ega tõusnud enam. Moosaar ütles, et looma juurde kutsuti veterinaar.

„10aastane mära oli veterinaari saabudes veel elus, kuid koolikutes ega reageerinud enam millelegi,” rääkis Moosaar. „Kahjuks ei andnud veterinaari hinnangul seda looma enam kuidagi päästa ning see tuli hukata,” lisas ta.

„Päris kindlasti oli loom näljas – kas teda näljutati või ei omastanud ta toitaineid,” ütles hobust magama panemas käinud loomaarst Kristi-Liis Koppel ja lisas, et loomal oli refluks ehk ta ajas maosisu suust ja ninast välja ja südametöö oli 100, mis näitab, et hobune oli haige.

Moosaare väitel toodi hobustele juua alles siis, kui veterinaar teisipäeval haiget looma vaatamas käis. Fotodelt, mille loomakaitsjad oma väidete kinnituseks toimetusele saatsid, vaatas vastu ülikõhn loom, kelle roided võis fotolt ükshaaval kokku lugeda.

Hobuse omaniku Anita Linniku sõnul oligi see loom sündinud väärarenguga. Temalt oli alati küsitud, miks tal selline hobune on. Linnik oli aga otsustanud, et hobune elab nii kaua, kuni elab.

„Kas ma olen selle pärast halb inimene, et lasin loomal elada?” küsis Linnik.

Läänemaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Tõnu Erik ütles, et hiljem on raske tuvastada, kas loomal olid seedimishäired või mitte. Tema sõnul oli loom järsult kõhnunud.

Koppeli sõnul oli hobusest alles vaid skelett. Korjus ootab praegu Haeskas treileri peal Väike-Maarjasse loomsete jäätmete tehasesse viimist. Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et kui omanik ei maksa loomaga seotud kulusid kahe nädala jooksul kinni, maksab vald, sest looma ei saa lihtsalt vedelema jätta.

Moosaare sõnul on kõigi talus olevate hobuste seisukord väga kehv ja kõik loomad on nälginud. Ka Koppeli sõnul on kõik loomad alatoitumuses – neil on praegu seljas talvekasukas, mis ei näita neid nii kõhnana. Tema sõnul on loomad söögi alles hiljuti ette saanud. Koppel arvab, et kõigil loomadel on parasiidid. Kui nad ussirohukuuri saavad, paraneb neil ka toitainete omastamine.

Erik praegu olusid kõige hullemaks ei pea. Karjamaal olevast kuuest loomast kaks on küll alla keskmise toitumusega, kuid neli nooremat looma on normaalses kehaehituses. Eriku sõnul on loomadel süüa ja juua.

Linnik ütles, et on naabrimehega kokku leppinud, et see käib loomadele iga päev süüa andmas. Loomadel on toit ees ja nad saavad juua. Samuti kinnitab Linnik, et kõik loomad on vaktsineeritud ja saanud ussirohtu.

Linnik on viinud ühe oma hobustest Ridala talli hoiule. Ridala talli pidaja Marge Kurise sõnul on nende tallis kaks selle talu looma. Naabrimees Jaanus kavatseb kaks hobust veel enda juurde võtta, kuid siis jääb neli looma ikkagi tallu, kus neil puudub igasugune peavari. Eriku sõnul pidas vallavalitsus läbirääkimisi, et ka ülejäänud neljale hobusele hooldaja leida. Aavik märkis, et see väide ei vasta tõele. Hobused Koppeli sõnul külma ei karda ja väljas olla on neil parem sellest, kui nad tallis kinni oleksid. Ideaaloludes võiks neil siiski ka talli võimalus olla. Sama kinnitas ka Kuris, et hobuseid võib väljas pidada, kui nad on söödetud ja neil on mõni metsatukk, kuhu varjuda saab.

Aaviku sõnul on hobuste omaniku Anita Linniku vastu alustatud kriminaalmenetlust, et loomad temalt ära võtta. Haapsalu politseijaoskonna talitusjuht Andrei Taratuhin väitis, et politsei pole uurimist alustanud.

Linnik ütles, et teab, kes teda süüdistab. Ta ütles, et see inimene on varemgi ähvardanud temalt loomi ära võtta ja seda inimest on süüdistatud hobusevarguses. Linnik ei öelnud, millal ta Soomest loomade juurde tagasi tuleb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anett
6 aastat tagasi

Kiks, tore teada, et mina väidetavalt loomi väärkohtlen. Oled sa mind kordki elus näinud üldse? Ma elan linnas ja käin maal harva, kuidas ma siis loomi väärkohelda saan? 🙂
Huvitav on ka see, kuidas topitakse minule ja minu emale sõnu suhu. See läheb laimu alla ja sellel on omad tagajärjed.

kiks
7 aastat tagasi

Anita Linnikult on hobuseid neid samu oreleid sealt ennegi päästetud ülesse putitatud ja ükski neist ei ole olnud väärarenguga. Anett linnik ( Anett -Eerma varjunimi) on samasugune neiu kes loomi laus väärkohtleb.

Loomaomanik süüdistab Ridala talli laimamises | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] aja eest kerkis üles probleem Martna valla Väädi talu hobustega, kus loomakaitsjate teatel suri üks hobune nälga ja teised on samuti […]

Kohalik
9 aastat tagasi

Kummaline.aga sellest ei räägi keegi,kui mitu n.ö laipa on Elle Lassi ise Anitale pähe määrinud..ka muuseas kõnealuse hobuse teekond sai alguse Lassi juurest Läänemaale..jabur see lugu.Ärge yldse torkige kui asjadest miskit ei tea.

Anita tuttav lääne
9 aastat tagasi

Anita pole oma loomade eest hoolitsenud viimased 6a korralikult. Mitu looma surid erinevatel aastakäikudel teadmatta põhjustel. Anital kùljes ka suur alkohooli viga. Loomad ei pea kannatama omaniku hoolimatuse tõttu. Anita näeb loomas vaid tulutoovat kasu ehk siis raha, kui aga raha saadakse minnakse kùlapeale nädalateks jooma ja loomad unustataks kauaks úksi. Anita arvates on olukord normaalne ja igati õige tegu. Kuidas need sõnad olidki ? “Hobune elas 100 a tagasi nii ja elab ka nùùd”! Tänapäeva ininese poolt aretatud sport hobune hakkama ei saa.

Kohalik
9 aastat tagasi

Tark oleks yldse mitte sõna võtta neil inimestel,kes asjast halligi ei tea või llihtsalt kusagilt kuulujutte kuulnud.Nagu öeldakse-tegijal juhtub mõndagi ja kes ei tee,sel ei juhtu yldse midagi!Targemad loomakasvatajad ehk teavad,et loomi võib surra iga loomakasvataja hooleall ja tervise hädade eest pole kaitstud keegi.Seda enam kui loom oli sünnist saati põdur.Ja te tarkpead yldse teate palju maksavad ravimid loomadele,arstiabi?Mina tean seda inimest väga hästi ja tean kui palju see inimene on loomade heaolu eest võidelnud,oma pisku kopika nende alla pannud,ise söömata olnud… Te haiged eestlased pange end põlema,nii kadedad,õelad..aind et saaks kellegile ära teha!!! Vaadake ette,võib olla olete teie järgmised,kelle… Loe rohkem »

kus me olime enne
9 aastat tagasi

selles asi ongi,et ei teadnud enne!oleks varem avalikuse ette olukord jõudnud!

sa ise oled haige!nii kibestunud ikka ei oleks!

Aken Wannaby
9 aastat tagasi

Kõik fanaatilised hobuarmastajad on saatanast.Ja mida kanal 2 te siin korraldada surnud hobusele-tule taevas appi.Tulge mõistusele te haiged fanaatikud kas te oma vanaema kaotuse puhul ka korjandusi teete???Kus siis olite kui see hobune suremas oli???Miks ei aidanud???Ma tean …kirusite teist hobusekasvatajat kui paha,ei hoolitse jne. ta on ning soovisite et tema hobused ära sureks.Tundke rõõmu nüüd selle üle sest üks konkurent vähem.Teie hobused kõige ilusamad.

pagana
9 aastat tagasi

Linnik!saaks vaid kätte tolle ”naisterahva”!tahaks temaga paar sõna rääkida.sa ajad lihtsalt südame pahaks!ja südame ajab pahaks sinu õigustamine!kuidas sa said rahulikult süüa ja magada kui elusolend,loomake,kes iseend päästa,aidata ei saa,ei saa endaeest seista?!mis inimene sa oled???!!!! ja palun,eesti õigussüsteem,palun,kui tõesti toimid,palun karistada seda naist ja võtta ära temalt olemasolevad loomad ja et ta ei saaks mitte kunagi enam ühtki looma! ja kas tõesti ei anna teda maha matta?teeksime korjanduse kasvõi? lihtsalt jube,šokk täielik. kuidas nii saab?!sel inimesel ei ole südant..ja kus olid inimeste silmad ennem juba?? kohutavalt kahju,süda murdub mõeldes kaua ta piinlema pidi ja mida ta tundis..ei olegi sõnu..… Loe rohkem »

Anita+tuttav+läänemaalt
9 aastat tagasi

Kahju et sellest ei räägita, kui mitu Laipa on Elle Lassi päestnud A.Linniku juurest kes olid tõest suremis äärel. Noored hobused . Kas nemad olid ka väärarenguga? Naabri juures suri 2 aastat tagasi üks noor mära kes oli alatoitumuses kevadel. Ja kõik on normaalne ,omanikul jääb õigust ülegi!?? USKUMATU !!