Pühapäeval esietendub Iloni Imedemaal jõululugu Lärmisepa tänava Lotast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 23

Pühapäeval esietendub Iloni Imedemaal Astrid Lindgreni jõululugu väikesest tüdrukust Lotast, kes päästab pere jõulud.

Kui suviseid lastelavastusi mängitakse Iloni Imedemaal juba aastaid, siis jõuluetendusi pole teemakeskus varem rahva ette toonud.

Selles, et Lota lugu laste ette jõuab on „süüdi” Iloni Imedemaa tegevusjuht Maarja Aaloe, kes Imedemaale suvelavastust otsides sattus mullu Stockholmi linnateatris esietendunud Lärmisepa tänava Lota lavastuse peale. Erinevalt teistest Lindgreni tegelastest pole Lota seni Eesti lavalaudadele astunud.

Stockholmis oli Johanna Huss Astrid Lindgreni kolme Lärmisepa tänava Lota lühiloo baasil lavale toonud kolmevaatuselise näitemängu. „Üks vaatus rääkis jõuludest ja nii tuligi mõte teha jõululavastus,” rääkis Aaloe. Ülejäänud kahe vaatuse jagu Lota-lugusid jäävad ootama suve ja etendub loodatavasti Iloni Imedemaa suvelavastusena. 

„Muidugi oskab Lota peaaegu kõike” on lugu sellest, kuidas linnas on jõulukuused otsa saanud. Lota vend Joonas ja õde Miia-Maria ei oska selle peale muud teha kui nutta, samal ajal kui väike Lota päästab pere jõulud. Pikemalt ei soostu Aaloe lugu lahti seletama, sest muidu poleks vaatajatel kohapeal enam põnev.

Maarja Aaloe sõnul on jõulunäidendi aluseks olev jutt „Muidugi oskab Lota peaaegu kõike” eesti keeles ilmunud antud Astrid Lindgreni jõulujuttude kogumikus. Näidendiversiooni tõlkis aga Aaloe eesti keelde ise, nii nagu tegi ka etenduse lavakujunduse — muidu poleks see tema sõnul võib-olla selline tulnud nagu ta ette kujutas.

Jõululugu lavastama kutsuti Karel Rahu ja selle valikuga on Aaloe väga rahul. „Karel on ju nii andekas,” kiitis ta lavastajat. Lavastamise kõrval on Rahu loonud tükile ka muusika.

Lavastaja leidis näidendi nimiossa 5. klassi tüdruku Marie Keldrima. Maarja Aaloe sõnul kasvas sellest välja mõte, et Lota ema võiks laval mängida Marie ema päriselus ja nii sattus lavale Lii Habak.

Ülejäänud osades näeb Geerit Kikutit (Miia-Maria), Hendrik Murumäge (Joonas), Edgar Tammust (isa),  Karel Rahu (Mõmm), Sirje Maari (tädi Berg), Gerda Raidlat või Viive Rahu (proua Blomgren) ning  Kristo Allikat (prügimees / veoautojuht).

Lota-lugu mängitakse Iloni Imedemaal seitsmel korral. Maarja Aaloe sõnul mahub saali korraga umbes poolsada vaatajat, mistõttu tuleks piletid Piletilevist eelnevalt ära osta. „Muidu on nii kurb, kui paned ilusasti riidesse, tuled kohale ja selgub, et piletid on välja müüdud,” ütles ta. Etenduse piletiga saab külastada ka Iloni Imedemaad.

Krista Kumbergi muljeid peaproovist saab lugeda Lääne Elu paberlehest.

Fotod Merilin Kaustel-Lehemets

MKL-31 MKL-28 MKL-26 MKL-25 MKL-24 MKL-22 MKL-21 MKL-20 MKL-19 MKL-18 MKL-17 MKL-16 MKL-13 MKL-12 MKL-11 MKL-9 MKL-8 MKL-7 MKL-6 MKL-5 MKL-4 MKL-3 MKL-2

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments